Franz Kafka

2 röster
15954 visningar
uppladdat: 2003-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Franz Kafka föddes i Prag, i en judisk medelklassfamilj. Hans far drev en affär i den gamla judiska stadsdelen Josefov. Franz hade ett något komplicerat förhållande till sin far, han upplevde att han dominerade honom genom hela hans liv. Detta gjorde att han kände en viss rädsla för honom. Trots detta höll han sig kvar hos sina föräldrar och försökte inte frigöra sig.

I Prag fanns det en lag som sa att bara den äldste sonen i varje judisk familj fick gifta sig, men i samband med revolutionerna 1848 slopades denna. Franz Kafkas farfar hade en äldre bror, och vore det inte för dessa revolutioners skull, så skulle varken Franz pappa eller Franz själv ha blivit födda.

Familjen tillhörde de tyska Pragjudarna, en minoritet i Prag, och talade därför tyska. Franz studerade juridik vid Prags tyska universitet Carolinum, men han var ovanlig på det sättet att han även kunde tjeckiska och var väl insatt i den tjeckiska kulturen. Han besökte både tyska och tjeckiska sammankomster, men kände sig utanför överallt. Hos tjeckerna betraktades han som en tysk främling, och hos tyskarna var han utanför pga. sin religion. Detta utanförskap går igen i hans böcker, exempelvis Slottet, där huvudpersonen kommer till en by och bara har en enda önskan: att leva normalt och att bli accepterad. Kafkas dystraste roman är Processen, där en banktjänsteman anklagas och ställs inför rätta, utan att veta för vad. Han får leva och röra sig fritt men blir ändå betraktad som en brottsling, och han känner sig själv skyldig. Detta kan man se i Franzs egna liv också; han kände en sorts skuld över att de tyska judarna ”stod över” tjeckerna som var tjänstefolk och arbetare. Han ansåg sig själv vara instängd i en förfinad kultur, och betraktade tjeckerna som det verkliga livet.

Han skrev också mycket om förhållandet mellan fader och son, troligtvis efter sina egna upplevelser och erfarenheter.

Franz Kafkas böcker blev publicerade efter hans död, mot hans vilja, av hans vän Max Brod, som även skrivit hans biografi. Kafka hade innan sin död bett honom att bränna alla hans manuskript, men Max Brod ville gärna se att hans gode väns välskrivna texter blev åtkomliga för resten av världen. Alltså försörjde sig Kafka inte på sit...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franz Kafka

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-10]   Franz Kafka
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2046 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×