Misstaget Kuwait

8318 visningar
uppladdat: 2003-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Syfte

Saddam har präglat vår vardag, sällan har en dag gått utan att man fått höra hans eller hans medarbetares namn. Så mitt val var självklart att jag skulle jobba om honom och allt ont han har gjort. Men eftersom arbetet är så begränsat på tre sidor så var jag tvungen att inte bara ta bara ett litet ämne nej utan att ta en mindre rubrik som skulle klaras på det angivna antalet sidor. Så jag gjorde så att jag tog Gulfkriget med inriktning på själva diktaturen. Kanske låter det konstigt men du kommer att kunna få svar på de frågor jag ställt. Jag önskar dig en lärorik lästid. Och som vanligt måste du tänka efter själv och speciellt när detta arbete inte ska ha några egna åsikter. Tänk själv vad är rätt och vad är fel? Vem har rätt att döda i lagens namn? Och tänk efter också: Vem är det som tjänade mest på ”dockan”, den utan känslorna eller utan något självstyre; Saddam?

Metod

Själv har jag försökt att låna en bok som jag grundar mitt arbete på! Men tyvärr så fanns det inte så många böcker att låna om Irak inte på svenska i alla fall. De flesta var ytliga och jag kunde då inte basera ett så vetenskapligtarbete som detta på såna böcker. Därför har jag blivit tvungen att samla ihop material från olika sidor allt från kommunistiska hemsidor till kurdiska. För att jag ska kunna vara källkritisk så ska jag ta upp en av dessa sidor och se vad jag kan hitta för information om den och vara källkritisk.

Mina frågor

Mina frågor handlar mest om personen Saddam.
A. Oroligheterna under andra halvan av 1900-talet i Irak?
B. Hur han lätt kunde komma in i makten?
C. Saddams blodiga karriär!
D. Varför just Kuwait?
E. Anledningarna till kriget, var det bara ekonomiskt eller var det mycket mer än bara pengarna som drev Saddam in i Kuwait?

Källkritik

Den är ganska stor och innehåller det mesta man vill veta om Gulfkriget men en fråga ska man ställa, är det inte bäst om man kan läsa lite information om den webbansvariga eller syftet med sidan? Så att man i alla fall får någon uppfattning om vad det hela rör sig om! Just nu kritiserar jag http://hem.passagen.se/gulfwar/innehall.html det enda jag kan säga om denna sida är att den är skapad av en människa kallad Johan Sverin mer kan inte jag komma med. Det skulle vara smart av Johan att komma med några rader om varför han gjorde sidan och syftet med den? Det tycker jag i alla fall. Sen kan man se tydligt på de källor han har grundat sig på att han bara använder statliga amerikanska källor eller liknande som är nära det Busch styrda majoriteten, så som amerikanska flottan, armen eller amerikanska författare. Så mitt tips till Johan är att han ska ta det riktiga steget i ett arbete att han vågar släppa sin och USA: s synvinkel och ta det från den andra partens synvinkel. Det skulle ge arbetet båda smak och kvalité. Så hoppas att han inte faller i samma grop som de flesta människor. Glöm vad du tycker och vad omvärlden tycker, ta ändå med andra partens historier så kanske läsaren får dra sina egna slutsatser.”jag tycka att sidan är lite USA-vänlig ibland då USA: s dåvarande president framställs som den räddande parten”

Därför Gjorde han misstaget!

På Al-Mansoursjukhuset i centrala Bagdad visade chefen för barncancerkliniken, doktor Salma Al-Haddad, oss runt i salarna. Fyra åriga Shatha låg döende av cancer i huvud och mage, i sängen bredvid fanns 13-årige Muhammed med akut leukemi (blodcancer). En gråtande farmor höll 11-årige Abdul i handen; han hade bara timmar kvar att leva, sade doktor Al-Haddad. 5-årige Abbas var nyopererad men cancern gick nog inte att bota. Så börjar Jan Arell sin artikel om Gulfkrigets följder som efter att Saddam störtats, fortsätter Gulfkriget att skörda en massa människors liv och främst barn up till 10 år. Men varför denna riskfyllda invasion för att så litet land som Kuwait och gjorde Saddam några misstag som kostade honom makten i mellanöstern? Han hade det starkaste landet i området och USA och sovjet på sin sida. Allt var rätt, med oljan som
inkomstkälla och med det välutbildade humankapitalet, kunde Irak komma så långt i utvecklingen. Irak hade allt utom krig. Men det skulle inte dröja länge tills man fick det där eländet. Allt gick så snabbt att världen inte hängde med.

