Vulkaner på Island

3 röster
26643 visningar
uppladdat: 2003-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
VULKANER - på Island Mickan
2003-01-13
Inledning

Senast var utomlands var vi på en utav Kanarieöarna, nämligen Fuerteventura. Landskapet var kargt och bestod mest av sand och berg. På enstaka ställen växte några fnasiga buskar och det klarblå vattnet blev en fin kontrast till den förövrigt guldfärgade sanden. En dag när vi satt i en varm turistbuss och lät våra blickar granska de fascinerande bergen, sade våran guide: ”här på vänster sida ser ni Fuerteventuras största vulkan. Den är fortfarande aktiv och om ni följer med på vårat ”jeepsafari” så kommer ni att få grilla korv över toppen på vulkanen! Senare på dagen kommer ni även att få känna på varm lava!” Jag blev helt förstummad när guiden sa dessa ord. Vilken upplevelse det skulle få vara att göra det! Tyvärr blev det inte så att jag fick uppleva detta, men jag har i alla fall fått se en aktiv vulkan! Vad liten jag kände mig när vulkanen tornade upp sig i den sandiga öknen…
Varför valde jag just vulkaner på Island då? Jo, Island har nämligen trettio vulkaner som varit aktiva de senaste 200 åren och är därmed en exemplarisk ö att studera! Istället för att rada upp en frågeställning i min inledning, har jag valt att väva in frågor i texten.
Hoppas att du får en lärorik lässtund!

Island
Natursköna Island vulkanernas, Islandshästarnas och de vackra sagornas land. I huvudstaden Reykjavik bor ungefär 90 000 människor.
Det isländska språket ligger fortfarande nära vikingarnas språk, även om uttalet har ändrats något. Det tillkommer hela tiden nya uttryck och ord till isländskan. Island var en självständig stat fram till 1262 då det kom under norskt styre. År 1944 blev Island republik och fick sin första president. Islands ekonomi är starkt beroende av fisket. Kring 70 % av exporten är fisk och fiskprodukter. Ändå arbetar endast 11,5 % av befolkningen inom fiske och fiskindustri. Över 50 % arbetar med serviceyrken. På Island har man ingen sommartid. Tidsskillnaden mot Sverige är en timme på vintern och två timmar på sommaren. Under juni och juli är det ljust dygnet om.

Hekla, häxornas mötesplats? Hekla som ligger öster om Reykjavik är utan tvekan Island mest populära vulkan. Vulkanen är 1503 meter hög. Många utbrott har påträffats genom tiderna och det senaste inträffade år 2000 . Vissa påstår att Hekla är porten in till helvetet. Det är mycket uppskattade utflykter som går till Hekla. Att besöka Island i största allmänhet är även det ett nöje!

Vulkan – namnet på romarnas eldgud
Vulkaner finns lite överallt här i världen och det finns över 600 aktiva idag. Men så finns det vulkaner i vattnet också, ca 10.000 finns på Stilla havets botten. Island har i genomsnitt ett vulkanutbrott var femte år.

Vad är egentligen en vulkan? Man kan säga att vulkaner är jordens ventilations hål. När trycket inifrån jordens mitt blir för högt pressas magma (lava) upp ur vulkanen. Magman har en temperatur på 700-1200oc, och lavan kan uppnå en hastighet av 160 km/h när vulkanen har sitt utbrott!

Hur uppkommer en vulkan?
En vulkan bildas på den plats där magma tränger upp mot ytan. Detta
sker framför allt i subduktionszoner (dvs. de ställen där en
platta trycks ned under en annan), men de finns vid alla plattgränser. De kan också bildas vid en speciell plats långt från en plattgräns.

Vad blir konsekvenserna? Man kan säga att vulkanutbrott är på både gott och ont. Visst förstör den hela städer och orsakar massdöd, men samtidigt är det magman som har skapat mycket av den natur vi lever i. Berg och slätter uppkommer efter utbrott och oceanbottnarna är vad man vet, resultatet av miljoner års lavautflöden . Vi människor har väldigt lätt att anpassa oss till skillnad från andra varelser på våran jord. Det är svaveldioxiden och inte askan som påverkar miljön mest. Askan är allt för tung för att vara kvar i atmosfären en längre tid. Den hamnar på marken i tjocka lager. När askan hamnar på havsbottnen kväver den havsorganismerna och kan då påverka människan genom att fiskeindustrin får mindre fångster. Svaveldioxiden som hamnar i atmosfären reagerar med vattenångan i luften och bildar svavelsyra. Dessa svavelsyramoln kan hålla sig i luften i flera år i värsta fall. De reflekterar bort en del av solljuset och sänker temperaturen på jorden. För vissa djurarter kan 2 grader betyda döden!

Varför får vulkaner utbrott?
Vulkanen får utbrott när trycket från den stigande magman blir för stort. Det brukar finnas två typer av utbrott beroende på magmans sort. Är lavan tunn kommer gaserna att frigöras före utbrottet och pysa ut genom sprickor i skorpan. Detta ger ett lugnt utbrott där lavan sakta rinner ut ur kratern. Är lavan däremot trögflytande frigörs inte gasen utan den samlas i magman och ger ett enormt tryck mot berget som helt enkelt exploderar när trycket blir för stort. Beroende på lavans sammansättning får vulkanen också olika utseende. Är lavan lättflytande blir det en platt och bred vulkan (sköldvulkan*) Är lavan trögflytande blir vulkanen stor och hög och kägelformad (stratovulkan.*)

Vad kan man göra för att förhindra utbrott? Det finns ingenting man kan göra för att förhindra ett vulkanutbrott. Men med dagens teknik finns det mätinstrument som kan avläsa skakningar i marken och på så sätt kan man hinna evakuera närliggande städer.

Slutkommentar:
Jag tycker arbetet har varit mycket intressant och roligt, men samtidigt väldigt lätt. Några saker visste jag redan om, men det var kul att fördjupa sig i ämnet! Man kan jämföra mig med en vulkan, man både fruktar och avgudar den på samma gång och man vet aldrig när den får ett nytt utbrott J

Mickan Welander årskurs 9


STRATOVULKAN* SKÖLDVULKAN*


SPRICKVULKAN CALDERAVUL...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vulkaner på Island

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-05]   Vulkaner på Island
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1925 [2020-02-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×