Livet är underbart

2 röster
14893 visningar
uppladdat: 2003-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1.En film om ett koncentrationsläger, hur kan man ge den titeln ”Livet är underbart”?

Svar: Denne man förvandlar allt det hemska till en lek inför sin son. Han skämtar om alla möjliga saker och får allt att kännas som att det är bra.
Livet behöver inte vara en dans på rosor för att det ska vara underbart. Livet blir det man gör det till. Är man i koncentrationsläger kan det värsta omvandlas till något bra, som i filmens fall då pappan förvandlar allt till en lek.
Jag tror varken Giosué eller Guido riktigt uppfattade hur hemskt det egentligen var där, det var en lek för dem. Pappan visste ju någonstans ändå vad som hände runt omkring, men spelade bort det och skapade en underbar värld för sin son. Giosué såg aldrig farorna. För honom var livet bara, just det, underbart.

2. Ta fram några starka cener, minst en från koncentrationslägret, som handlar om att livet trots allt är underbart.

Svar: En riktigt stark scen är den när Giosué sitter gömd i skåpet, går ut, det är tomt utanför och till slut kommer en stridsvagn åkande. Han har äntligen vunnit leken. Man blir så rörd. Pojken blir så glad och förstår inte vad som hänt pappan. Han är bara så glad över att de vunnit.
En annan stark scen är när pojken tjatar och vill åka hem. Pappan säger bara ”okej, kom så går vi” och beklagar sig över att nu kommer de inte vinna leken, de som ledde och allt. Det var en så bra scen, han får pojken att vilja stanna kvar.
Livet är en lek. Det gäller bara att förstå det och vara med i leken.

3. Vad är det som huvuudpersonen Guido ser som så viktigt att värna om att han är beredd att ljuga för sin son?

Svar: Guido tycker det är viktigt att Giosué ska få vara glad och lycklig. Han ljuger bara för att sonen inte ska lida. Han måste värna om lyckan och kärleken.

4. Beskriv några scener som man skrattar åt samtidigt som det gör ont i magen.

Svar: De har kommit in på en tysk middag. Guido serverar och Giosué äter med alla barnen. Där finns en scen då Giosué råkar försäga sig vid matbordet och säga tack på italienska. När sedan en man gått och hämtat ”barnskötaren”, står Guido och lär alla barnen att säga tack på italienska. Det blir Giosués räddning. Man skrattar åt det men har även en klump i magen. Man vet hur det kunde ha gått om Guido inte varit snabb i vändningarna.
En annan scen är den där Guido ställer upp som tolk när de precis har kommit till koncentrationslägret.
Man vet att soldaten inte alls säger det som Guido översätter det till. Men man skrattar för att han verkligen gör narr av soldaten. Samtidigt ligger det och gnager i magen för man vet vad som kan hända om de iinte är försiktiga.
Någonstans i början av filmen ser Guido och Giosué en skylt i ett skyltfönster där det står ”ej hundar och judar”. Man blir ledsen och känner en klump i bröstet, men pappan börjar genast prata bort skylten genom att skämta och fundera på vad de själva ska sätta upp förbud mot i sin affär.

5. Mot slutet av filmen kommer Guido med den sovande Giosué i sina armar på avvägar och i dimman uppenbarar sig en massgrav. Hur skildras Guidos reaktioner när han ser den?
Fundera över scenen och varför.

Svar: Guido tycker det är tragiskt, sorgset och hemskt. Han får en liten chock och han tänker ”hur kan man vilja göra så här mot sina egna?”
Man ser att han blir berörd. Men som vanligt genom hela filmen, blåser han bort det och fortsätter skämta med sin son. För honom känns det som det är en större makt som förgör dem och det är inget han kan göra åt. Han suckar, skakar på huvudet, vänder om och går tillbaka.
Scenen behövdes eftersom man behövde se att det ändå var så hemskt som det var. Större delen av filmen är annars så skämtsam. Man behövde lite allvar för att få större kontrast mellan de olika faktorerna.

Det blir mer djup och känsla i filmen. Man lider med pappan. Man vet att han vet, men sonen vet ingenting. Pappan tillåter inte att den sortens information går fram till sonen.
Scenen filmades med mycket rök runt omkring och antingen har de klippt in bilder från massgravar, eller så har de tillverkat något liknande, antingen med dockor eller animerat.