Först att Presidenten Arif dog i någon okänd flygolycka 1966 (som tros vara en planering av Baath partiet) sedan hans bror tog över samma år så hade han bara två år att njuta av makten. Abd Al-Rahman Arif som avsattes vid en statskupp utförd av Baath partiet, Saddam drygade ut sin position tills han nådde makten efter att Ahmad Hasan Al-Bakr blivit avsatt av en högre makt. Tyvärr så finns det ingen exakt historia hur det gick till men att det var ett tomrum som gjort Saddams inkomst möjlig kan man se tydligt. Man ser också att sambandet mellan åren är ett faktum 1979. Al-Bakr blev dödad senare för att det nya landet skulle präglas av yttersta hemligheterna. Eftersom hans son var ett hot mot Saddam p.g.a. att han redan visste så mycket om Al-Bakr så fick han dö en ”normaldöd” i en bilolycka skapad av Saddam Husseins närmaste män. Saddam gick in i Iran åren 80-88 och han fick då stöd av världens alla länder. Då var det världen mot nyfödda Islamlandet med Khomeini i spetsen, inte heller brydde världen sig när Saddam och med biologiska och kemiska vapen avrättade en hel kurdisk by kallad Halabja . När kriget tog slut, började den ”segrade” Saddam att vända blicken mot den gamla irakiska delen, Kuwait Oil Company som den också heter. Det var en irakisk delstat tills engelsmännen med våld gav bort den till shejkfamiljen Al-Sabah . Och Kuwait tillkännagavs till egen stat 1963 motvilligt av den irakiska regeringen.

Saddam som person:

Vargen är ensam och så levde Saddam innan hans försvinnande! Hans pappa var och förblev okänd men anses vara en stor plundrare från Tikrit. Han fick aldrig uppleva föräldrar kärleken och fick uppfostran av sin stränga farbror. Han fick lära sig att bara den hänsynslösa klarar sig. Redan i tonåren utförde han sitt första mord . Han gifte sig med sin kusin och har 5 barn, varv två söner. Den blivande förtryckaren hittade sin politiska hemvist i det panarabiska och sekulära Baath-partiet och var i själva verket landets starke man redan innan år 1969. 1956 deltog han i ett misslyckat kuppförsök mot det dåvarande kungadömet. Han blev dömd för förräderi och flydde till Syrien simmande från Bagdad och sedan till Egypten. Där han studerade juridik men det många glömmer är hur en sån människa kan läsa vidare till jurist när han inte ens klarat gymnasieutbildningen i Irak.

Några menar att han fick sin utbildning i Israel , och det skulle inte förvåna mig. Han är ju ändå den ”Perfekta fienden” . Han har gjort att USA fick så mycket makt över oljan, så att den nästan kan kallas för amerikansk olja. Saddam gjorde allt som USA önskade och ville även om det inte verkar vara så. Irak och fram till år 2000 pumpade olja till israel och utan någon ersättning. Saddam är inte bara en förtryckare han är en hycklare. Saddam började sin kamp med att höja befolkningens välstånd genom att använda oljepengarna till utvecklingsprojekt. Han satsade enormt med att få bort analfabetismen i landet. Efter det att Qasim blivit dödat, genom att spränga planet han åkte med. Saddam återvände till Irak och tvingade till sig makten med ngn slags hot och dagarna för Iraks välstånd var räknade. Värdet av bruttonationalprodukten per person har sjunkit till det låga 600 US $ och det med mer än 90 % under de långa krigsåren.

