Terrorism - Svarta September

1 röster
10219 visningar
uppladdat: 2003-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mål

Vad hade då denna välorganiserade terroristgrupp för syfte? Vad var det som de tyckte var så viktigt att de var villiga att döda så många människor?

Allt började efter andra världskriget, nu började all fakta som nazisterna försökt gömt undan om vad de gjort med alla judar att komma fram i ljuset. Världens länder blev bestörta när de hörde om de fruktansvärda massakrerna och ville göra allt de kunde för de stackars judarna. De bestämde sig för att judarna måste få ett land att kalla sitt eget. Britterna överlämnade problemet till FN att besluta om. Judarna kom ursprungligen från det som då var Palestina, men det var mycket längesedan. År 1948 bodde på detta område Palestinier som bott där i flera generationer. Men detta hindrade inte FN, de delade upp landet i två delar, judarna fick den största delen och sa givetvis ja till förslaget. Palestinierna sa nej. Samma dag som Israel förklarades som stat så förklarade en rad länder krig mot landet. Men deras anfall slogs tillbaka och sedan dess har stridigheter pågått mellan israel och Palestina. Många palestinier har fått fly och många hamnade i flyktingläger i Jordanien. Där samlades alla de som förlorat sina hem och fått sina liv slagna i spillror. Tillsammans började många fundera på hur de skulle få tillbaka sitt land. De bildades olika föreningar. En förening var PLO, som hade många underorganisationer. 1959 insåg PLO att det ända sättet att få tillbaka sitt land var att starta terroristorganisationer och utföra terrordåd.

1967 utkämpades ett nytt krig mellan Israel och arabstaterna, efter sex dagar hade Israel vunnit. Israel erövrade då stora landområden och i missnöjet efter detta bildades många nya organisationer.
En av dessa var Svarta September.
Svarta Septembers mål var alltså att palestinierna skulle få tillbaka landet som numera kallas Israel.

Namn

I September 1970 utförde Jordanska trupper ett blodigt nedkämpade av den Palestinska gerillan. Namnet Svarta September togs som en påminnelse om detta.

Stämningen

Det låg stora förväntningar i luften innan detta OS-72. Det ligger alltid en glad förväntan i luften när det är stora idrottsevenemang, men kanske var de extra stora inför OS-72. Tyskland skulle ha OS för första gången sedan 1936. Tillställningen hade då varit styrd av nazisterna, nu skulle Tyskland få chansen att visa att de hade ändrat sig, att de blivit ett demokratiskt land.
Det var i början av september, förväntansfulla reportrar gjorde reportage, idrottsmännen finslipade sin teknik och världen var förväntansfull. Ingen visste att inom några dagar så skulle 17 människor vara döda i ett terrordåd.

Många idrottsmän visade sin glädje över att i idrottens värld så existerade ingen politik, idrottsmän vars länder låg i krig med varandra kunde skratta och prata tillsammans.
Men så tog sig dessa terrorister in på området och satte skräck i alla. Styrelsemedlemmarna från Olympiska kommittén blev väckta tidigt på morgonen för att få chockbudet om att skottlossning ägt rum i den olympiska byn och att en israel hade blivit dödad. De samlades till ett möte och spelen avbröts tillfälligt men de kom överens om att spelen snarast skulle återupptas. De motiverade att de inte ville att några terrorister skulle få förstöra som de sa;
”…den manifestation av internationellt samarbete och good will som den olympiska rörelsen utgör.”

De ansåg sig inte ha något att vinna på att avbryta spelen.
Runt om i världen blev folk upprörda över att de fortsatte spelen, trots att en stor del av den israeliska truppens liv hängde på en skör tråd där de satt i Connolly Strasse 31 med vapen riktade mot ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Terrorism - Svarta September

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-20

    Det är bra skrivet, men det ta

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-12]   Terrorism - Svarta September
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2087 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×