Snöleopard (Panther unica)

4 röster
14299 visningar
uppladdat: 2003-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Snöleoparden tillhör kattdjuren (Felidae) och är mycket mindre än en vanlig leopard. Den kan inte eller ryta som andra kattdjur. Den lever i Centralasien bland bergen i Himalaya, Hindi Kush och i Alttibergen. Den lever på 2000-6000 meters höjd, 6000 på sommaren och sen går den ner till 2000 på vintern.

Den har små öron och ett kort nosparti för att inte utstråla värme i onödan och en tjock päls så att den klarar kylan och det är på grund av denna päls som den är utrotningshotad. Pälsen är värd flera hundra tusen kronor, man använder också benen och tänderna till potenshöjande medel. Men också många snöleoparder omkommer i raviner.

Bönder jagar också snöleoparden därför de tagit tamboskap. Dem gräver då ner spetsade bambuskott med växtgift på snöleopardens stigar, där den brukar gå. När djuret sen trampar på spetsen förgiftas den och dör snabbt.

En fullvuxen snöleopard äter ca 15kg kött i veckan. Den lever upp till 15-20 år. De väger mellan 25-75 kg och hanarna är dessutom 10% större än honorna. Den är 1,2-1,5 meter lång och mankhöjden är 60-70cm. Det mest enastående med snöleoparden är dess svans som är mellan 80-100cm långa. Dem använder svansen för att balansera sin 16 meter långa hopp. Pälsen är askgrå eller gulgrå med fläckar.

Varje snöleopard är också ensamlevande på grund av att det finns ont om bytesdjur. Och har därför ett mycket stort revir. Det är fortfarande okänt hur många snöleoparder som finns kvar i vilt tillstånd, det kan vara var som helst mellan 1000-5000. Födan består av vildfår, getter, murmeldjur, hjortar, harar och fåglar.

Parningstiden är i slutet av vintern, mellan februari-mars, honorna blir brunstiga 2 gånger om året. Ungarna födes efter 93-110 (ca 3 mån) dagar efter parningen. Honan föder sen 2-5 ungar, ungarna följer modern i ett år. Snöleoparden blir könsmogen vid 3 års ålder.

1776 upptäckte man djuret, men inte förrän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Snöleopard (Panther unica)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-05]   Snöleopard (Panther unica)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1931 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×