Athena

3 röster
16895 visningar
uppladdat: 2003-04-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Enligt den mest kända myten föddes Athena ur sin fader Zeus huvud. Han hade plötsligt fått en fruktansvärd huvudvärk och när Hefaistos klöv huvudet med en yxa sprang Athena fram. Hon var vid ”födseln” fullvuxen och klädd fullt utrustad för strid. Hennes stridsutrustning bestod av hjälm, spjut, sköld och skyddspansar. På skölden hade hon gorgonen Medusas huvud som är en souvenir från slaget mellan Perseus och Medusa. Perseus bad om Athenas hjälp att slå ihjäl odjuret. Det enda problemet var att allt Medusa såg på förvandlades till sten. Athena hjälpte då Perseus genom att låna honom sin blanka sköld så han slapp se in i Medusas ögon. Perseus lyckades med sitt uppdrag och högg huvudet av henne. Athena fick huvudet som souvenir och efter att hon fäst odjurets huvud på sin sköld bidrog det till att alla hennes fiender förstenades vid synen av skölden.

Athena var vishetens och vetenskapens gudinna. hon var även hantverkets och det organiserade krigets beskyddarinna. Till skillnad från sin bror Ares var Athena emot onödigt dödande och utvecklade istället det strategiska och taktiska tänkandet.

Athena hade en del dåliga sidor också. Hon var till exempel väldigt svartsjuk. Efter att ha givit människorna vävnadskonsten drabbades en flicka som hette Arakne av hennes svartsjuka vrede. Arakne som var väldigt duktig på att väva hade gjort en otrolig vacker gobeläng. Alla beundrade det fantastiska hantverket och det gjorde Arakne självsäker och hon började skryta om sin vävnadskonst. Athena blev nyfiken och åkte för att titta på den berömda gobelängen. hon vände och vred på tyget och letade fel, men till hennes ilska hittade hon inga fel. Gobelängen var perfekt! Athena blev så arg att hon slet sönder gobelängen och Arakne blev så förtvivlad över gudinnans vrede att hon hängde sig själv. Athena ångrade genast sitt raseriutbrott och väckte flickan till liv igen. Arakne vaknade upp, men fann sig själv inte längre i en flickas kropp utan i en spindels. Efter den dagen väver Arakne de vackraste näten i hela världens skogar.

Athena kallas även Pallas Athena, men det finns olika meningar om varför. Vissa säger att det är eftersom det första hon gjorde efter sin födsel var att döda jätten Pallas. Andra säger att hon bär namnet till minne av son bästa vän Pallas. Om det är den senare teorin som stämmer så är det en ganska tragisk berättelse. Athena och Pallas tränade ofta stridskonst vid sjön Tritons stränder. De låtsades att de slogs om skatter och andra värdefulla föremål. En dag under sin träning träffade Athena av misstag sin bästa vän rakt i hjärtat. pallas dog direkt och sedan den dagen bär Athena sin bästa väns namn framför sitt eget för att hedra hennes minne.

Vishetens gudinna har självklart den visaste fågeln av de alla vid sin sida, ugglan. på grund av detta sades Akropolis, en av de städer Athena skyddade, vara fullt av ugglor under antiken.

Enligt en myt blev Athena staden Athens beskyddarinna efter en tävling mot Poseidon. Poseidon ville också ha staden så han gav atenarna en källa, men källan visade sig värdelös eftersom vattnet i den var lika salt som havet. Athena skänkte då atenarna det första olivträdet och detta visade sig vara en bättre gåva. Atenarna utsåg gudin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Athena

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Lovisa Wiklander 2020-03-27

    tyckte verkligen om den men tänk gärna på att använda stora bokstäver efter punkter

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-06]   Athena
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1947 [2020-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×