Militanta veganer

2 röster
8972 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Militanta veganer

Vi ser oss inte som militanta veganer, vi ser oss som ett parti som försöker att göra det bättre för djuren och förhindra de som dödar djur för sin egen vinning.

Om man hävdar att människors lidande, bara för att de tillhör arten homosapiens, skall väga tyngre än andra arters motsvarande lidande gör man sig skyldig till artism. Detta är lika fördomsfullt och irrationellt som att diskriminera enbart på basis av rastillhörighet (rasism) eller könstillhörighet (sexism). Förr kunde man säga "Gud har bestämt...." och så var det slutsnackat, men så lätt är det inte idag. De grundläggande rättigheterna, rätt till liv och frihet, att slippa tortyr o.s.v., har inget att göra med en individs personliga egenskaper.

Så att rättfärdiga djurförtryck genom att säga att människan har överlägsen intelligens, språkförmåga eller kultur är ett dåligt argument, eftersom dessa egenskaper är individuella för alla. Alla människor har inte samma grad av dessa egenskaper, och är då de smarta, språkbegåvade kulturmänniskorna mer värda än andra? Om vi tror på människors lika värde så är svaret nej.

Om det argumentet skulle vara relevant så skulle man kunna föda upp barn och utvecklingsstörda till mat eller utnyttja dom vid mediciniska experiment. Mänskliga och icke mänskliga djur är enligt djurrättsfilosofer som Peter Singer och James Rachel jämlika i den bemärkelsen att man ska ta lika mycket hänsyn till individens intresse, dvs. önskemål och behov. Människans intresse tar man hänsyn till genom att ge utbildning, bostad & fast arbete, medan de icke mänskliga djurens intressen är frihet, lämplig mat, social gemenskap m.m.

Pälsindustrin använder mycket grymma avlivningsmetoder. Detta är ett tydligt exempel på att djuren behandlas som råvaror - det väsentliga är pälsens kvalité inte djurens lidande. På Svenska pälsfarmer är det vanligaste sättet att avliva rävar genom att med elchocker. En elstav förs in i munnen och en annan i ändtarmen. Elstavarna koplas sen till ett bilbatteri och strömmen slås på. Det krävs ingen spänningsmätare vid avlivning, trots att en låg batterispänning kan göra dödsprocessen extra plågsam. Minkarna avlivas oftast genom gasning. Mellan 15 och 40 minkar tvingas in i en låda som sedan fylls med gas. Gasen stängs av efter ca 4 minuter. I Sverige är det förbjudet att fånga pälsdjur med bensaxar, därför att metoden anses vara för plågsam mot djuren - men det är inte förbjudet att importera pälsprodukter från länder där bensaxar används. 1991 beslutade faktiskt EU att förbjuda import av päls från djur som fångats med bensax. Förbudet skulle ha trätt i kraft 1996 men EU-kommisionen har stoppat detta. Skälet var att USA och Kanada anser att ett importförbud strider mot Världshandelsorganisationen WTO:s handelsavtal. Det handlar om stora ekonomiska intressen som dessa länder vill bevaka. I båda USA och Kanada är bensaxen ett vanligt fångstredskap och en stor del av deras pälsprodukter exporteras till Europa. När det gäller chinchillor är den vanligast metoden att avliva dessa genom att ge dem elchocker. Detta gör man genom att en klämma fästes i ett öra och en annan i svansen, sedan skickas en strömvåg genom kroppen som dödar djuren. En annan metod är nackbrytning, där djuret först fattas med ena handen i svansen. Sedan tas ett ordentligt tag med den andra handens tumme på djurets panna och fingrarna under hakan. Därefter dras huvudet nedåt och samtidigt som djurets nacke böjs bakåt. Djuret dör och endast några nervryckningar märks efteråt. Vilken metod farmaren än väljer att använda sig av så finns det risk att misslyckas och orsaka ännu mer lidande. För låg spänning dödar inte chinchillan direkt och vid nackbrytning finns det en risk att slinta. Kaniner slaktas efter ca 16 veckor, detta sker genom ett slag i bakhuvudet.

Det är klart att vi militanta veganer bryter mot lagen, men det är bara för att få fram vårat budskap. Det vi strävar efter är att alla på jorden ska sluta att äta kött, samt plåga/tortera djur för att få egen vinning på det.

www.vegan.nu
Miljöaktivisten, nr 3, 1998
Göteborgs Tidningen, 11/2 1986
Kött branschen, nr 11, november 1999
Förbundet d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Militanta veganer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Militanta veganer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2367 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×