Hjältar

21 röster
49472 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1 Syfte
Syftet med denna uppsats är att utreda frågan av vårt behov av hjältar. De flesta har redan en bild framför sig när man hör ordet hjälte. Man associerar ofta till de hjältar som finns i böcker och på film, där hjälten oftast är den vältränade snygga killen som är eftertraktad av alla tjejer och skurkarnas värsta mardröm. Men en hjälte kan vara så mycket mer, som en förebild, en legend.
Jag har valt att dra paralleller mellan hjältar och förebilder i denna uppsats, så det kommer inte att handla så mycket om hjältar i sig utan mer om förebilder. Denna text tar upp hur våra relationer till hjältar och förebilder är och har varit genom tiderna och vad en hjälte är. Om vi har något behov av hjältar och förebilder. Har vi olika relationer eller olika förebilder i olika perioder i livet och vad beror det på? Hur påverkas vi av deras insatser och personligheter.

2 Bakgrund
Jag valde detta ämne för jag tyckte det var mest intressant och att det var det ämne som det fanns flest saker att analysera. Jag tror det passar mig väldigt bra, för det handlar en hel del om psykologi tycker jag, och det tycker jag är väldigt intressant. Jag har valt att skriva mycket om förebilder, en slags hjältar. För det är något som jag tycker är viktigt, bra förebilder. Det finns många bra, men det är oftast de mindre bra som syns på grund av sina utspel som de gör enbart för att få uppmärksamhet. Det är sjukt, istället för att uppmärksamma alla bra prestationer som görs väljer medier allt mer att ta upp de stora skandalerna. Visst det är också bra, men inte när det handlar om att Madonna har varit och handlat smink med sin dotter, vem mår bra av att veta en sak? Skandaler som bör uppmärksammas men inte såna helt obetydliga saker.

3 Metod
Jag har skrivit mycket från egna tankar och åsikter och inte använt så många källor. Frågat lite olika personer om vad de tycker och skrivit lite om det med. Jag har jobbat en hel del med information från Internet.

4 Avhandling
Under den tid som människan har existerat har det med all sannolikhet funnits ett behov av hjältar och förebilder, och det kommer det förmodligen alltid att finnas.

4.1 Behovet av hjältar
Jag kommer nu först att ta upp människans behov av hjältar av alla de slag. En hjälte ser jag framför allt som en förebild som människan har ett stort behov av. Men hur förklarar man behovet av en förebild och varför behövs dem?

4.1.1 Behovet av förebilder
Människans behov av förebilder anser jag stort, eftersom förebilder banar väg för nya idoler och förebilder. För att nå långt är det viktigt att ha någon att se upp till, man tar del av den personens framsteg och misstag och lär sig därigenom hur man ska nå sina egna mål. Vilken förebild som just du har beror på vilket mål du vill uppnå, i regel har förebilden en koppling till målet. Vill du tillexempel bli fotbollsproffs har du många spelare att välja mellan men oftast tar man den som spelar på samma position som dig, har samma specialité eller passar dig bäst personligen. Men har du däremot ett stort musikintresse och drömmer om att bli popstjärna har du oftast en sådan som idol.

4.1.2 Förebildens personlighet
Personligheten och förebildernas relation till media har en stor betydelse idag, för det är igenom media som vi lär känna våra förebilder. Har personen en mindre bra relation eller inte är så utåt, framställs den lätt negativt i media och därigenom också för oss. Jag tycker det är synd för i media överdrivs ofta saker och ting och personerna tillåts inte till något privatliv. Värst är det för idrottsstjärnorna som inte är ”mediahoror” som oftast dem inom skådespelar- och musikbranschen är. Det tycker inte jag är så bra, för hur bra förebilder är de egentligen som viker ut sig och så vidare. Idrottsutövare ser jag som större och bättre förebilder än andra kändisar för de har verkligen offrat hur mycket som helst för att nå så långt så möjligt. De har tränat sen barnsben, offrat timmar till hård mental och fysiskträning, och lever efter ett strikt schema planerat in i minsta detalj. De tänker hela tiden på vad de stoppar i sig, för att kunna bli så bra så möjligt och uppnå sitt mål.
Jag har tagit upp kända förebilder men alla förebilder behöver inte vara kända, utan bara en person som är speciell för dig som du ser upp till. Den personen kan enligt dig ha gjort fantastiska prestationer som betyder mycket för dig och det kan vara en familjemedlem, vän, tränare och så vidare, det är väldigt individuellt.

4.2 Hur är en hjälte?
Jag tror att varje person har en egen bild av hjältar, vanligaste bilden är den vältränade snygga killen som är eftertraktad av alla vanliga personer (allra minst tjejer) som är alla skurkars värsta fiende. Hjälten överglänser alltid polisen och offrar allt för att rädda minst hela jorden från det hemska öde som hotar den. Jag tror inte dessa hjältar finns i verkligheten, utan bara i fantasins värld.
Faktamässigt sett är en hjälte en person som gör rätt saker i stor skala. Att göra en uppoffring av sig själv för det allmänna goda. En hjälte är en person att se upp till och beundra. Kort en person som gjort en mycket tapper insats eller avgörande insats och därför åtnjuter beundran. (www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_d=O182939)
Men man behöver absolut inte vara allt det där för att vara en hjälte, en hjälte kan vara vem som helst som gör något utöver det vanliga för någon annan. Det kan vara att man stannar och hjälper någon vid vägkanten som fått punktering eller soppatorsk , fastän man har väldigt bråttom. Man har då räddat den personens dag eller vidare gång i livet. Det handlar egentligen om att bry sig och att hjälpa andra. Dessa personer kallar jag för vardagshjältar och dem skulle vi behöva fler av för idag, för alla så uppe i sitt eget att man har slutat tänka på andra och allt fler har attityden, ”dem får väl skylla sig själva.”
Jag tror att vardagshjältar har varit desamma under alla tider men bara att de kanske utfört olika saker, men med samma syfte, att hjälpa.

”Hjältar har alltid visat mod och en stark vilja att övervinna svårigheter.”
(http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=O161263)

4.2.1 Hjältar och förebilder förr och nu
Stora befälhavare i krig, tappra soldater blev ofta förr stora hjältar och senare legender. Men egentligen var de hjältar? De hade dödat massor av människor för att erövra land, för att de själva skulle få större makt och land. Ja de var kanske hjältar för sitt eget folk, men antagligen skurkar för dem som de tagit landet ifrån. Här kommer vi till det igen, det är väldigt personligt vem man tycker är en hjälte eller inte. Men det är prestationen som gör någon till hjälte.
För att ta upp ett relativt aktuellt ämne, Gustav Vasa gjorde en enorm prestation när han åkte på sina skruttiga skidor från Sälen till Mora för ca 500 år sedan. Gustav Vasa är idag en stor förebild för de tusentals skidåkare som varje år första söndagen i mars åker de nästan nio milen. Själva loppet är en hyllning till hans prestation, för loppet hade med all sannolikhet inte funnits annars.
Hjältar och förebilder från förr är inte lika bevakade som de förebilder som finns idag, idag vet vi allt om vår förebild men förr var personen nästan enbart känd för sin prestation och inget annat. För det fanns inga medier som kunde skriva om dem och så vidare. Snacket gick istället från mun till mun och hur mycket blev då sant? Förr hade man ofta förebilder som man själv kände och som kom från samma ställe, man reste ju inte på samma vis då och var inte lika inriktad på att göra karriär som man är nu. Men såklart fanns det stora förebilder, man hade sin mer eller mindre religiösa tro där man skulle försöka vara som de goda gudarna och det berättades om flera legender som Jeanne d’Arc. Jesus har alltid varit en stor förebild för de flesta, han är nog världens största förebild i alla fall för de troende, man kan då bara ana hur stor förebild han var för det folk på den plats där han verkade under den tid han fanns.


4.3 Olika förebilder i olika perioder i livet
Under olika perioder i livet har man olika förebilder. När man är liten ser man ofta upp till dem som är äldre, det gör man säkert hela livet, men när man är liten vill man göra som de stora gör och tar efter dem. När man blir äldre så får man lite mer insikt på livet och man inser att de stora man såg upp till inte var mer annorlunda än jag är nu och tycker att man själv varit lite patetisk. I tonåren söker man sin identitet och försöker identifiera sig med andra personer som man vill efterlikna, för att man tycker att de har lyckats med sina liv. Man har som tonåring helt andra perspektiv på livet och tycker att bli känd och rik är bland det viktigaste i livet. När man är klar med sin utbildning brukar det verkliga allvaret i livet börja (vuxenlivet) så återigen får man nya förebilder och ser på livet med fler erfarenheter och ur andra perspektiv. Då är det antagligen inte en snygg popstjärna som man ser upp till, för nu har man antagligen hittat sig själv och vet vad man vill. Man har ofta sina föräldrar eller någon annan släkting som förebild.

5 Avslutning

Ja har människan ett behov av hjältar och förebilder? Vad har vi kommit fram till?
Jo visst finns behovet av hjältar, hjältar i form av vardagshjältar och förebilder i olika skepnader. Man behöver inte rädda världen för att vara en hjälte, utan det räcker med att man hjälpt någon ur en slags knipa. Dessa så kallade ”vardagshjältar” borde det finnas fler av.
Behovet av förebilder anser jag mycket stort för de kan påverka en persons utveckling mycket. Förebilder behövs för att man ska kunna ha någon att identifiera sig med under sin utveckling och väg till sitt mål. Man ska ta lärdom av dem och se upp till dem om hur de nått det mål du också vill nå.
Hur en förebild är som person och vad den har för personlighet är viktigt. Media har där en stor roll i hur förebilden (eller för dem kändisen) framställs för allmänheten. En förebild behöver absolut inte vara känd, utan kan vara en helt vanlig person som du tycker är fantastisk eller att du tycker att den har gjort något speciellt. Vilken förebild man har är helt individuellt, beroende på vilka mål man strävar mot.
Är det då någon skillnad på hjältar och förebilder förr och nu?
Svaret på det är både jag och nej, själva personligheten och de flesta egenskaperna för en hjälte är ungefär desamma. Vardagshjältar är idag är inte annorlunda dem som fanns förr, men förr fanns det inte några idrottshjälta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hjältar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-01-14

    Bra arbete!Skriver också fast

  • Inactive member 2004-10-12

    Väldigt bra arbete! Jag håller

  • Inactive member 2013-04-29

    jättebra

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Hjältar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2345 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×