Ett eget rum

11950 visningar
uppladdat: 2000-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En feministisk essä om kvinnornas ställning i samhället.

” Kvinnan fungerar som en förtrollad spegel med förmågan
att återge mannen i dubbel storlek” Virginia Woolf.

” Ett eget rum ” handlar mycket om kvinnans ställning och
roll i samhället, om kvinnors oförmåga att ta sig ur sin
situation och mannens nedtryckande grepp. Det beskrivs
mycket om att kvinnan är outbildad med mera och att hon
måste stå på sig, utbilda sig och tjäna egna pengar eftersom
detta nu är möjligt. Hon menar att kvinnan har varit
undertryckt i alla år men att nu när även kvinnan får gå på
collage, äga sina egna egendom och rösta så ska vi ta vara på
detta och ändra på dagens mansamhälle. Hon berättar mycket
om hur män beskriver kvinnorna i sina romaner och om hur
vissa professorer anser att kvinnorna är männen intellektuellt, moraliskt och fysiskt underlägsna. Hon jämför mycket med Shakespeare och hans syster, om han hade haft någon. Systern skulle då inte alls haft någon chans att bli framgångsrik och berömd som Shakespeare blev trots att hon kanske hade haft större ambitioner. Allt detta beror ju på att hon hade varit kvinna och kvinnor är ju aldrig lika bra som män. Dessutom är deras uppgift att föda barn och ta hand om hemmet.

Det är första gången jag läste en essä, men det var kul och intressant. Det känns som om hon pratar med en hela tiden och man får vara med i hennes tankar. Detta gör lite så att man inleder ett slags samtal och man får vara med att tänka och tycka själv.
Den var svår att läsa eftersom man inte är van vid en bok som inte har någon direkt handling utan där det är tankarna som styr.
Den var väldigt svår att sätta sig in i ordentligt. Den kändes ytlig men ändå så personlig vilket gjorde mig förvirrad. Om man ska läsa den ska man nog sitta ensam i ett tyst rum för då kan man riktigt koncentrera sig och komma ordentligt in i den.
Det jag tyckte var lite jobbigt var att hon tog upp olika författare hela tiden. En del hade man ju koll på men vissa hade jag inte ens någon aning om att de fanns. Detta gjorde att jag inte alltid förstod poängen.

Boken var speciell och väldigt intressant. I dag finns det bara nya råfeministiska böcker som ”Under det rosa täcket” där författarna mer vill värva ungdomar att bli feminister. Men Woolf vill mer med sin bok uppmuntra kvinnor att ta för sig och komma upp sig. Hon menar att varje enskild kvinna ska visa vad de går för och bli självständiga. De ska ta chansen och utbilda sig så att de kan leva på sina egna pengar. Hon säger att allt som behövs för självständighet är 500 pund och ett eget rum. Hon försöker visa möjligheterna och öppna dörren.
Nu utspelar sig boken i början på 1900-talet då det var vanligt att kvinnan födde barn och stod vid spisen, vilket männen, och säkert många kvinnor med för den delen, var det enda de dög till. ” När barn upphör att vara önskvärda överhuvudtaget, upphör kvinnorna att vara nödvändiga överhuvudtaget” John Lang Davies. Förstå vilken syn man hade på kvinnorna då.

Genom att läsa 2 Ett eget rum har jag sett hur feminismen utvecklats genom åren. Då var detta en nödvändighet, vilket det fortfarande är, men idag har det mer blivit en trend som går ut på andras åsikter istället för ens egna. Visst har vi fått det bättre men kvinnan är diskriminerad än idag. Men nu är det lönerna vi tjafsar om. Det är svårt att veta vad som ska göras. Även fast det skulle bli lika löner, vilket kommer att ta ett bra tag om det nu sker överhuvudtaget, så kommer männen alltid...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett eget rum

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-31]   Ett eget rum
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=190 [2020-02-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×