Tom Clancy

2 röster
12338 visningar
uppladdat: 2003-03-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning:
sid:
1. Inledning med egna tankar. 3

2. Tom Clancy 3

3. Serien om Jack Ryan 4
3.1 Jakten på Röd oktober 4
3.2 Patrioter 5
3.3 Kardinalen i Kreml 5
3.4 Påtaglig Fara 5
3.5 Summan av skräck 6
3.6 Hedersskuld 6
3.7 Presidentens order 6

4. Röd Storm 7

5. Böcker som skildrar militär verksamhet. 9
5.1 Ubåtar – En guidad tur i en atomdriven ubåt 9
5.2 Militär krigsföring – Armén 10
5.3 Fighter Wing – Flygvapnet 10
5.4 Marinen – Marinkåren 10
5.5 Airborne – ett flygande stridsspel 10

6. Andra böcker av Tom Clancy 11
6.1 Utan Misskund 11
6.2 Tom Clancys SSN 11
6.3 In i stormen 11
6.4 Maktspel Politika 11

7. OP Center 12

8. Tom Clancy:s datorspel 12

9. Källförteckning och förklaringar 13
9.1 Källförteckning 13
9.2 Förklaringar 13

1. Inledning med egna tankar.

Varför valde jag Tom Clancy?
Jag hade sett ett par filmer som var byggda på hans romaner. Jag tyckte att de var mycket välgjorda och bra på alla sätt. Jag bestämde mig för att jag skulle börja läsa en av hans böcker, Röd Storm. Efter bara ett par kapitel var jag helt fast i boken. Han skriver otroligt bra. Det händer hela tiden något nytt. Jag recenserar boken senare.

Innan jag satte igång med det här arbetet hade jag ingen aning om den enorma mängd böcker han har skrivit. Jag ser fram emot att se alla hans filmer och att läsa alla böcker.

Jag tror en av anledningarna till att hans böcker blir så bra är att han hela tiden använder saker som finns i verkligheten också, ingen science fiction. Han har bland annat beskrivit hur CIA: s huvudkontor ser ut och hur det fungerar. Han är den enda civilperson som någonsin blivit insläppt i den byggnaden.

Hans detaljbeskrivningar är helt oslagbara. Allting han skriver är väldigt välgjort och noggrant hopbyggt. Ena stunden är man på en plats och på nästa sida är man någon helt annanstans. Man får hela tiden reda på precis det man behöver för att kunna följa med i handlingen.


2 Tom Clancy.

I sitt fulla namn heter han, Thomas L. Clancy Jr. Han blev 53 år gammal den 12 april. Han läste på Baltimores Loyola College i USA med engelska som inriktning. Han skilde sig från sin före detta fru, Wanda, 1998 och har nu en ny 26årig flickvän som han tänker gifta sig med. Redan på college drömde han om att skriva sin egen roman.

För några år sedan tänkte Clancy köpa Minnesota Vikings för 200 miljoner dollar han fick dock ta tillbaka sitt bud på grund av mindre finansiella problem. Han är delägare i The Orioles, ett amerikanskfotbolls lag. När Clancy inte köper elitlag inom sport brukar han sitta vid sin Macintoshdator och skriva. Några andra intressen är konst, litteratur och skytte. Han äger ett eget litet järnvägslok och en liten bit järnväg.
1984 gick hans dröm i uppfyllelse då han fick ”Jakten på röd oktober” publicerad. ”Jakten på röd oktober” blev den första boken i serien om Jack Ryan, som senare har medverkat i 7 böcker. Det som fick honom att skriva boken var en berättelse om ett misslyckat försök av en sovjetisk båt som försökte fly till Sverige och hans djupa intresse i sjöfartshistoria.

