David Eddings

6597 visningar
uppladdat: 2003-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författarporträtt av David Eddings

Den 7 juni 1931 föder Theone Eddings en pojke i Spokane, Washington som får namnet David Eddings . Under den lilla stund familjen bodde i Spokane levde de väl, samhället var grönskande vackert och rikt befolkat med ca 184 000 invånare, ungefär lika många som Uppsala har idag, dvs. 188 478 invånare .

Eddings växte i stort sett upp i Pudget Sound, norr om staden Seattle , men hans familj flyttade mycket när han var yngre, vilket bidrog till att han bott i de flesta miljöer som USA kan visa upp. Pågrund av allt flyttande som ledde till långa resor börjande han läsa mer och mer och vid 13 års ålder upptäckte han fantasy böckerna .

Vid 17 års ålder börja han skriva mycket själv och vid fyllda 20 år var hans mål att bli författare , men det slutade med att han studerade litteraturhistoria vid Reed College (Oregon) som senare följdes upp av Master of arts utbildning i engelska vid University of Whasington, i Seattle. Kort efter sin universitets examen tjänstgjorde han i den amerikanska armén. Efter det att han fullgjort sin plikt till armén återvände han till sitt skrivande. Dock kunde han inte försörja sig på detta utan fick ta andra jobb vid sidan av, som tex. expedit i en livsmedels affär, högskolelärare i det engelska språket och försäljare för Boeing .

Åren kom och gick och det var inte förrän 1973 som han debuterade som författare med sin äventyrsthriller ”High Hunt”, men det tog ytterligare nio år innan hans författar karriär tog fart och då med succé romanen ”Stenens Väktare” (original titel ”Pawn of Prophecy”), första delen utav fem i serien ”Sagan om Belgarion”. Han var då över femtio år, men strax efter att boken kom ut ökades verkförteckningen och han blev snabbt en av världens mest älskade fantasy författare. Efter succén kom uppföljare av de två olika världar han skapat, som de två trilogierna ”Sagan om Elenien” och ”Sagan om Tamuli”, tätt följt av en fortsättning på den värld som nämns i ”Sagan om Belgarion”, men då i böcker som ”Polgara besvärjerskan” och ”Belgarath besvärjaren”. Det var inte förrän i ”Belgarath besvärjaren”, som kom ut –95, som hans hustru, Judith Leigh Eddings nämns som medförfattare trots det faktum att de samarbetat sedan tidigare .

Numera bor Eddings och hans fru, som han har varit gift med sedan 1962, i Carson City, i New York . De är författare båda två och arbetar just nu, trots deras höga ålder, med en helt ny fantasy serie som utspelar sig i en tredje värld och kommer att kallas ”The Dreamers” .

Eddings har under kort tid uppnått ett världsrykte och en bred mångmiljonpublik. Hans böcker har publicerats och sålts i tiotals miljoner exemplar på ett dussintal olika språk . Översättningen till svenska av hans böcker gjordes först i början av 1990-talet och det är mycket på grund av dessa böcker som ett intresse väckts till liv som med tiden gjort fantasyn till en bred angelägenhet på den svenska bokmarknaden.

Eddings som, som sagt speciellt inriktat sig på att skriva fantasy skriver med en viss satirisk humor där tempot ständigt hålls på hög nivå och med tanken att utveckla de tekniska och filosofiska idéerna inom denna genren . Hans böcker är fyllda av färgstärka personer, övernaturliga krafter, magiska platser, dramatiska äventyr och självklart, lite humor. Det är mycket det som skiljer honom från mängden inom denna changer, att hans texter ofta har inslag av skämtsamhet, som när det hos andra ges en känsla av undergång och förtvivlan väljer han istället att lätta upp stämningen med korta skämtsamma dialoger .

Hans böcker är för mig lättlästa, humoristiska och spännande med mycket handling. Hans karaktärer är underhållande och välgjorda, men som även många andra före mig påståt, med en förmåga att ha lite väl mycket upprepning i slutet. Han är ingen djup författare, men man blir sällan uttråkad av hans böcker. Han är en författare jag varmt skulle rekommendera för någon som inte lästa fantasy förut liksom för någon som inte läst något annat, för har du läst en bok så äger du snart serien.


Litteraturförteckning:
Alex Online, http://www.forflex.se.
Altavista, http://www.altavista.com:
http://home.swipnet.se/~w-72519/
http://www.wahlstroms.se/port/eddin.html.
Google, http://www.google.com:
http://www.catahya.net/litteratur/eddings.asp
http://home.swipnet.se/~w-31470/fantasy/bocker/eddings/eddings.html.
Medi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: David Eddings

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-09

    mycket bra arbete, håller me d

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-17]   David Eddings
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2101 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×