New York-trilogin av Paul Auster

1 röster
6416 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
New York-trilogin är skriven av Paul Auster, är ca 470 sidor och innefattar Stad av glas, Vålnader och Det låsta rummet. De tre har flera saker gemensamt; De är alla mycket välskrivna, de är alla mycket spännande, och, de har alla helt vrickade slut, vilka förstör upplevelsen totalt. Antagligen symboliserar dessa något djupt, otroligt nytt hos mänskligheten, men det ligger bortom min fattningsförmåga. Allt jag känner är irritation.

Stad av glas utspelas i New York (var annars) i modern tid. Huvudpersonen är en deckarförfattare vid namn Quinn, som mitt i natten svarar i telefon och hör någon som är säker på att den kommit till Paul Austers detektivbyrå. Quinn slänger på luren men ett antal nätter och samtal senare bestämmer han sig för att ljuga och hålla med. Quinn anlitas att hitta Peter Stillmans far, som efter sin tid på mentalsjukhus vill döda honom. Det är en invecklad berättelse med historisk prägel.

Vålnader är den mest spännande av de tre. Den utspelar sig på fyrtiotalet och huvudpersonen heter Blue, och är privatdetektiv till yrket. En dag anlitas han att bevaka en man dygnet runt, i lägenheten mitt emot. Men då han inte får någon information, mannen han bevakar inte gör ett dyft, och uppdragsgivaren aldrig visar sig, börjar han tvivla. Vem övervakar vem? Varför? Det vet inte ens jag, som läst den.

I Det låsta rummet får huvudpersonen ett brev från sin barndomsvän Fanshawes hustru. Han har försvunnit, och frun berättar att hans vilja var att huvudpersonen (som aldrig namnges) skulle ansvara för publiceringen av hans böcker, då hustrun tror att han är död. Boken berättar om Fanshawes liv, och om hans förhållande till huvudpersonen. Fanshawes fru och huvudpersonen inleder ett förhållande, och allt verkar bra. Då kommer det: Är Fanshawe verkligen död?

Citatet kommer från Vålnader:

”Mitt jobb består i att bevaka en person, ingen särskilt märkvärdig person såvitt jag förstår, och sen skicka in en rapport om honom varje vecka. Inget mer. Bara bevaka den där killen och skriva det jag ser. Inte ett jävla dugg mer. Vad är det för fel med det då? Jo, han gör ingenting, det är det som är felet. Han bara sitter på sitt rum hela dagarna och skriver. Det är så man kan bli galen. Det kan ju vara så att han lurar er. A...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: New York-trilogin av Paul Auster

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   New York-trilogin av Paul Auster
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2296 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×