Peru - Inkarikets Hjärta

2 röster
16612 visningar
uppladdat: 2003-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Peru: "Inkarikets Hjärta"


Perus kulturarv sträcker sig tusentals år bakåt i tiden.
Här fanns mäktiga högkulturer som Chavin, Moche, Paracas, Nasca och Inkas, alla lämnat intressanta spår och påverkat kulturarvet.

Peru är det land som mest sammanförs med inkariket. Här låg en gång "Världens Navel" som deras huvudstad Cuzco kallades. Det mesta från inkas högkultur förstördes vid spanjorernas erövring av detta rike, men det finns fortfarande många intressanta platser kopplade till inkas kvar att besöka, som en av världens främsta turistattraktioner Machu Picchu - "Den glömda staden".
Den som är naturintresserad har mycket att njuta av vid en rundresa i landet. Även den som söker spänning och äventyr hittar detta i Peru.

Fakta om Peru:

Peru är en Republik som ligger i Sydamerika, den har en yta på 1 285 216 km² och sin befolkning är runt
27 484 000 personer. Huvudstaden heter Lima och där bor det ca 7 miljoner personer.

Peru består av tre separata naturområden:

Väster om Anderna ligger Kustlandet och här ligger några av Perus mest fascinerande arkeologiska områden. Anderna upptar ca ¼ av landets yta, här Finns toppar på över 6000 m. Här finns också världens högsta sjö: Titicacasjön.
Öster om Anderna breder Amazonas ut sig. Djungeln täcker nästan 60 % av landets yta, men här bor bara 5 % av befolkningen.

Religion:
I Peru är 90 % Romers Katolsk, 5,5 % är Protestanter och 4,5 % övrigt.

Språk:
Det officiella språket är Spanska, men många indianer talar fortfarande sina egna språk, tex.: Quetchua eller Aymará.
Engelskan talas på de flesta turistanläggningar.

Klimat:
Perus klimat kan indelas i två årstider, torrperioden och regnperioden. Hur dessa infaller varierar beroende var i landet man befinner sig. Ökenområdena har sin indelning och de höga bergsområdena sin.Perus historia i korthet:


En av de större och viktigaste kulturerna från Peru är Chavin de Huantar, uppkallad efter platsen med samma namn. Den existerad från cirka 850 f. Kr till 300 e. Kr och hade sitt utbredningsområde i norra Peru.
Deras viktigaste symbol var en jaguar och kulturen kallas därför för ”jaguardyrkarna”. Ruinerna efter deras imponerande, mest underjordiska, tempel kan fortfarande beskådas.

Under åren 100 till 700 e. Kr var de starkaste två kulturerna Moche och Nasca. Moche hade sitt centra nära staden Trujillo och Nasca vid staden med samma namn. De mystiska Nascalinjerna från denna period förbryllar fortfarande forskare och deras gåta är än så länge olöst.

Från 700 till 1100 e. Kr dominerade Wari (Huari) kulturen. Wari var den första starka militanta kulturen i Peru. Den påverkades av Tiahuanaco religionen vid Titicacasjön. De folkgrupper som besegrades av Waris förbjöds att fortsätta med egna traditioner eller föra egna muntliga traditioner vidare.

