Astrid Lindgren

8387 visningar
uppladdat: 2003-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Astrid Lindgren föddes 1907 i ett röd hus på gården näs i Vimmerby småland. Som liten lekte hon mycket och hennes kompisar tyckte det var kul att vara med henne för hon kom alltid på nya lekar. Astrid hade tre syskon, Gunnar som var ett år äldre och två småsystrar som hette Stina och Ingegerd. Astrid växte upp i en trygg tillvaro med hennes föräldrar Samuel August Ericsson och Hanna som älskade varandra mycket och såg varandra första gången vid trettonårsålder. När Astrid var 18 fick hennes tonårsliv ett drastiskt slut. Hon hade blivit med barn och på den tiden så var det skam att inte vara gifta när man fick barn, och hon vill absolut inte gifta sig med pappan. För att slippa allt skvaller som blev flydde hon till Stockholm och började där arbeta som sekreterare. Men hon blev tvungen att lämna bort sin pojke till barnhem eftersom hon inte kunde ta hand om honom själv.

Astrid Lindgren hämtar nästan alltid saker till sina böcker ur sin barndom. På hennes tid fanns det ju inte tv och radio så hon fick mycket inspiration av folk som fanns i trakten. Det är Vimmerby som hon inspirerats av och hon beskriver ofta saker som det var i Vimmerby.

Det var Pippi Långstrump som blev Astrids stora genombrott. Det var en dag när hennes dotter Karin blev sjuk och hon sa till sin mamma att berätta om Pippi Långstrump. Astrid hade visste inte vem detta var, och inte heller hennes dotter, men hon började berätta iallafall. Eftersom det var ett så konstigt namn så blev det en konstig flicka. Hon började berätta om en flicka som hade röda flätor bodde tillsammans med en häst och en apa och jättestark. Men det är inte förrän tre år senare, då Astrid råkar ut för en olycka och blir sängliggande i en vecka, som hon börjar skriva ner berättelserna om Pippi Långstrump. Det skulle bli en present på Karins 10-årsdag. Hon skickade också en kopia av manuset till Bonniers förlag. Men som hon hade trott fick hon manuset tillbaka skickat.

Nu hade hon upptäckt hur kul det var och skriva och hade hunnit skriva ytterliggare en bok, ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”. Hon skickade boken till Rabén och Sjögrens förlag, som hade en tävling om flickböcker. Där vann Astrid andra priset och blev både förvånad och mycket glad. Året efter hade de en till tävling om barnböcker. Astrid bestämde sig då för att skicka in Pippi Långstrump manuset i lite omarbetat skick. Och för det fick hon första pris och Pippi blev en succé.

Sedan dess har Astrids skrivande bara rullat på hennes nästa bok blev mästerdetektiven blomkvist. Och många fler böcker har det också blivit som Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Astrid Lindgren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-07

    Jag vore glad o mjag kunde ta

  • Inactive member 2004-10-07

    Jag vore glad o mjag kunde ta

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-22]   Astrid Lindgren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2142 [2018-11-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook