Jeanne d`Arc

8597 visningar
uppladdat: 2003-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför England invaderar Frankrike...
Den 21 mars 1420 slöt Henrik V av England och Frankrikes kung Karl VI fred. Avtalet sa att Frankrike skulle tillfalla England när kungen dog. De båda kungarna dog efter varandra, och Henrik VI är bara ett spädbarn. Därför vägrar Karl VII att lämna sitt rike till England. Då invaderar England Frankrike tillsammans med bugrunderna. Karl VII flyr till Chinon men vill till Reims där han kan bli krönt. Men Reims är redan belägrat av engelsmännen.

Jeanne dÁrc
År 1412 föddes det en bondflicka vid namn Jeanne dÁrc i Dornermy i Lothringen vid gränsen till Champagne i Frankrike.
Hon växte upp som en religiös bondeflika och hon var mycket omtyckt i byn, eftersom hon vårdade sjuka och var god mot djur.
Hon lärde sig aldrig att läsa och skriva.
När Jeanne var runt 13 år, började hon att höra röster som hon förknippade med Gud. Rösterna vägledde henne på olika vis. Medan det hundraårigakriget pågick uppmanade rösterna Jeanne att leda den blivande kungen Karl VII till Reims för att kröna honom, vilket hon berättade. Han blev så övertygad av hennes förslag så han skickade en armé till Orleans för att befria området från engelsmännen.
Jeanne var själv med i striden iklädd manskläder. Det gav henne mycket uppmärksamhet.

Karl VII kröntes sedan till kung i Reims den 17 juli 1429. Jeanne försöker efter det att ta tillbaka Paris från engelsmännen, och fortsätter strida. I striden skadas hon av ett armborst som träffar kroppen, men hon klarar sig. Hon adlas tillsammans med sina bröder och sin far samma år.
När Jeanne våren den 23 maj år 1430 beger sig till en stad som är belägrad av burgrunderna, blir hon tillfångatagen och överlämnad till engelsmännen. De anklagar henne för att vara häxa. Man ber henne att bekänna detta och att hon har ett förbund med djävulen. Jeanne säger inget utan försvarar sig med att rösterna är ett tecken från Gud.
Engelsmännen vill inte heller ha Karl kvar som kung, eftersom han krönts av en häxa. När engelsmännen har Jeanne fången så gör inte Karl ett enda försök för att hjälpa henne.
Olika teologer förhörde henne och försökte få henne att säga fel saker så hon skulle kunna gå i fällan.

Ett år senare i maj 1431 döms Jeanne till döden. Hon ska brännas på bål. Innan hon ska föras upp på bålet får hon en sista chans att avvärja sig rösterna hon hört. Hon blir så rädd när hon ser bålet och skriver under ett papper med sitt namn, (som hon felstavar), där hon erkänner att rösterna kom ifrån djävulen. När hon nästa dag ska brännas ångrar hon att hon var så svag och skrev på och säger att rösterna var ifrån Gud. Det är försent och hon förs till bålet där hon ber om ett krucifix. En soldat ger henne ett kors av två pinnar. Hon kysser det och säger sedan: ”O, Rouen,, jag fruktar, att du kommer att lida för min död.” Sedan tände man på medan de engelska soldaterna grät. Hennes sista skrik blev: ”Jesus!”
Man spred hennes aska i Seinen.

Varför gjorde Karl VII inget försök till att rädda Jeanne? Var han rädd för att mista sin plats som kung? Jeanne som ändå krönt och varit god mot honom. Han verkar helt enkelt vara för feg för att ingripa mot engelsmännen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jeanne d`Arc

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-05-19

    Yeah, vad bra du är!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-12]   Jeanne d`Arc
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2079 [2019-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×