Vulkaner

5 röster
33224 visningar
uppladdat: 2003-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Var finns det vulkaner?

Dom flesta vulkaner finns runt stilla havet t.ex. i Kina, USA, Japan, Peru, Hawaii och runt Australien. Dom vulkaner som ligger i USA är inte aktiva säger forskare men andra säger att dom är aktiva. Det finns vulkaner på andra Ställen än vid stilla havet också som på Island .Vulkaner finns där plattor möts och glider isär som dom gör runt "Eldringen" som man kallar det ställe vid stilla havet. Det finns vulkaner under vattnet också som får utbrott. I Sverige fanns DET OCKSÅ VULKANER FÖR LÄNGE SEDAN FAST DOM FINNS INTE MER. NÄR DET FANNS VULKANER I SVERIGE SÅ LÅG SVERIGE DÄR KANARIEÖARNA ligger i dag. det var för ca 150 miljoner år sedan.


Pompeji?

Den 24 augusti år 79 E.Kr fick vulkanen Vesuvius i Italien ett utbrott och staden Pompeji blev utsatt av dens utbrott. Varat fjärde invånare blev mosad eller begravd av askregnet som föll över Pompeji. 20,000 invånare blev dödade i staden. Efter utbrottet var staden under 18m aska och inte synlig. För 139 år sedan blev staden fram grävd av forskare. Man har hällt gips i sprickor som man hittat i askan, sen har man set hur människorna dom. Varje år besöks staden av tusentals turister som vill se på Pompeji. Vesuvius senaste utbrott var 1944 och en i dag visar den att den är levande.Vulkan utbrott?


ETT VULKANUTBROTT ÄR ETT SÄTT FÖR VULKANEN ATT JÄMNA UT TRYCKET I VULKANEN. DET FINNS TVÅ SORTERS VULKANER SKÖLDVULKANER OCH KÄGELVULKANER. SKÖLDVULKANERNA HAR LUGNA UTBROTT DÄR LAVAN RINNER UT UR VULKANEN. KÄGELVULKANERNA HAR TVÄRT EMOT SKÖLDVULKANERNA VÄLDIGT VÅLDSAMMA UTBROTT. VULKANERNA BRUKAR SVÄLLA UPP PÅ ENA SIDAN INNAN DE EXPLODERAR. NÄR DE EXPLODERAR TILL HAVS KAN DE SKAPA TUSAMI VÅGOR SOM OFTA DRÄNKER MASSVIS AV MÄNNISKOR.FÖLJDERNA EFTER ETT VULKANUTBROTT KAN BLI KATASTROFALA. VULKANERNA DÖDAR INTE BARA MÄNNISKOR DJUR OCH NATUR ,DE PÅVERKAR ÄVEN JORDENS KLIMAT T.EX. PINATUBOS PÅ FILIPINERNA SOM DÖDADE 800 MÄNNISKOR OCH SÄNKTE JORDENS TEMPERATUR MED 0,3 GRADER. DET TOG FLERA ÅR INNAN EFFEKTEN KLINGADE AV. MAN HAR ÄVEN BEVISAT MED HJÄLP AV PROVER ATT VULKANEN TUBAS FÖR 74000 ÅR SEDAN KYLDE NER JORDEN MED 3-5 GRADER.


Pelé:

1902 EXPLODERADE MOUNT PELÉ PÅ DEN KARIBISKA HALVÖN MARTINIQUE. STADEN ST PIERE BLEV TOTAL FÖRSTÖRD, EN AV 28000 MÄNNISKOR ÖVERLEVDE. DET VAR EN FÅNGE I ETT FÄNGELSE SOM VAR SKYDDAD AV DOM TJOCKA BETONG VÄGGARNA. HAN KUNDE SJÄLV TA SIG UT PÅ GRUND AV ATT FÄNGELSET BLEV SÅ TOTAL FÖRSTÖRT.


A...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vulkaner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-03-23

  Du har gjort ett bra arbete so

 • Inactive member 2005-11-19

  Jaså, har hjänan det

 • Inactive member 2006-10-26

  Det var bra information

 • Inactive member 2007-01-10

  hjärnblödning

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-05]   Vulkaner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1938 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×