Enligt legenden föddes inkariket på Solön i Titicacasjön när skaparguden Viracocha skapade de första inkas; Manco Capac och Mama Ocllo.
Forskare har hittat de första spåren av inkariket i slutet av 1100-talet e Kr. Deras storhetstid började ändå så sent som 1438 då Pachacuti kröntes som inka. Han kallades för "Den store reformatorn".
Under hans ledning inkorporerades stammar genom erövringar och riket utbredde sig åt alla håll.
Strax före spanjorernas ankomst till Inkariket kämpade bröderna Huascar och Atahualpa om makten. Deras fader hade delat inkariket i två delar med Cuzco och Quito som huvudstäder. Atahualpa besegrade sin broder och utsågs till enväldig Inka. Han togs tillfånga av spanjorerna den 16 november, 1532 i staden Cajamarca. Atahualpa försökte återfå sin frihet genom att betala en stor lösensumma i guld och silver. Han frigavs inte som utlovats, utan dömdes till döden av spanjorerna. Atahualpa avrättades genom garrottering i juli 1533, därmed var inkariket i stort sett besegrat.
Därefter började spanjorerna plundringen och förstörelsen av Cuzco, inkarikets huvudstad, där de finaste templen och de viktigaste administrativa byggnaderna låg. Det mesta förstördes men än idag kan man se resterna efter de imponerande byggnaderna, som Coricancha-templet. År 1536 gjorde inkas ett sista stort försök, som var nära att lyckas, att besegra spanjorerna.


Omedelbart efter att inkariket erövrats började den spanska koloniseringen. Stora städer med vackra torg och praktfulla kyrkor grundades.
Huvudstad i det forna inkariket blev Lima, som grundades av erövraren Francisco Pizzaro. Bland de giriga conquistadorerna utbröt maktkamper och flera av dem mördades, bland annat Pizzaro själv (1541). Hans kista kan nu beskådas i Limas stora katedral.

Den spanska koloniseringen innebar stort lidande och övergrepp mot den indianska befolkningen. Många förslavades, dödades eller omkom under grymma förhållanden i silvergruvorna.

I början på 1800-talet växte ett starkt missnöje fram i den spanskättade befolkningen mot sin begränsade frihet och hög uttag av skatt från Spanien. Revolutionstankar började växa.
Jose de San Martin, som befriat Argentina och Chile, kom till Lima år 1821 för att förbereda landets befrielse. Simon Bolivar, som befriat Venezuela och Colombia, träffade Jose de San Martin för möten i staden Guayaquil. Dessa ledde till att Jose de San Martin drog sig tillbaka och lämnade Latin Amerika för att bosätta sig i Frankrike. Simon Bolivar fortsatte frihetskampen tillsammans med sin general Sucre och den 28 juli 1821 utropade Peru sin självständighet.


Mest besökta städer:


Kusten:

Lima:

Perus huvudstad, är byggd på Rimacflodens stränder och är en blandning av kolonial och modern arkitektur.
Plaza de Armas har behållit sin koloniala utseende och här finns bland annat Katedralen med Pizarros grav.
Staden har många intressanta museer, bland annat Guldmuseet, det innehållsrika Antropologiska Museet och Larco Herreramuseet med en otrolig blandning (bl.a. erotiska) keramikföremål från Mochicakulturen. I närheten ligger ruinerna av Pachacamac, det största inkafortet vid kusten.


Trujillo:

Ligger 8 timmar via landsväg norr om Lima. Sevärt här är flera vackra små kyrkor, samt hus mes koloniala fönster och balkonger.
I närheten finns bl.a. många begravningsplatser, pyramider från Mochicakulturen ( de största förkolumbianska byggnadsverk i Sydamerika).
I omgivningarna ligger också Chan Chan, den största stad någonsin byggd på lera och långhalm som var huvudstad i Chimúkulturen, som omfattade över 100 mil längs kusten från Ecuador ner i Peru.


Paracas:

Är en halvö, ligger 4 timmar bilresa söder om Lima längs Pan American Highway. Här finns en nationalpark utanför kusten, Ballestasöarna, ett marinreservat med en stor koncentration av sjöfågel och ett litet museum med mumier och keramik. Här ligger även den märkliga jättekandelabern, 45 m urgröpt på slutningen på den norra sidan av Paracasbukten och den ses bäst från båt eller flygplanIca:

4 ½ timmes resa söderut från Lima, Ica är det typiska peruanska brännvinets ”Pisco” födelseplats.
Ica är också ett vincentrum och i närheten ligger stuteriet med passgångare, samt ruiner av ett inkafort. Här finns ett intressant museum med föremål från kulturerna mellan paracasperioden och inkaperioden. Staden ligger som en grön oas mellan enorma rullande sanddyner.

