Vinterviken

2 röster
22974 visningar
uppladdat: 2000-09-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mats Wahl
Vinterviken
BonnierCarlsen

O Bröder & Systrar, man stjäl en kajak, paddlar över Vinterviken, bryter dörren till en av villorna på höjden –
och möter kärleken. O Bröder & Systrar, ge mig svar på min fråga – Vad är kärlek?

Mats Wahl föddes i Malmö 1945. När han var två år skilde sig hans föräldrar, vilket gjorde att han aldrig fick bra kontakt med sin pappa. När han började skolan blev han förälskad i en flicka, som blev omöjlig att träffa när han som tolvåring flyttade till Stockholm. Den övre delen av sin tonårstid, beskriver han som de värsta åren i sitt liv. Utan tvekan är det många av hans egna tonårsproblem han försöker skildra i boken Vinterviken, som nu även blivit film.

I centrum står John-John, en sjuttonårig kille i en socialt drabbad Stockholmförort. Han har aldrig träffat sin pappa, och lever med sin mamma och hennes nya fästman ”Skithuvet”, som han avskyr.
En varm sommardag, precis innan skolorna börjar, stjäl han och hans bästa kompis, Sluggo, en kajak och paddlar över Vinterviken. Viken som skiljer de glassiga lyxvillorna, på höjden Aspudden, ifrån förortsbetongen. När John-John räddar livet på en badande flicka blir han hembjuden till hennes förnäma familj. Där möter han flickan som får hans kärlek vid första ögonkastet – Elisabeth.
Några dagar senare börjar John-John gymnasiet och det visar sig, till John-Johns förtjusning, att Elisabeth ska gå i samma klass som han. De blir kompisar och deras vänskap utvecklas så småningom till ett förhållande.
Samtidigt som Elisabeth och John-John kommer närmare varandra blir John-John, under hot, tvingad att berätta för ”Skithuvet” om de värdefulla tavlor, som finns i Elisabeths villa. ”Skithuvet” gör inbrott och blir upptäckt av Elisabeth, som slår honom över huvudet med ett baseballträ. Han blir inlagd på sjukhuset och John-John berättar inte för Elisabeth, att han känner inbrottstjuven. Och när John-John och hans mor hämtar honom från sjukhuset, möter de Elisabeth i hissdörren på väg ut. Elisabeth blir rasande och säger upp kontakten med John-John.
Tiden går och snart är det vinter. John-John och Elisabeth pratar inte med varandra. Men en natt, när inte John-John kan sova, kommer Elisabeth till hans lägenhet. De pratar igenom det som hänt, och boken slutar med att hon säger ”Jag älskar dig” till honom.

Vinterviken är Mats Wahls lättlästa version av ”Romeo & Juliet”. Varje kapitel inleds med en filosofisk tillbakablick. Efter några kapitel känns dessa funderingar uttjatade och jobbiga. Ett flertal omotiverat noggranna beskrivningar av John-Johns boxningsträningar känns sega och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vinterviken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Ariuk Ariuk 2017-12-13

    Bra

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-03]   Vinterviken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=195 [2020-02-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×