Kokain, LSD, Heroin

11 röster
33797 visningar
uppladdat: 2003-03-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning!

1.1 Varför valde jag just de här drogerna? Från början visste jag inte så mycket mer om droger än det jag hört på lektionerna, så jag tog helt enkelt de tre drogerna jag hade hört talas om. LSD lär ju gå att få tag på här i Halmstad. Heroin hör man ofta om hur farligt det är och hur många som dör av det varje år och Kokain verkar vara populärt i kändisvärlden eftersom många kändisar har dött av det. MEN det jag har börjat fundera på är varför alla dessa samtal om droger inte får någon större effekt på skolungdomarna.
Min slutsats är följande: Inget ont om dig men alla lärare och personer som föreläser om droger pratar bara om hur farligt det är att ta droger. Att om man fastnar i drogträsket så är det svårt att komma upp. Det är ingen som riktigt säger varför människor tar droger. Man säger hela tiden att de kommer från dåliga hem med mera, men de som inte gör det då??? Eftersom så många människor tar droger måste det finnas någon form av njutning i det hela. Sen att det inte är värt priset att ta droger måste förstås också nämnas. Jag tror att ungdomarna blir nyfikna när så många säger att någonting är så farligt men inte kan förklara varför folk då tar det.

Fotnot: Jag själv skulle aldrig få för mig att ta droger.

1.2 Allmänt om narkotika. Narkotika betecknar de ämnen som är beroendeframkallande, skapar förändringar i beteendet och ger mer eller mindre abstinens när intaget avslutas. Det gör t ex att tobak inte räknas som narkotika trots att det är beroendeframkallande. (Se: I)

1.3 Varför blir man missbrukare? Man har kunnat konstatera att de flesta av missbrukarna har haft problem som barn. De har bott fattigt bland annat på grund av skilsmässor, sprit och kanske har de satts in på fosterhem. Oftast har deras självförtroende körts i botten redan i skolan då de blivit mobbade och fått dåliga betyg på grund av skolk mm. Knarket ger dem så kallade vänner eftersom det brukar vara ett par stycken missbrukare som ”silar” ihop. Men när drogerna slutat verka blir de lika ensamma och hopplösa igen. Då höjs dosen för att kunna vara borta länge och så börjar det om tills den dag då dosen blivit för hög och de så småningom dör på grund av en överdos.

När kontrollen av missbruket är förlorad
är den borta för resten av livet. (se: II)

1.4 Vad säger lagen? Enligt svensk lag kan man dömas till böter och/eller fängelse om man medvetet ger någon narkotika, om man tillverkar, om man langar. Om man köper, förändrar, förpackar, transporterar, förvarar eller har någon kontakt överhuvudtaget med narkotika som inte är för eget bruk. Det är också förbjudet att sälja eller inneha narkotika. En mindre förseelse bestraffas med böter och upp till 6 månaders fängelse. Ett grövre brott bestraffas med 2 till 10 års fängelse och böter. Fängelsestraffet kan förlängas med 4 år om personen begått flera brott eller har tidigare åkt fast för narkotikabrott.


2. LSD!

2.1 Information och historia. LSD står för lysergsyradietylamid och är ett syntetiskt och narkotiskt preparat. 1938 framställdes LSD för första gången. Det blev dock inte populärt förrän hippierörelsen kom på 60-talet, då livet gick ut på ”sex, drugs and rock n´roll”. Då sa man att LSD skapade en annan dimension för det egna medvetandet. I Sverige kom LSD inte förrän på 70-talet. Under början av 80-talet var det nästan ingen som tog LSD men i och med starten av Rave i slutet av 80-talet blev LSD en innedrog bland ungdomar. LSD utgör dock, på grund av sina biverkningar, en ganska liten del av de som missbrukar droger.

2.2 Ruset. Ett rus eller en så kallad tripp skapad av LSD kan vara mellan bara några timmar upp till ett dygn. Under en tripp förvrids alla konturer och smälter samman. Saker ändrar form och färg. De krymper och växer. Alla ljud låter konstigt. Det känns som om kroppen ändrar vikt och storlek och som om den separerats från huvudet. Man ser ljud och hör färger. Man upplever också stora humörförändringar eftersom man förlorar impulskontrollen. Det är en stor del av förklaringen till de brutala våldshandlingar och de självmord som ofta skapas på grund av drogen.

2.3 Biverkningar och kroppens påverkning. De två vanligaste biverkningarna är snedtändningar och återtrippar. En snedtändning gör att hallucinationerna kan pågå i flera veckor. En återtripp är att man får en tripp flera månader efter det att man tagit LSD. Förutom de två ovan nämnda biverkningarna finns det en hel hög med kända och okända biverkningar. LSD påverkar hjärnan och ger ungefär samma symptom som schizofreni. Medlet kan ge allvarliga fosterskador och påverka arvsmassan om det intas under graviditet. LSD gör att man kan komma in i drömlandet utan att förlora medvetandet. En LSD missbrukare får bl a större pupiller, yrsel, magbesvär och ökat blodtryck.

