Utvandrarna

4 röster
12262 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken handlar framför allt om familjen Andreasson, som utvandrar till Amerika, men den handlar också om andra människor som gör familjen sällskap på färden. Familjen består av fadern Karl Oskar Andreasson, modern Kristina från Duvemåla, dottern Lill-Märta, samt sönerna Johan och Harald. I början av boken får man följa Karl Oskar och Kristinas liv på Korpamoen, en gård i Ljuder socken i småland. Där berättas det om diverse med och motgångar som drabbar familjen under den tid som de lever där. Karl Oskar har en bror som heter Robert. Han är anställd som dräng hos en annan bonde som bor i närheten. Denna bonde är hård mot sina anställda, han brukar prygla drängarna om dom inte jobbar tillräckligt hårt. En dag får Robert latar sej, blir han upptäckt och får en så hård örfil att han spräcker trumhinnan. Robert bestämmer sig för att rymma…
Även Karl Oskar har bestämt sig för att flytta, skörden blir bara sämre och sämre. Skulderna bara växer och växer. En kväll bestämmer sig Karl Oskar och Robert för att resa till Amerika…

Jag tyckte att boken var ganska bra, den är väldigt realistisk i skildringen av hur det var på den tiden. Det enda som jag skulle kunna koma på som var negativt är att den var lite seg i början, det var lite svårt att komma in i boken. Men när jag väl hade kommit in i den så flöt det bara på. Jag tror att jag läste ungefär 250 sidor i ett svep.
Det var ett ganska roligt språk i boken, dom talade ganska roligt till varandra. Det tog ett tag innan jag hade kommit på vad allting dom sa betydde, det var nästan lite för mycket ”bondeslang” i språket.

Det var ett stycke i boken som jag fastnade speciellt för, det var den tiden på skeppet när man fick följa de olika utvandrarnas tankar. Dom låg i sina kojer och tänkte tillbaks på sitt liv, och på hur det skulle bli, när dom kommit fram till Amerika. Det var då som man verkligen fick lära känna de olika huvudpersonerna, speciellt om Ulrika och hennes dotter Elin, fick man veta en massa saker som inte stod någon annanstans i boken.

Robert hade en bok som berättade hur bra det var i Amerika, jag tycker att den boken var en ren propaganda bok för Amerika. Jag har inte läst fortsättningen på berättelsen, men jag kan tänka mig att ingen av dom som kom fram fick det ens i närheten så bra som det stod i boken. Det stod t.ex. att alla indianer var fridsamma och fredligt inställda till den vita människan, men sen när man läster i historieböckerna så står det precis tvärtom. Man kan ju också förstå att om det kom en massa nybyggare och tog ifrån indianerna deras mark, så är det ju inte så konstigt att dom blev aggressiva. Det stod även att det inte fanns några onda och kriminella människor i Amerika, att alla hade blivit utrotade. Det var ganska kul att läsa om när Robert läste för de andra hur bra det skulle vara när dom kom fram till ”den nya världen”. Vem som helst kan ju förstå att så kan det inte vara.

Jag vet inte om Vilhelm Moberg gör det medvetet, men han beskriver människorna som otroligt godtrogna. Det är inte bara det där med boken, utan också även allt det där med gud. Att om man missbrukar guds namn så hämnas han genom att förstöra skörden...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utvandrarna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-08-22

    Tyvärr så innehåller arbetet e

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Utvandrarna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2010 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×