Barnarbete i Asien

6 röster
27282 visningar
uppladdat: 2003-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Barnarbete

Barnarbete finns bland annat i Sicilien, Colombia, Peru, Botswana, Nepal, Sri Lanka och Kina. Barnarbete förekommer alltså på många platser runt om i världen. En del barn arbetar som gruvarbetare, takläggare, tiggare, hushållsarbetare, herdar, fiskare, kamelryttare med mera. Andra barn arbetar med att laga mat, städa, vakta djuren eller passa småsyskon. Det finns flera stora skillnader på hur man har det. En del är fattiga, en del är rika. En del måste jobba, en del går i skolan. En del är sjuka, en del är friska. En del bor dåligt, och en del bor bra. De flesta har det mycket sämre än t.ex. oss här i Sverige.

Nepal
Nepal är ett av de fattigaste u-länderna i världen. Nästan alla nepaleser bor på landet. Av ca 12,5 miljoner invånare bor bara ca 350 000 av dem i huvudstaden Kathmandu. Nepaleserna är kända för sina fina hantverk. Det lockar många turister till Nepal. Turisterna märker lätt fattigdomen i huvudstaden. Där finns det många tiggare. Många barn i Nepal går inte i skolan. De första 3 åren i skolan är gratis, sedan kostar det pengar. De flesta familjer har inte råd att betala vad det kostar. I de flesta länder slutar barn skolan vid åldern 12, 13 eller 14 år. För att alla barn i världen skulle kunna gå i skolan skulle det kosta ca 46 miljarder kronor. Av 100 barn i åldern 6-11 år går bara 27 i skolan! Normalt svälter folk inte, men de får bara i sig precis så mycket som de behöver. Det finns också många sjuka människor i Nepal. Antingen för att de inte får tillräckligt med mat i sig, eller för att de blir sjuka av att dricka smutsigt vatten. Folk brukar bli omkring 44 år gamla i Nepal, och av 100 spädbarn så dör 30 före de har fyllt 1 år!

Kina
I Kina bor det ca 950 miljoner människor. Det är världens folkrikaste land. 4/5 av befolkningen arbetar i lantbruk. Folk brukar bli omkring 62 år gamla, och av 100 spädbarn dör bara 2 före de har fyllt 1 år. Av 100 barn i åldern 6-11 år går alla i skolan!

Sri Lanka
Nästan hälften av befolkningen i Sri Lanka är bönder eller fiskare. Bara 1/5 av befolkningen bor i städer, så det är alltså 4/5 som bor på landet! Det är minst 500 000 kvinnor och flickor i Sri Lanka som arbetar inom hushåll. Tusentals ungdomar i Sri Lanka går arbetslösa. Ungdomar i åldern 18-25 år har i många år försökt att få arbete, men varken i lantbruket eller industrin finns det arbete åt dem. Därför finns det många fattiga människor i Sri Lanka. Folk brukar bli omkring 68 år gamla, och av 100 spädbarn dör bara 5 före de har fyllt 1 år! Av 100 barn i åldern 6-11 år går 77 i skolan.

Nu kommer det fakta om barnarbetet i länder utanför Asien!

Colombia
En liten del av befolkningen i Colombia jobbar i gruvorna. En del av dem som arbetar i gruvorna är barn i åldern 10-16 år. Colombia är ett u-land. Folk i Colombia blir omkring 61 år gamla, och av 100 spädbarn dör 10 före de har fyllt 1 år. Av 100 12-åringar går bara 36 i skolan!

Peru
I Peru finns det 16 miljoner invånare, och 4 miljoner av de invånarna bor i huvudstaden Lima. Mycket folk från landet åker dit och hoppas på ett bättre liv, men det är inte alltid som det blir så. Det är väldigt många som åker dit, och just därför så finns det inte plats med arbete till alla och att alla barn ska kunna gå i skolan o.s.v. Det finns många fattiga människor i Peru, och många av dem bor i hyddor. De är gjorda av halmmattor, trälådor, plastpåsar, gamla tidningar med mera. Nästan halva befolkningen av de som bor i Peru jobbar i lantbruket. De flesta bönderna är indianer. På sätt och vis är Peru ett rikt land. Det finns mycket olja under jorden, och det finns stora områden där det odlas bomull, socker, apelsiner, majs med mera. Om alla peruaner skulle dela rikedomarna mellan sig, skulle de fattiga få det bättre. Men rikedomarna i Peru har i flera år sålts till folk i utlandet. En del peruaner har tjänat på det, men de flesta inte. Folk i Peru blir omkring 56 år gamla, och av 100 spädbarn dör 7 före de har fyllt 1 år. Av 100 12-åringar går bara 46 i skolan!

Sicilien
Sicilien är en ö, den största ön i Medelhavet. Sicilien tillhör Italien. Längst upp i norr finns det många bilfabriker, elektronikindustrier, textilfabriker med mera. Nere i söder finns det också fabriker; Stålverk, oljeraffinaderier, bilfabriker med mera. Men det finns ändå inte tillräckligt många fabriker, så många människor måste gå arbetslösa. Därför åker en del till Norditalien, för att få bättre arbete. Sicilien hör till den fattigaste delen av Italien. Fast Sicilien är ändå inte ett u-land. 1/3 av befolkningen jobbar i lantbruket, och något fler i industrin. Folk blir omkring 70 år gamla, till skillnad från de andra länderna. Av 100 spädbarn dör bara 4 före de har fyllt 1 år. Av 100 barn i åldern 6-11 år är det bara 18 som går igenom hela skolgången.

