Essä -fantasy

10989 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fantasy

För ca fyra-fem år sedan upptäckte jag att fantasy existerade, men först något år senare började jag läsa av det. Men vad är Fantasy?
Fantasy utspelas i en alternativ värld, oftast en som kan liknas med vår medeltid, där spelar magi en viktig roll och tekniken i de flesta fall inte är så långt fortskriden.
Fantasy kommer från början ur Romantiken, eller rätt av sagt av det som blev kvar av den när epoken dog ut. Då var de nämligen en del författare som envist höll sig kvar vid den, men med tiden ändrades även deras stil sakta men säkert och ur den stilen växte fantasyn.
På 30-talet kom det stora genombrottet i USA och Storbritannien, men de kunde ändå inte mäta sig med t.ex. deckare eller romaner. Fantasy ansågs inte fint nog och därför skrevs den knappt i bunden form och riktade sig till vanliga arbetare.

I Sverige tog det lite längre tid och vi har än idag inte några ”riktiga” fantasy författare även fast man kan hitta spår av fantasy även i Sverige från sent 1800-tal. Först på 70-talet kom fantasyn till Sverige men då inte som vuxenböcker utan som barnböcker. Allas sagotant Astrid Lindgren skrev tre fantasy berättelser; Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio och Ronja Rövardotter och innan kan man faktiskt säga att Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa kan räknas till barnfantasy.

En fantasybok måste vara icke-realistisk och med de menas att handlingen inte är begränsad av vår värld, och oftast eller alltid är dessa böcker en flykt från verkligheten. Den ska föra läsaren in i en annan värld fylld av spänning, faror, magi och övernaturliga väsen med olika krafter. Att komma ihåg är dock att bara för att alla fantasyböcker är ickerealistiska betyder de inte att alla ickerealistiska böcker är fantasy.

Fantasy kan bara begränsas av någons fantasi, det är en värld som inte alla gånger är bättre, men på många sätt mer intressant än vår egen. I den världen existerar det allra vackraste vi kan tänka oss, men även det absolut mest groteska vå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Essä -fantasy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-23

    undrar vad du fick för betyg ?

  • Inactive member 2009-05-10

    haha, undrar jag med:P

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Essä -fantasy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2190 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×