Ingen vet egentligen vem Tom Clancy är. Nästan alla känner till det han har skrivit och många har också läst hans böcker, men om du frågar någon vem Tom Clancy är vet han det förmodligen inte. Alla har nog på något sätt kommit i kontakt med nåt han har gjort. Har man inte läst hans böcker har man förmodligen sett någon av hans filmer eller spelat ett dataspel som han har varit med att skapa.


3. Serien om Jack Ryan

3.1 Jakten på Röd oktober. Boken publicerades 1984 och var Clancys första bok och också den första boken i serien om Jack Ryan.
Den handlar om: Rysslands senaste inom ubåtar är den tyfonklassade atomvapenbestyckade Röd oktober. Den har ett nytt hypermodernt framdrivningssystem som går helt tyst.

Samtidigt som Röd oktober lämnar hamnen i Murmansk kommer det ett mystiskt brev från kaptenen på Röd oktober, Marko Ramius, till den högsta politiska officeren i den sovjetiska armén. Strax efter detta meddelande skickas hela den ryska flottan ut i Norra atlanten och Medelhavet för att hitta och förstöra Röd oktober.

CIA-agenten Jack Ryan tror att Ramius försöker desertera till väst. Han blir dock inte trodd av vare sig Pentagon eller Vita Huset. De köper istället den ryska lögnen att Ramius har flippat ut och tänker skicka sina atombomber mot USA. Nu startar kampen mellan NATO och Sovjet. Under tiden då dessa båda stormakter febrilt söker efter Röd Oktober försöker Ryan istället komma i kontakt med Ramius för att försöka hjälpa honom.

Det har gjorts en film om Jakten på Röd oktober. Jag har tyvärr inte hittat den och därmed inte sett den, men den sägs vara mycket bra. Nästan skrämmande på grund av sin otroliga möjlighetsfaktor, d v s det kan ju verkligen hända. Den är producerad av Mace Neufeld. Några kända skådespelare som medverkar är Sean Connery och Alec Baldwin3.2 Patrioter. Boken publicerades 1987 och är den andra boken i serien om Jack Ryan. Det här handlar den om: Jack Ryan är på semester i London med sin fru Cathy och sin dotter Sally. Han efterforskar lite till en bok han tänker skriva.

När han ska möta sin familj i St. James Park bevittnar han en terroristattack mot den brittiska kungafamiljen. Ryan, som är en före detta marinkårssoldat, ingriper mot terroristernas attack och räddar kungafamiljen genom att döda en terrorist och skada en annan.

Terroristerna är medlemmar i ULA Ulster Liberation Army, en våldsam gren av IRA. Sean Miller som leder avstickargrenen ULA och som hade planerat attacken, tänker inte låta Ryan komma undan med det.

Amiral Greer bönar och ber för att Jack ska bli med i CIA igen, åtminstone för att skydda familjen mot terroristens hämnd. Ryan åker till sitt lite avlägsna hus med ett par CIA agenter som skydd. Agenterna dödas och han tvingas lösa situationen själv.

Det har gjorts en film på Patrioterna. Den är otroligt bra och har kända skådespelare som till exempel: Harrison Ford, Anne Archer och Sean Bean. Den är regisserad av Philip Noyce.

3.3 Kardinalen i Kreml. Boken publicerades 1988 och den är den tredje boken om Jack Ryan. Detta handlar den om: En amerikansk spionsatellit som upptäcker ett splitternytt laser försvarssystem i bergen vid Dushanbe, nära den Afghanistanska gränsen. Laser systemet är byggt så att det kan förstöra flygplan varsomhelst i världen och till och med skjuta ner en satellit som flyger i bana runt jorden.

För att få mer information om det här lasersystemet behöver CIA använda sin dyrbaraste och bästa spion i hela Sovjetunionen. Spionen kallas som du kanske redan förstått för Kardinalen i Kreml. Han är beredd att förråda K B G för att ge informationen till USA. För att få ut honom levande ur sovjet skickar USA in CIA agenten Jack Ryan.

