Selma Lagerlöf

4 röster
13026 visningar
uppladdat: 2003-03-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Selma Lagerlöf föddes 1858 i Värmland på Mårbacka gård som nu är museum som visar hur Selma bodde. När Selma var barn hade hon en höft skada som gjorde så att hon inte kunde vara ute och leka med de andra barnen, istället så var hon inomhus och lyssnade på sagor som hennes farmor berättade, främst sagor och sägner berättade hennes farmor, sagolyssnandet ledde till att Selma blev väldigt bra på att lyssna på andra.

När Selma blev vuxen så utbildade hon sig till lärarinna i Landskrona där hon sedan jobbade mellan 1885-1895. Under sin vistelse i Landskrona fick hon veta att familjen varit tvungen att sälja Mårbacka gård på grund av pappans dåliga affärer. Pappan dog senare när Selma var 27 år. Första boken hon skrev var ”Gösta Berlings saga” och det var en roman för vuxna och kom ut år 1891 när hon var i Landskrona. Andra böcker Selma har skrivit är ”Jerusalem”, ”Herr Arnes penningar” som är en brottshistoria på 1500-talet och ”Kejsaren av Portugallien”. Hon hade ofta en sagolik berättarstil t.ex. ”Nu ska ni få höra”, så brukade Selma börja sina böcker. År 1906 fick hon i uppdrag att skriva en geografibok för mellanstadiet vilket blev den skönlitterära boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och boken blev färdig 1907, I Selmas böcker återkommer ofta spöken, andar, det underbara, det overkliga och att det goda oftast segrar.

Man märker ofta på hennes sagor att de är väldigt influerade av H.C.Andersens berättelser.
År 1909 fick Selma nobelpriset i litteratur och det var fantastiskt för henne för att för prispengarna köpte hon tillbaka Mårbacka gård. Hon blev också känd för att hon var den första kvinnan som blev invald i svenska Akademien 1914. Hennes böcker är översatta till många språk och många av böckerna har blivit filmatiserade. Selma var en kvinna som engagerade sig i de moderna ämnena såsom behandlingen av ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-27]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1883 [2020-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×