2.4 Drogen och doseringen. LSD varken luktar eller smakar något. Det har heller ingen färg. LSD är en enormt stark drog och en dos delas upp i mikrogram. En ”Ounce” som är 28,35 gram blir 300 000 trippar. LSD säljs antingen på ”frimärken” eller som tabletter. Ett ”frimärke” är en liten pappersbit som är indränkt med LSD. De har oftast en tecknad figur på sig, som t ex en Smiley eller en pingvin. En LSD-tablett kan se ut ungefär hur som helst, liten eller stor, svart eller vit, men det är bara en väldigt liten del av tabletten som verkligen är rent LSD.

2.5 Tolerans och abstinens. Människans tolerans mot LSD ökar snabbt vilket gör att missbrukaren hela tiden måste öka dosen. Hur kraftig abstinensen blir beror på hur stora doser man har tagit och hur länge man har hållit på. Abstinensen är dock oftast mycket plågsam och kan vara i flera veckor.

2.6 LSD i Europa. LSD är klassat som narkotika i alla EU-länder och då alltså förbjudet i lag. Men länderna har väldigt olika lagar och straff. I vissa länder finns förbudet mot drogen utan att någon bryr sig det minsta om det. Detta gör att drogen lätt sprids i Europa och till bl a Sverige.


3. Heroin!

3.1 Information och historia. Heroin är grekiska och betyder hjälte. Namnet stämmer bra in på drogen eftersom heroin skapar maktkänslor. Heroin är en opiat eftersom den kommer från morfin som i sin tur kommer från opiumvallmon. Heroin är en mycket kraftigare drog än morfin, då heroin lättare går från blodet in i hjärnan. Rent heroin är ett fint vitt pulver. Det finns också ett brunt rökheroin men det är förorenat och av en lägre kvalitet. Rökheroinet är ganska vanligt bland ungdomar. De tror att det inte är lika farligt som det vanliga heroinet. Tyvärr är det minst lika farligt. Heroinmissbruket har spridits i Europa sedan 70-talet. Nu finns det cirka 1 000 000 heroinister bara i Europa.

3.2 Ruset. Heroin ger narkomanen starka lustkänslor och en möjlighet att fly långt från verkligheten in i en drömvärld, där alla psykiska och fysiska problem försvinner. Då är heroinisten lugn och trivs bra med sig själv, men efter några timmar kommer abstinensen och behovet av en ny spruta.

3.3 Biverkningar och kroppens påverkning. En överdos heroin har en förlamande effekt och kan bland annat skapa andningsstillestånd. Överdoser är ganska vanliga eftersom det är svårt att hela tiden ta precis över sin toleransnivå. Om en heroinist tar heroin som är utblandat med andra ämnen bildas det lätt en blodpropp i lungorna, vilket i sin tur kan leda till döden. På grund av att heroinister ofta delar sprutor sprids lätt sjukdomar som t ex Gulsot och HIV. En missbrukares kropp slits också ner eftersom heroinet döljer smärtan från inflammationer, tandvärk och infektioner. Dödligheten bland heroinister är 20-30 gånger högre än normalt. Andra skador är personlighetsklyvningar och allvarliga depressioner. Vanliga tecken på heroinmissbruk är små pupiller, impotens, sömnlöshet, kontaktsvårigheter och darrningar.

3.4 Beroende, tolerans och abstinens. Heroin är bedövande och skapar väldigt lätt ett beroende. Man kan vara fast efter bara några få sprutor. Tolerans mot drogen fås lätt så dosen måste ständigt ökas. Abstinensen som uppstår när drogen slutat tillföras påverkar personen starkt både fysiskt och psykiskt. Ofta är abstinensen så stark att den viljestarkaste personen på denna jord skulle börja knarka igen. Abstinensen når sin topp mellan 48 och 72 timmar efter den senaste injektionen. De första veckorna är värst, då känner man alla skador som man fått på kroppen under missbruket. Det är i princip omöjligt att sluta.

3.5 Heroin i Europa. Heroinisternas gemensamma sprutor och deras sexuella kontakter är den största orsaken till spridningen av HIV, Hepatit C och Gulsot i Europa. EU försöker utan större framgång samordna ländernas lagstiftningar för att förhindra spridningen av heroin. För att i alla fall stoppa spridningen av sjukdomarna har vissa länder börjat dela ut sprutor till missbrukarna.


4. Kokain!

4.1 Information och historia. Kokain är ett stimulerande narkotiskt preparat som kommer från bladen på den Sydamerikanska kokabusken. Bladen har använts i tusentals år av indianer som velat lindra hunger och trötthet. Men de tuggade bara bladen, det verkliga kokainet framställdes inte förrän 1860. Kokain spreds då snabbt inom medicinen och användes bland annat till lokalbedövning. Runt år 1900 upptäckte man dock att kokainet skapade plötsliga dödsfall, förvirringstillstånd och beroende. Då blev drogen giftklassad och senare även klassad som narkotika. Numera använder man förstås inte kokain inom sjukvården men alla bedövningsmedel som har använts efter kokainets upptäckt påminner om kokainets kemiska uppbyggnad. Sedan kokainet uppfanns har det i perioder varit en populär festdrog. Den senaste kokainperioden började i USA på 70-talet och kom till Europa tio år senare. Denna period omfattar flera miljoner missbrukare. Kokainet produceras och säljs av den mäktiga maffian i Sydamerika. I Sverige är missbruket av kokain störst i Göteborg och Stockholm men finns också i andra delar av landet. Vanliga tecken på kokainmissbruk är rinnande näsa, svimningar och darrningar.