3.4 Påtaglig Fara. Påtaglig Fara publicerades 1989 och är den 4: e boken om CIA agenten Jack Ryan. Här kommer en kort recension av den: En amerikansk affärsman mördas brutalt tillsammans med sin familj på deras lustjakt. Under mordutredningen upptäcker man att den ”oskyldiga” affärsmannen hade kontakter med knarkarkvarten Medellin i Colombia.

USA har under ganska lång tid förberett en hemlig operation kallad ”showboat” där man ska stoppa all införsel av knark in i USA. Samtidigt ligger Jack Ryans chef, amiral Greer, på sjukhus för cancerbehandling. Ryan blir tillförordnad direktör för USA: s underrättelsetjänst, utan vetskap om operation ”showboat”.

Strax upptäcker han att amerikanska trupper är med i en hemlig operation mot de Colombianska knarksammanslutningarna.

3.5 Summan av Skräck. Boken blev publicerad 1991 och det är den femte boken om Ryan. Den handlar om det här: Jack Ryan är numera Vice Chef över CIA och samarbetar med Vatikanen för att kunna skapa fred i mellanöstern.

Tyvärr är det inte alla i mellanöstern som föredrar fred framför krig. Oturligt nog har de militanta grupperna en kärnvapenbomb som försvann från ett Israeliskt krigsflyg för länge sedan. Nu måste Ryan konfrontera en mardröm han inte ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig.

3.6 Hedersskuld. Hedersskuld är den 6: e boken om Jack Ryan, den publicerades 1994. Den handlar om följande: Ryan har slutat på CIA och varit borta därifrån i ett par år.

Nu ombes han komma tillbaka som säkerhetsrådgivare åt presidenten. Men det är inte samma fiender som under det kalla kriget. Gamla vänner har blivit fiender och tvärtom. Det politiska trycket mellan USA och Japan har byggts upp under flera år. En våldsam bilolycka i USA höjer trycket ännu mer och nu spricker det.

Japan börjar ett militärt och ekonomiskt krig mot USA. Nu måste Ryan hjälpa den nya och oerfarne presidenten för att inte hela landet ska rasa ihop.

3.7 Presidentens order. Den 7: e och avslutande boken om Jack Ryan är en direkt fortsättning på Hedersskuld. Den publicerades 1996, två efter Hedersskuld.

Den handlar om detta: Hedersskuld slutade med Washington i ruiner efter att en stor jumbojet kraschade. Presidenten, regeringen och större delen av kongressen blev dödade. Bara några sekunder före kraschen svor Ryan trohetseden för att bli USA: s nya vicepresident.

Nu måste Ryan bygga upp hela den politiska strukturen från steg ett. Men det är hans minsta problem. Alla länder som någonsin haft någonting otalt med USA passar nu på att utnyttja sin numera svage fiende.


4. Röd Storm

Röd Storm är skriven av både Tom Clancy och Larry Bond och blev utgiven 1986. Den är definitivt en av de bästa böcker jag någonsin läst. Här är mitt sammandrag av boken:

Boken börjar med att man är på ett av Rysslands största oljefält. Det förstörs av några islamistiska terrorister. Ryssland får då väldigt svårt att klara vintern utan bränsle och bestämmer sig för att ockupera oljefälten i söder. Det finns dock ett stort problem: USA och flera NATO-länder får stora delar av sin olja från dessa fält. I ett eventuellt anfall skulle man riskera att USA skulle sätta in kärnvapen.

Det ryska Politrådet beslutar att man ska börja med att invadera Europa för att ha en säkerhet mot kärnvapenkrig. Den ryska armén får 4 månader på sig att träna, rusta upp och tillverka vapen, alltihop för att kunna genomföra RÖD STORM, som operationen kom att kallas. Nu behöver man bara lura alla världens länder.

