Harry Potter, Analys.

7 röster
22073 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vem som helst som har läst böckerna eller sett filmerna om den magiska pojken Harry Potter och hans magiska värld vet att det är ett fängslande äventyr med många lysande karaktärer. Alla karaktärer, även dom som spelar väldigt små roller är ytterst genomtänkta för att passa in denna enorma väv som J.K Rowlings har nystat ihop till en magisk värld full av mysterier och äventyr. Det är nog det som gör Harry Potter till en så stor "blockbuster" som den har blivit. Allting har ett sammanhang, allting är noga planerat och utfört. Men även att böckerna inte riktar sig till någon speciell målgrupp utan till alla åldrar, har medfört att hon blivit så känd på så kort tid.

J.K Rowlings har blandat väldigt många sägner, myter och andra gamla texter i sina böcker om Harry Potters magiska värld. Hunden Fluffy, som har tre huvuden har sitt ursprung i den grekiska mytologin: Cerberus. Hon har tagit delar från Nazityskland och gjort dom till den onda sidan av berättelsen. Hon har tagit fragment av bibeln, och andra religiösa texter.

Skolan Durmstrang, som bara accepterar fullblodstrollkarlar har sitt ursprung i Nazityskland.
Harrys ärkefiende, Draco, har fått sitt namn från det latinska ordet för "drake" eller "orm" vilket är ganska passande för en ondskans Nemesis.

Mesta delen av denna berättelse utspelar sig på Hogwarts skola för magiskt lärda. Det skulle kunna jämföras med en religiös centralpunkt. Det är dit alla som är magiskt kunniga vill komma, för att lära sig allt om magi och få nya (trollkunniga) vänner. Professor Dumbledore är rektor på denna skola, han är den största magikern som finns. Alla ser upp till honom, alla lyssnar till hans ord. Han kan enkelt liknas vid en gud eller någon nyckelperson.

Skolans elever är uppdelade i fyra olika elevhem, det handlar huvudsakligen om Gryffindor (som är Harrys elevhem och även det "goda"), och Slytherin som är Gryffindors motsats. Dom två andra är så att säga mellanting, inte genomgoda men inte heller elaka på något vis. Dom verkar själviska och man får inte veta så mycket om dom mer än att dom finns där. Antagligen för att det inte skulle bli en allt för synlig kamp gott mot ont. Även om det inte går att missa.

Slytherins elevhem kan liknas vid en sorts ondskans boning för alla onda individer i världen har en gång studerat här. Dom är perfektionister, kan även liknas vid nazister eftersom att dom anser att man måste vara av en viss ras, renblodiga för att få studera på Hogwarts. Om man är en blandning; har en trollkarls förälder och en ´vanlig´ så är man ett "smutshuvud" enligt Slytherins, och borde därför inte så studera i Hogwarts skola för magiskt lärda. Slytherin accepterar endast renblodiga trollkarlar till sitt elevhem. Inget av dom övriga har några såna regler utan dom accepterar alla för vad dom är.


På denna sida tänkte jag börja och avsluta med mina personanalyser, här kommer en salig blandning av alla personligheter och du får göra ditt bästa för att hänga med i svängarna.

Harry är som vi alla vet föräldralös, han föräldrar blev mördade av den största onda trollkarlen genom tiderna. Lord Voldemort. Man kan likna Voldemort vid en mörkrets herre eller en djävul. Han är mer en ”kraft” mer än en person av kött och blod. Alla är så rädda för honom att dom inte vågar nämna hans namn. Endast Harry och några få till vågar gå emot strömmen och är inte rädda för att uttala hans namn. Lord Voldemort lyckas på något sätt övertala människor, genom att leda dom till en moralisk kollaps, till att gå med honom och på så sätt utöka sin egen makt.. Den enda person som Voldemort är rädd för är rektorn på Hogwarts, Albus Dumbledore som är en perfekt motståndare till Voldemort, hans förnamn Albus betyder "vit" på latin. Det är ett passande namn för den ljusa sidans starkaste trollkarl och personlighet.

Åter till Harry. Han är som sagt föräldralös, han bor hos sin moster och hennes familj. Man skulle kunna likna Harry vid en profet i en religion. Han har alla egenskaper som profeter har. Han är föräldralös, han har överlevt ett ondskefullt anfall och alla vet vem han är. Han är älskad och hatad.

Harry är om man ser det från en viss aspekt deras räddare, deras profet. Det är han som alltid räddar dom från det onda, Lord Voldemort. Även om professor Dumbledore enkelt skulle kunna döda Lord Voldemort så gör han inte det utan det är alltid Harry som får lov att ta den uppgiften. Antagligen så har Dumbledore en större plan än så och det kommer säkert att visa sig i dom senare böckerna. Att Harry ska ta en blodshämnd på Lord Voldemort är enligt mig mycket troligt. Trots att Harry är av den ”goda” sorten i boken så blir mycket av hans handlingar straffade eftersom att lärarna på skolan inte ser saker som Harry gör eller så bara ignorerar dom faktum. Detta gör att Harry blir trampad på av eleverna på Slytherinsidan.

För att fortsätta så har vi Ron Weasley, Harrys bästa vän som gör allt för Harry. Dom studerar tillsammans, dom kommer i trubbel tillsammans, dom bråkar med Draco tillsammans dom gör kort sagt allting tillsammans. Ron är en typisk ”redhead”, han brusar upp av det minsta och tvekar inte en minut med att ta till knytnävarna. Även om han inte har någon chans mot Dracos tröga men kraftiga anhängare Crabbe och Doyle. Det finns inte så mycket mer att säga om honom mer än att han är annorlunda på ett sätt jämfört med alla andra eftersom att han har 5 stycken syskon och hans familj är väldigt fattiga fast dom har det väldigt bra. Dom kanske symboliskt sett är ”urfamiljen” som ska visa att man kan ha det väldigt bra även om man inte har alla materiella saker i världen.

Hermione Granger därmed, vars namn är det mest förvirrande i hela boken och jag är säker på att inte är den enda som uttalar det på ett annat sätt än vad dom gör i filmen. Hermione är den feminina formen för ”Hermes”. Hermes var ju som bekant en vältalig gud i den grekiska mytologin. Man finner även en person med namnet Hermione i Shakespeares ”En Vintersaga” som förvandlas till en staty och precis det samma händer vår Hermione Granger när hon blir attackerad av en Basilisk i Hemligheternas Kammare. Om man är insatt i Grekisk Mytologi och andra saker så borde man finna väldigt många av dessa små ”hemligheter” i dessa böcker.

Ärligt talat så finns det alldeles för mycket a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry Potter, Analys.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-30

    Intressant! Jag tycker om de a

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Harry Potter, Analys.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1997 [2021-03-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×