Nazca:

Ligger 7-8 timmars körning söder om Lima och i mitten av den berömda samlingen ”linjer”. Härifrån kan man göra flygturer över linjerna som täcker 133km² och består av urgröpningar i marken gjorda av tre olika kulturer från 900 f.Kr fram till 630 e.Kr.
Några av teckningarna är stora som två fotbollsplan och några av linjerna är 6,4 mil långa. Hittills har flera djur (mest fåglar) blivit identifierade tillsammans med spiraler och andra geometriska figurer. Flygturer över området utgår också från Lima och Ica.Andiska Höglandet:

Cuzco:

3310 m ö h, var inkarikets huvudstad. Stadsrundturen i Cuzco kan man göra till fots för att sedan besöka de närbelägna ruinerna av Sacsayhuamán och Kenko. Från Cuzco kan man sedan besöka Urubambadalen med Pisac med indianmarknad på söndagsmorgnarna och Ollantaytambo som har bevarat stadsplaneringen från inkatiden.


Machu Picchu:

Machu Picchu är den sagolika ”förlorade” lilla inkastad som ligger på en topp
3-4 timmar tågresa från Cuzco. Utflykten kan göras som en heldagstur eller med övernattning på det hotell som finns vid ruinerna. Tar man sig tid och råd att bo där belönas man, om vädret tillåter, med att få se ruinerna i aftonsol eller soluppgång.


Puno:

3810 m ö h ligger vid stranden av världens högsta öppna sjö, Titicacasjön. Man når Puno antingen med flyg eller med tåg från Cuzco eller Arequipa.
Härifrån kan man göra en båttur på sjön för ett besök till Uruindianernas flytande öar eller en utflykt till Sillustains imponerade gravmonument.

Arequipa:

Ligger vid den snöklädda vulkanen El Misti, en nästan perfekt kon, 5 181 m hög. Mycket sevärt är Santa Catalinaklostret som är en stad i miniatyr, och som varit isolerat i mer än 400 år. Nu är större delen av klostret öppet och är ett museum.
Härifrån kan man också göra en eller flerdagsutflykter till den fascinerande Colcadalen där man kan få se världens största flygande fågel, Kondorn.

Huaraz:

Ligger 8 timmars bilfärd från Lima i hjärtat av Callejón de Huaylas, en vacker dal omgiven av berg. Med inte mindra än 23 toppas synliga från Huaraz, den högsta snötäckta toppen är över 6000 m, Huaraz ligger i ett av Perus vackraste områden för vandring och bergsbestigning. Härifrån kan man besöka ruiner Chavín de Huantar, ett befäst tempel byggt kring 600 f.Kr med fantastiska stenhuvud, gjorda relief på symboliska stenfigurer och den berömda Lanzónmoniolet formad som en dolk från 800 f.Kr.

Huancayo:

Ligger i Andrena öster om Lima och nås via en av Sydamerikas mest spektakulära tågsträckor, som högst når man 4782 m, passerar 66 tunnlar, 59 broar och gör 22 zigzagsvängar.
Man passerar även Galera, världens högsta beläggning station för normalspårjärnväg. Varje söndag hålls en färggran indianmarknad i Huancayo med bl.a. textiler och konsthandverk, snidade kalebasser, ponchos, alpacaull och tröjor.Den mäktiga Amazonas:

Iquitos:

Ligger 368 mil från Atlanten, stora lastfartyg seglar hit. Iquitos är Perus viktigaste stad i Amazonas och här finns bl.a. den flytande förorten Belén.
1-4 timmars resa från staden med båt finns olika former av tillfälliga bostäder: från djungellodger med bad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Peru - Inkarikets Hjärta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-06-21

    Tack(!) för att du delar med d

  • Inactive member 2007-10-18

    Suveränt!! Otroligt detaljrikt

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-01]   Peru - Inkarikets Hjärta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1910 [2020-08-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×