För att få en anledning att ockupera Tyskland använder man en agent som får i uppgift att spränga politrådets huvudkontor i Kreml, för Tysklands räkning naturligtvis. Alla ryska förberedelser görs i smyg för att få övertaget mot NATO genom överraskning. Nu har Ryssland lite otur. En av deras agenter blir påkörd i Västtyskland när han har stora delar av Röd Storm uppskrivet på papper i sin portfölj. Nu börjar NATO och USA snabbt att rusta upp. Frågan är: Ska de hinna?

Genast börjar man skicka trupper och utrustning över Atlanten till Europa. Ryssland inser snabbt att de har blivit upptäckta och inleder anfallet på Tyskland. Det är dock NATO beredda på och sätter in splitternya stealthplan som lätt flyger in bakom fiendens linjer och målar potentiella bombmål med laser. Då behöver man bara skicka intelligenta robotar som går mot lasern. Det slaget vinner NATO utan större förluster.

Då anfaller Ryssland flygbasen och radarstationen Keflavik på Island. Anfallet lyckas och de tar över basen. När Ryssland tog Keflavik vann de en strategisk seger, eftersom NATO bevakade Atlanten med en radarlinje som gick från Skottland till Keflavik och sedan vidare till Canada. NATO betyder också som bekant Norra Atlantens Skyddsorganisation. Nu får Ryssland också fri tillgång till en flygplats som ligger närmare själva stridsområdet och behöver inte tanka i luften.

Nu kommer IVAN: s, USA: s smeknamn på Ryssland, ubåtar helt plötsligt ut i Atlanten för att kunna attackera vapentransporter, hangarfartyg och stridsfartyg som åker från USA till Europa. I ett anfall lurar IVAN en konvoj med hangarfartyg. Man skickar ut avledande robotar i norr för att locka dit stridsflygplanen. Sedan anfaller man från syd med bombplan av typen Badger. Två av skeppen går under varav ett var fyllt med över 50 000 marinkårssoldater.

NATO inser att man måste förstöra de kvarvarande flygfälten, bränsledepåerna och radarledningscentralen på Keflavik. Man skickar 18 F-15 plan. De missar både radarn och bränslet men lyckas i alla fall förstöra de flesta av landningsbanorna. En mindre och högst temporär seger för NATO eftersom man efterlämnat stora mängder med betong, järnplattor och andra saker som används för reparering av landningsbanor, när man förlorade basen.

Nu börjar krigets riktigt fula sida att visa sig. En grupp på 3 marinkårssoldater och en meteorologlöjtnant överlevde attacken mot Keflavik och flydde för att kunna rapportera vad som händer på Island. När de genomför en order att flytta sig 40 kilometer åt nordöst ser de en liten stuga som ligger lite avlägset och utanför står det en rysk militärlastbil. De beslutar sig för att bryta sina order om att undvika all kontakt med fienden och gå till stugan.

De kommer dit, skjuter de fyra ryska soldater som var där och finner en man och en kvinna, båda döda. När de kommer in i stugan ser de också parets 20-åriga dotter som ligger på golvet, våldtagen och allvarligt slagen. Löjtnanten tar hand om flickan medan de andra sätter ryssarna i deras lastbil, tänder på den och puttar den utför ett stup.

Nu intensifieras ubåtsjakten då fler och fler konvojer blir anfallna av ryska ubåtar. Både de vanliga båtarna och ubåtarna försöker att gå så tyst som möjligt samtidigt som alla letar med både aktiva och passiva hydrofoner. Den som upptäcker den andre sist är redan död när han inser sitt misstag.

Ryssland gör nu plötsligt ett oväntat drag. De allierade var helt säkra på en attack mot Bodö: s flygfält i Norge. Det visste emellertid Ryssland om och omdirigerade sina flygplan mot Andöya istället. Där kunde de lugnt ta över flygplatsen och upprätta en egen bas. Genom att ta den flygplatsen kan nu ryska bombplan anfalla hela Europa utan tankningar i luften.

