Jack

8493 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vem är Jack? En karaktär som kan återspegla dig, mig, vem som helst, ja t.o.m. Ulf Lundell.

Boken ”Jack” är skriven av Ulf Lundell och kom ut 1976. Ulf Lundell har även skrivit böcker som ”Kyssen” och ”En varg söker sin flock.” Han har också sysselsatt sig med att skriva låtar som t.ex. den mycket omtyckta texten ”Öppna landskap.”

”Jack” blev mycket populär bland den dagens ungdomar, kanske för att dem kände igen sig själva utifrån karaktärerna i boken. Boken utspelar sig under hippie tiden och handlar om ungdomar som inte bryr sig om verkligheten och dess ansvar, utan i stället lever livet med allt som det erbjuder.

Huvudpersonen i boken tror jag representerar självaste Ulf Lundell. Under hippie tiden började det gå sämre för honom och han glömde bort verkligheten för en stund genom att berusa sig antingen med sprit eller hasch. Jag tror att han även försökte att bygga ett skyddsnät genom att inte gå så djupt och allvarligt in på saker som kunde komma att skada honom ännu värre.

Av det jag har läst om Jack verkar han för mig stämma rätt bra överens med Lundell. Jack hade beskrivit och grävt djupare ner i sitt tandläkarbesök än sitt trassliga förhållande med Gerd. Eftersom kärleken är något som kan skada en djupt så skjuter han istället undan den för att inte bli sårad. Jack tror säkert att han älskar henne vilket man kan se ur stycket där han har skrivit ”för om det kommer en annan kvinna i min väg, så varför skulle jag inte älska henne också”. Genom att skriva också påstår han att han älskar henne. Men jag tror inte att Jack älskar Gerd eftersom han inte tillåter sig att göra det och om man älskar någon öppnar man sig själv vilket gör en mer sårbar. I ett förhållande krävs det två personers delaktighet och om den ena av dem släpper taget så blir den andre ensam kvar med den tunga bördan över dens axlar. Det är kanske det Jack är rädd för, att bli stående ensam och sårad. Men han kommer att bli ensam i vilket fall som helst, för om han inte låter sig älska någon kommer heller ingen att älska och bry sig om honom.

Jacks syn på trohet är ännu ett argument för att han inte älskar Gerd. Han säger att han inte kan lova henne hans absoluta trohet och heller inte förväntar sig att hon ska lova honom sin. Jag tycker att om man älskar någon ska det finnas en liten gnutta av svartsjuka och det visar han inte genom att nästan säga att hon har friheten att göra som hon vill. Man ska dessutom kunna lita på varandra, och på sig själva för den delen, och genom att inte kunna lova någon sin trohet och inte förvänta sig deras så har man redan svikit tron på varandra och sig själv.

Man får intrycket av att Jack missbrukar ordet älska eftersom han påstår att Bart älskar någon han precis har träffat. Han blir därför inte särskilt pålitlig och det han säger får ingen betydelse.

Jag tycker att utdraget ur ”Jack” var dåligt för det är inte min stil att läsa en bok skriven i dagboksform. Språket v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jack

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-15

    grymt bra!

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Jack
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2381 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×