Heliga Birgitta

3 röster
10581 visningar
uppladdat: 2003-04-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har här skrivit en sammanställning om Den Heliga Birgittas liv. Hon är hyllad av de flesta men även ifrågasatt och kritiserad. Det är i år 700 år sedan Birgitta levde. Sammanställningen består av tre olika texter om Birgitta. Första artikeln är hämtad från Göteborgs-Posten, ”Den heliga i nytt ljus” av Tomas Lindkvist. Den andra texten är hämtad ur boken Litteraturhistoria av Inga Söderblom och Sven Gustaf Edqvist. Tredje texten ”Birgittas liv” är publicerad på en webbplats som Vadstena kommun står för, ”Birgittas liv” är skriven av elever från Petrus Magniskolan i Vadstena där Bo Gäfvert är ansvarig utgivare.

Det råder olika meningar när det gäller Den Heliga Birgitta, författarna har olika uppfattningar om var och när hon föddes. Söderblom & Edqvist skriver att födelseplatsen är Finsta Gård i Uppland men att platsen inte är helt kartlagd. Lindkvist skriver att födelseåret är 1303. Söderblom & Edqvist säger att det är omkring nyåret 1303 vilket gör det möjligt att hon är född 1302.

Gäfvert skriver att Birgitta är född Birgitta Birgersdotter på Finsta gård. Modern var Ingeborg Bengtsdotter, släkt med kungafamiljen. Fadern var Birger Persson som var en förmögen lagman från Uppland. Modern dog när Birgitta var en ung flicka, hon fick då bo hos sin moster Katarina på Aspanäs i Östergötland.

Gäfvert berättar vidare att Birgitta redan som barn var mycket troende och hennes uppenbarelser började tidigt. Det finns omkring 600 uppenbarelser nedskrivna på både svenska och latin. En utav uppenbarelserna är att hon sett Jungfru Maria, en annan uppenbarelse är enligt Söderblom & Edqvist att hon skulle ha hört Kristus kalla på henne: ‘Du skall vara min brud och mitt språkrör_ _ _.’ Birgitta giftes bort vid tretton års ålder med arton år gammla Ulf Gudmarsson, son till riddaren och riksrådet Gudmar Magnusson. De bosatte sig på Ulvåsa gård i Östergötland och de fick åtta barn. På gården tar hon även hand om sjuka och fattiga. Birgitta och hennes man Ulf gjorde många saker under sin levnadstid och de reste till många berömda och heliga platser runt om i Europa.

Söderblom & Edqvist menar att hon ville instifta en ny klosterorder i Vadstena som var till för både munkar och nunnor. Efter makens bortgång 1344 bodde Birgitta en tid på Alvastra kloster. År 1350 reste Birgitta till Rom, som då var svårt härjat av digerdöden, för att få påvens godkännande till att grunda en ny klosterorder. Påven gav sitt godkännande 1370 och Birgitta kunde lägga grunden för Birgitta ordern. Birgitta blev kvar i Rom återstoden av sitt på den tiden långa liv. Hon avled 23 juli 1373 i sitt hem Piazza Fernece i Rom. Efter hennes död fördes kvarlevorna till Vadstena. Bostaden fungerar ännu i dag som gästhem för pilgrimer i Birgittaorderns regi. Birgitta betraktades som ett helgon redan när hon levde men inte förrän hon 1391 blev hon kanoniserad, dvs. helgonförklarad. Den 1 oktober 1999 förklarade påven Johannes Paul II Birgitta som ett av de europeiska skyddshelgonen.


Jag vill komma med några synpunkter när det gäller Den Heliga Birgitta. Jag tycker inte att meningsskiljaktigheterna mellan de olika författarna är så stora att man behöver se det som ett problem på vilken sida av nyåret 1303 Birgitta är född eller i vilket hus på Finsta Gård hon föddes i.

Den Heliga Birgitta var en kvinna som var före sin tid och jag kan tänka mig att inte många kvinnor på den tiden fick uppleva så mycket saker och se så många platser som hon fick.<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Heliga Birgitta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-06]   Heliga Birgitta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1944 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×