Därför gick han in:

Flera orsaker här kan du läsa om de viktigaste:
- Irak- Irankriget
- Oljan och oljeexportfördelningen i området
- De enorma skulderna på Irak
- Kuwait var och förblev en del av Irak
- Missförstånd


- Efter Iran- Irakkriget så hade Iraks maktställning förbättrats oerhört, efter all utrustning och pengar som pumpades in i den oroliga delen av världen. Sen hade Irak samlat på sig den mest avancerade tekniken från hela världen och ingen kunde jämföra sig med deras styrka inom det landområdet i mellanöstern. Irak började också tillverka massförstörelsevapen som ingen verkade vilja sätta stop för, inte när man hade Irak på sin sida. Det gav Irak och Saddam en sådan maktposition som troddes överstiga sina granländer. Och han trodde att det var omöjligt för ngn att stoppa honom och sin starka militär.

- Irak anklagade Kuwait för att pressa ner oljepriser till rekordnivåer för att förbättra sina andelar av världsmarknaden, det genom att pumpa in mycket mer än vad Kuwaits kvot i OPEC var bestämd. Det var rena ekonomikrigsföringen, det gjorde Saudiarabien med . Det stoppade Iraks möjligheter till uppbyggnaden av den sönderbombade infrastruktur efter åtta års krig med Iran. Sen anklagade Irak Kuwait för att ha utnyttjat oljefält som ligger vid gränsen och som anses vara båda ländernas ägodel. Det var som att stoppa in ett svärd bakom ryggen på fosterlandet, ansåg Saddam och lyckades övertyga sitt folk om det.

- Irak hade skulder på 50 miljarder. Kuwait var bland de minsta oljeproducenterna i storlek. Därför blev de snabbt rika, och hade råd att låna ut pengar till Irak . de var bland de största biståndsländer och finansierade Iran Irakkriget med hela 15 miljarder dollar . Irak ville avskriva denna skuld men fick inte det av grann landet. Det irriterade landet som nyss blivit klar med ett åtta årigt långt krig som krossat landet ekonomiskt.

- Irak har alltid tyckt att Kuwait är en del av Irak, och den dotter provinsen ngn gång skulle återvända om inte med fred så skulle man ta tillbaka det med våld, och så som Engelsmännen gjorde när de gav bort delstaten till Al-Sabah år 1961 . Irak blev tvingade att acceptera Kuwait som ett självständigt land. Men genom att visa sin styrka genom en invasion så kunde man kanske få det oljerika staden tillbaka.

- Irak trodde dig vara fria att invadera Kuwait som den redan gjorde med Iran utan att få någon motreaktion från om världen. Sen hade man trott att USA hade redan gjort klart för Irak att invadera utan att den skulle göra ngn motstånd. Förhandlingarna i Jeddeh i den saudiska huvudstaden avbröts med Kuwait den första augusti. Det handlade om hur gränskonflikten skulle lösas och att Kuwait omedelbart skulle stoppa sitt utnyttjande av oljefältet i det irakiska gräns området. Degen där på startade kriget!

Avslutning

Irak har präglats av politisk oro i nu 40 år och snart hoppas man på en förändring. Saddam är spårlöst försvunnen. Men vem bryr sig om den perfekta fienden, nu när han ändå inte är så perfekt! Han var på USA: s sida men när han fick allt för mycket makt blev han som alla andra människor, sugen på ännu mer makt och pengar. Han kunde se sitt land flyga bland molnen högre än alla andra runt omkring. Och den lilla stadsdelen borde inte kunna sätta stopp för örnens flygande väg. Men det var just den lilla fågeln Kuwait som blev hindret för Irak att nå det högsta. Saddam krossade sitt land, från det mest framgångsrika u-landet i mellanöstern till nu svårfattiga landet. Jo just det landet mellan de två torkade floderna! Så heter den, nu mera.

Källor

http://user.tninet.se/~tuj768d/framse2/svenska58.htm Jan Arells artikel om Gulfkriget. Jan 2001 publicerad i det arabiska kommunistpartiets hemsida
http://www.edu.kristianstad.se/soderport/sp3g/iraqfaq.htm Ett omfattande arbete av söderports gymnasium om Gulfkriget.
http://se.ne...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Misstaget Kuwait

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-18

    Du e bäst Amore..A.A

  • Inactive member 2010-10-20

    Har du läst om vad han gjorde mot kurder? också hemskt. nästan som förintelsen.:O Men bra uppsats!

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-09]   Misstaget Kuwait
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2043 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×