4.2 Ruset och Kroppens påverkning. Kokains effekter på det centrala nervsystemet är invecklade och till stor del outforskade. Det man vet är att frisättningen av de stimulerande signalerna i hjärnan ökar i början men sedan blockeras helt. Kroppens psykiska funktioner och det sympatiska nervsystemet stimuleras samtidigt. Det ger dels tankeflykt dels gör det att puls och blodtryck stiger och att pupillerna vidgas. Ruset varar inte särskilt länge eftersom kokainet snabbt utsöndras från kroppen. I början av ruset höjs självkänslan, man känner sexuell stimulering och upprymdhet men det efterföljs av depression och ångest.

4.3 Beroende och biverkningar. Kokainet är starkt beroendeframkallande och missbruk leder lätt till total utmattning både fysiskt och psykiskt sett. De vanligaste psykiska biverkningarna är förföljelseidéer, hörselhallucinationer och djupa depressioner. Fysiska biverkningar kan vara kärlkramp, epileptiska anfall och slemhinneskador i näsan.

4.4 Drogen och doseringen. Kokain förekommer oftast som ett fint, vitt och kristalliskt pulver och är ofta utblandat med liknande narkotiska ämnen. Vanligaste sättet att ta drogen är att sniffa den men det förekommer injicering och att drogen läggs direkt på slemhinnorna. Kokain intas också vid s.k. ”freebase”-rö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kokain, LSD, Heroin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-15

    bra jobbat!!!

  • Inactive member 2010-01-14

    Väl upplagt måste jag säga. Fick mig till och med att registrera mig på hemsidan så att jag skulle kunna läsa klart ;)

  • Inactive member 2010-03-10

    Tyvärr så är i princip all fakta om LSD här helt felaktig, och det hade varit bättre om folk bara kunde sluta sprida de här hemska myterna om den här drogen. Det är mycket bättre att berätta om sanningen, och låta folk dömma den efter det istället för att lura folk med påhittad propaganda. 1: Självmord och våldshandlingar är faktiskt extremt ovanligt; Vad som händer är att man känner sig ett med hela universum och ens hjärta fylls med oändlig kärlek till allt och alla. Det finns 2 (!) dokumenterade tillfällen då någon har begått självmord under påverkan av LSD sedan 60-talet fram tills nu. Så kom inte och påstå att det är vanligt. 2: Snedtrippar är inte en biverkning, en snedtripp är en tripp som väcker olustkänslor och är obehaglig helt enkelt. Den vara precis lika länge som andra trippar. Det du syftar på är psykos, som kan hålla i sig en lång tid. Vad som är intressant är att lsd triggar igång psykoser precis lika ofta som vanliga tomater, och går så också bara med folk som har det latent i generna och således skulle utveckla psykos i vilket fall som helst. 3: Återtrippar på det sättet du beskriver det existerar inte. De enda beläggen för det lades fram utav psykologer anlitade endast för att hjälpa Nixon med hans "War on drugs" och varenda korkat "bevis" de lade fram på den tiden har gång på gång blivit motbevisat. Ett par av dem har tillochmed kommit ut med att de faktiskt rent ut sagt fabricerade dessa "bevis" själva. Vad som däremot finns är starka minnen som kan komma tillbaka, en sorts "Deja vu" liknande grej, en kort förnimmelse om hur det kändes när man trippade. Lika kort som en vanlig "Deja vu", försvinner innan den ens hinner börja. 4: Abstinens? Är du galen? Man får ingen abstinens efter lsd. LSD är, precis som vilken annan psykedelisk drog som helst, INTE beroendeframkallande, och således KAN INTE ge abstinens mer än (för att knyta ann till tidigare exempel) vanliga tomater. Dessutom så gör toleransen, som du nämner, att det är omöjligt att en försöka missbruka lsd i längden. Det tar ungefär två veckor innan man får full effekt av samma dos, så man kan inte ta det så ofta. Om man skulle ta en lapp på lördagen så skulle man knappt märka något om man tog en igen på söndagen, vilket innebär att man kastat pengar i sjön. Det finns ingen människa här i världen som skulle ha RÅD att köpa så pass mycket lsd att han skulle kunna missbruka det en längre tid. Kul fakta: Det är omöjligt att ta en överdos av lsd. Försöker man äta lappar tills man tar en överdos av lsd så dör man av att man överdoserar PAPPRET och inte själva lsdn. Fatta så jäkla mycket man måste käka. Samma sak är det med piller. Läste dock en avhandling om att det var en kille som av misstag klunkat i sig en flaska med flytande lsd, vilket skulle räcka till ett par 100 000 doser. Men han dog inte. Bevisligen hade han heller ingen obehaglig tripp, utan rätt så mysig...

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-27]   Kokain, LSD, Heroin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1887 [2020-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×