6. Filmens regissör Benigni säger själv att ”Livet är underbart” är en fabel, en saga. På vilket sätt påverkar det sättet att berätta och vad handlar sagan i så fall om?


Svar: Fadern beskyddar sin son genom att leka. Man får inte riktigt uppfattning om det som verkligen händer runt omkring dem eftersom regissören skildrar historien på ett annat sätt. Han har skapat sagan om Guido och Giousé på ett sådant sätt att man som tittare blir fångad i fantasin. Man ser att det är en saga på så sätt att det inte är så mycket fakta. Det finns en hjälte (Guido), en som ska räddas (Giousé), en fiende (övermakten) och det är allt som behövs för att en saga ska bli till. Sedan går dessa tre faktorer igenom olika faser, man lär känna dem, fienden visar sin makt och till slut får hjälten kämpa mot fienden, men vinner till slut. Och den som behöver räddas (i detta fall Giousé), blir fri. Men i det här fallet dör hjälten.
En saga uppfattas olika i varje betraktares ögon.

Man får endast se huvudpersonernas handlingar och ingenting ur någon annans perspektiv.
Den här sagan handlar om en lycklig man som skämtar om allt och alla. Mannen möter sitt livs kärlek och gör allt för att vinna sin prinsessas hand. Den här kvinnan är egentligen helt oåtkomlig och kärleken mellan dem är förbjuden. Precis som i de flesta sagorna, är huvudpersonen fattig med många drömmar och han får till slut prinsessan, vilket han också kallar henne, även om hon inte är en riktig prinsessa.

De gifter sig, får en son och de lever lyckliga.
Men här startar en ny saga om Guido och Giousé. Den börjar med en lycklig familj där fadern är bokhandlare och modern är lärarinna. Men ganska snart blir fadern och sonen tagna av soldater och förda till koncentrationslägret där fadern gör om det hela till en lek. Det är ändå Giousés födelsedag och överraskningen ska se ut att vara det här äventyret där man kan vinna en stridsvagn.

De får olika uppdrag och tjänar ihop mer och mer poäng. De leder och sagan slutar med den stora vinsten; De får åka stridsvagn hem igen. Men tyvärr dör hjälten i slutet och mor och son får ensamma klara sig utanför koncentrationslägrets murar. Men de vann ändå till sist.

7. Enligt antikens definition är en komedi en berättelse som befäster
mänsklighetens överlevnad, medan en tragedi handlar om hjältens undergång för att han inte kan anpassa sig till samhällets krav. Diskutera hur dessa definitioner stämmer med den här filmen. På vilket sätt framstår Guido som en hjälte i filmen? Varför måste Guido dö?


Svar: Den här filmen är en tragisk komedi. Komedi eftersom den är lustfylld och man skrattar.
De överlevde p.g.a. att de skämtade och lekte bort allvaret. Hade de inte gjort det, hade de gått under båda två. Möjligtvis inte fysiskt, men deras inre glöd hade långsamt tynat bort.
Filmen är även en tragedi eftersom hjälten går under när han inte kan anpassa sig till samhällets krav. Hade han inte sprungit över till kvinnornas ”gård”, hade han inte blivit upptäckt och då hade han inte blivit skjuten.

Guido är en hjälte eftersom han räddar sin son från undergång. Han hjälper honom igenom det svåra när han ljuger och skämtar för honom.

Guido måste dö till slut när han inte har mer att ge. Han har gjort allt, nu finns inget mer att göra.

Hade han inte dött i slutet, skulle det inte vara lika starkt slut. Då hade de gått ut ur lägret utan svårigheter. Det hade inte blivit lika sorgligt. Han var tvungen att offras för att sonen skulle klara sig.

8. ”Livet är underbart” har mött både kritiska och positiva reaktioner. En del av kritiken har vänt sig mot det respektlösa sätt som Benigni valt att skildra förintelsen på. Vad tycker du? Får man skämta om nazismens terror? Innan du svarar, läs de två artiklarna ”skrattet befriar ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Livet är underbart

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-10

    skickligt :)/the Grinch

  • Inactive member 2008-01-09

    Mycket bra. :)

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-22]   Livet är underbart
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2151 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×