Under tiden sker det stora slag vid den tysk-ryska fronten. Överallt letar Ryssland efter en lämplig plats att göra ett genombrott på de allierades försvarslinjer. Men varje gång de försöker förlorar de åtskilliga stridsvagnar utan att komma någonstans. NATO-förbanden är i och för sig färre men de utnyttjas på ett mycket bättre sätt än de sovjetiska förbanden.

NATO har egentligen bara ett problem med landstriderna och det är sjöstriderna. Det kommer fram för lite ammunition från USA till Europa och nu börjar lagren i Europa ta slut. Men så äntligen kommer den första konvojen med stridsfartyget USS Pharris i täten. Skeppen hinner bara lasta av och reparera det nödvändigaste innan de måste vända och åka tillbaka över Atlanten.

Men på tillbakavägen kommer de inte långt. Efter bara ett par sjömil anfalls Pharris av en rysk ubåt och hela förskeppet lossnar. Nu kommer resan att bli väldigt svår för hela konvojen eftersom Pharris var det största och viktigaste försvarsskeppet.

Nu hade både NATO och Ryssland börjat ladda upp för det hittills största och viktigaste slaget på land. Det kom att äga rum vid Bad Salzdefurth. Efter hårda strider kunde ryssarna bryta igenom och avancera till Hannover. Nu gällde det. Om Ryssland skulle ta Hannover, skulle de ta hela Tyskland öster om Weser och få möjlighet att anfalla de andra NATO-trupperna i ryggen.

I ett modernt krig som det här används naturligtvis satellitspaning flitigt och därför får den amerikanska stridspiloten Amelia Nakamura uppdraget att skjuta ner sovjets viktigaste spaningssatellit med en ASAT raket. Uppdraget lyckas och Sovjet blir blinda i minst 24 timmar innan de hunnit skicka upp en ny satellit.

Hur ska det nu gå? Kommer NATO: s landförband att få slut på ammunition? Kommer Sovjet att kunna ockupera Europa? Vem har egentligen herraväldet över atlanten? Frågorna är många och svaren får du om du läser RÖD STORM.


5. Böcker som skildrar militär verksamhet.

5.1 Ubåtar –en guidad tur i en atomdriven ubåt. Boken publicerades 1993 och det är Clancy: s första bok om militären. Den täcker nästan allt som finns att veta om en undervattensbåt. Man får följa med på guidade turer ibland annat USS Miami och den brittiska ubåten HMS Triumph.

Boken innehåller diagram och bilder som tidigare inte varit åtkomliga för allmänheten. Den beskriver också vanliga uppdrag som en ubåtsflotta kan få i både krigs- och fredstid.

5.2 Militär krigsföring – Armén. I den här boken som publicerades 1994 riktas uppmärksamheten mot armén. Man får komma in på det 3: e bepansrade kavalleriets regemente. Alla maskiner från M-16A2 och framåt i tiden beskrivs noggrant. En intervju med den fyrstjärniga generalen tillika Ökenstorms ledare, General Fred Franks, finns också med.

Precis som föregående bok om ubåtar är boken full av exklusiva foton från militärt område och flera, tidigare hemliga, diagram. Speciella uppdrag och arbetsuppgifter finns med som små berättelser. Boken är perfekt för den som vill veta ALLT om armén och dess uppgifter.

5.3 Fighter Wing – Flygvapnet. I denna bok från 1995 beskrivs USA: s flygvapen, med en stor betoning på flygplanet Fighter Wing. Den beskriver jaktplan, bombplan, olika luftstrids vapen och alla människor som ligger bakom varje Fighter Wing som lyfter.

Boken är förstås precis som Clancys tidigare böcker full av hemliga foton och teckningar. Han har också intervjuat General Charles Horner som ledde flyget i operation Ökenstorm. Som en liten berättelse får vi följa med det 366: e Fighter Wing planet in i Vietnam i ett framtidskrig.