Botswana
De största städer i Botswana är små till skillnad med städer i Europa. De flesta människor bor i den östra och norra delen av landet, på grund av att hela den västra och södra delen av landet är täckt av Kalahariöknen. De flesta människor i Botswana arbetar med boskapsskötsel och jordbruk. 4/5 av befolkningen arbetar i lantbruket. Det finns inte mycket vatten i Botswana. Det har flera gånger varit torka i många månader. Grödan på åkrarna kan inte växa då. I dag tjänar landet mest pengar på att sälja koppar och diamanter. Men många människor är fortfarande fattiga. De flesta invånare kan varken läsa eller skriva. Idag får de flesta barn gå i folkskola, men det är inte många av eleverna som får läsa vidare. Det finns inte skolor och lärare så att det räcker till alla. Av 100 12-åringar går bara 16 i skolan! Folk blir omkring 44 år gamla, och av 100 spädbarn dör 13 före de har fyllt 1 år. Det finns inte heller många sjukhus och läkare. Många människor dör ute på landet på grund av att de har sjukdomar eller för att de inte fått tillräckligt med mat.

Livet som gruvarbetare
Barnen som arbetar som gruvarbetare börjar klockan fyra eller fem på morgonen, och slutar elva eller tolv. På eftermiddagarna är det för varmt för att jobba i gruvorna. Inne i gruvorna finns det små lampor som lyser upp gruvgången, och ledningarna till dem är inte isolerade. Så råkar man röra vid ledningarna till lamporna så kan man få stora ärr. Andra exempel på farliga saker som kan hända är om det skulle komma in vatten i gruvan, eller om taket rasar ner på dem som är inne i gruvan. Det skulle kunna hända när som helst. För varje säck kol man drar upp ur gruvan, får man 6 pesos (2 öre!). Grottan är väldigt låg i tak, så man lär få väldigt ont i ryggen efteråt. De flesta gruvarbetare är vuxna, men det finns också barn som arbetar som gruvarbetare.

En vanlig dag för en flicka i Nepal
Laukimi är 14 år och är den som går upp först av alla i familjen. Först av allt går hon och hämtar vatten. Nu ska hon laga frukost åt de andra i familjen. Hon får inte äta förrän alla de andra har ätit färdigt. Nu måste hon städa. Först ska husets väggar tvättas, och sen ska hon måla dem nedtill med röd färg. Det gör kvinnorna varje dag. Sedan skördar hon en åker tillsammans med några vänner. Nu ska de bära tunga korgar med säd uppför berget till husen i byn. Nu kommer kvällen, och hon lagar även nu kvällsmat och är fortfarande den som får äta sist. Runt klockan åtta går hon och lägger sig. De flesta barn som arbetar inom hushåll är mellan 12-17 år, men en del kan också vara mellan 5-6 år. Barn som arbetar inom hushåll hemma brukar jobba ca 10-15 timmar per dag! De flesta av barnen kommer från väldigt fattiga familjer. Det här var Laukimis dag!

Detta är antalet barn i olika länder som inte går i skolan:
Ostasien: 5 %
Latinamerika/Västindien: 12 %
Mellanöstern/Nordafrika: 16 %
Sydasien: 34 %
Afrika: 47 %

Här kommer länderna med mest barnarbete:
Bhutan: 55 %
Mali: 54%
Burkina Faso: 51 %
Burundi: 48 %
Östra Timor: 45 %
Uganda: 45 %
Pakistan: 18 %
Indien: 14 %

Skadorna i de fattiga barnens liv
De fattiga och arbetande barnen har antingen inga föräldrar, är övergivna eller så har de ensamstående mammor. Det gör att det blir en väldigt stor risk att de blir utsatta för våld och blir våldtagna. Ibland säljs barn för att betala föräldrarnas skulder, vilket är väldigt känslokallt. På grund av barnarbetet får många barn sjukdomar som diarré, mask, smärtor i magar, bröstkorgar med mera. Det är inte heller svårt att tro att en del barn får väldigt dåligt självförtroende, på grund av att de är föräldralösa, fattiga och at de t.ex. ibland säljs för att betala sina föräldrars skulder! Det får dem att känna att de inte är värda någonting, och utnyttjade.

Exportindustrin
Väldigt många barn arbetar också inom exportindustrin. De tillverkar mattor, kläder, lås, möbler, leksaker med mera. Det kan vara svårt att vara säker på att en vara inte är tillverkad av barn.

Många barn prostituerar sig
Främst i Sydostasien, men även i Latinamerika, Afrika o.s.v. säljer både pojkar och flickor sina kroppar. De tycker att de är det enda valet de har. Det förekommer också väldigt ofta att barn blir utsatta för sexuella trakasserier och blir utnyttjade.

Kämpen Iqbal Masih
1900-talets mest kända barn är Iqbal Masih. Han är som en symbol för kampen mot barnarbetet. Iqbal trotsade sin ägare, och det är därför han är känd över hela världen. Han hade tre drömmar. Han fick börja skolan och blev fri. Den tredje drömmen var att bli en advokat och hjälpa andra barn, men det blev ändrade planer. Iqbal dog som 12-åring, mördad, den 16 april 1995. Han har tidigare fått FN:s ungdomspris för sitt mod. Iqbal blev som en förebild för att de andra arbetande barnen, och han gav många andra barn mod att säga emot sina ägare.


Vad man själv kan göra
I vårt samhälle är det vuxna som bestämmer hur människor i rika och fattiga länder har det. Vuxna politiker, experter, fabriksägare, gruvägare och många fler. Men vad kan vi minderåriga göra för att ändra saker och ting? Här kommer några förslag:
· Man kan prata med sina föräl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barnarbete i Asien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-02-04

    källor?

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-13]   Barnarbete i Asien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1981 [2020-07-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×