5.4 Marinen – Marinkåren. I denna fjärde och avslutande skildring av militär verksamhet från 1996 tittar vi närmare på den amerikanska marinkåren. I början av boken får man veta marinkårens inte helt obefläckade historia.

Boken är naturligtvis också fylld med bilder och diagram. Den innehåller en intervju med den 31: a ledaren för den amerikanska marinkåren, general Charles Krulak.

5.5 Airborne – ett flygande stridsspel. Nu tas vi med på en tur i ett Stridsplan från det amerikanska flygvapnet ungefär som i ”Fighter Wing” men denna gång fokuseras boken på själva flygningen. Kicken man får i starten, all datautrustning och de risker en stridspilot måste utsätta sig för varje gång han flyger sitt plan. Trots all ny teknik så är det inte i närheten av ofarligt att flyga ett stridsplan. Ännu en gång är boken full av exklusiva foton och illustrationer.6. Andra böcker av Tom Clancy

6.1 Utan Misskund. Den är skriven 1993 och handlar om det här: John Kelly är tillbaka i USA efter att ha varit med i ett SEAL-team, en specialstyrka, i Vietnam. Han fortsätter att jobba med ungefär samma saker i det civila som i det militära, med dykning och som sprängämnesexpert.

Han möter sitt livs kärlek när han jobbar, men tyvärr hinner kvinnans förflutna upp henne och hon mördas. Kelly bestämmer sig för att ta hämnd på sitt eget sätt. Samtidigt upptäcker Pentagon ett läger i Nordvietnam där amerikanska soldater hålls fångna.

CIA rekryterar Kelly och han får täcknamnet Mr. Clark. Hans uppdrag blir att rädda soldaterna från lägret. Hur ska han lösa detta?

6.2 Tom Clancys SSN. SSN utgavs 1996 och handlar om följande: China har invaderat de oljerika Spratly öarna och kapat det amerikanska oljeletar fartyget Benthic Adventure.

Den amerikanske presidenten beslutar sig för att svara på denna kinesiska krigshandling med att skicka ut ett hangarfartyg. Den nyligen förbättrade Los Angeles ubåten får uppdraget att skydda hangarfartyget. Vi får följa med USS Cheyenne, hangarfartyget, på 15 spännande uppdrag mot den starka kinesiska flottan.

6.3 In i stormen. In i stormen publicerades 1997 och är skriven av både Tom Clancy och den numera pensionerade generalen Fred Franks, Jr. Det är den första boken i en serie av verklighetsbaserade böcker som bygger på hur krig har upplevts av några av USA: s bästa generaler och officerare som någonsin funnits.

6.4 Maktspel Politika. Boken blev publicerad 1997 och är den första boken baserad runt en multimiljardär som inte gillar att stå i rampljuset utan är mer intresserad av att få saker gjorda. Roger Gordian utvecklade Svärdprojektet för att det inte skulle kompromissas med hans och hans lands intressen.

Boken visar en tanke om vad som skulle kunna hända om den ryska presidenten skulle dö plötsligt. Vad som skulle hända när alla ryska utbrytargrupper och terrorister börjar röra på sig och inse att de har guldläge att tjäna pengar.


7. OP Center.

OP center är en hel serie böcker med olika händelser och uppdrag världen över. Det här är en recension över den första boken som kom ut 1995:
En terroristbomb exploderar mitt i en fest utanför palatset i Seoul i Sydkorea, den dödar hundratals oskyldiga människor. Vem hade gjort detta? Var det arga nordkoreaner eller kanske sydkoreaner som var mot en återförening av landet. För att kunna hjälpa till behöver den nya amerikanska underrättelsetjänsten OP snabba och effektiva svar på sina frågor.

Boken är ko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tom Clancy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-11-03

    oj vilket arbete! imponerande.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-27]   Tom Clancy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1888 [2021-03-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×