Hemsöborna

17 röster
37727 visningar
uppladdat: 2003-03-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst Hemsöborna av August Strindberg. August Strindberg skrev denna roman 1887 och den räknas till en av Sveriges största klassiker. ”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem om halsen” är den välkända inledningen till boken.

Carlsson som är huvudpersonen i boken kommer ut till Hemsö i skärgården för att tjäna pengar som dräng hos änkan madam Flood på sin gård. Carlsson är en person med ett väldigt glatt humör, och med ett stort självförtroende. Människorna på Hemsö blir snabbt förtjusta av charmören men vad de inte vet är att Carlsson har något i baktanke hela tiden, och han lyckas också linda hela befolkningen runt sitt lillfinger.

Gården som Carlsson skaffar arbete på tas om hand av de gamla drängarna Norrman och Rundqvist, pigorna Clara och Lotten, och madam Floods son Gusten som enligt sin mor är alldeles för oerfaren för att ta över gården som bonde fortfarande. Sonen blir naturligtvis avundsjuk på att Carlsson fått så stort förtroende av madam Flood.

Annars är stämningen på gården mycket glad och livlig, de gamla drängarna är stojiga och skämtsamma medan pigorna fnissar sinsemellan om vem som ska få den stilige unge drängen.
Sedan Carlsson anlänt ut till Hemsö går jordbruket plötsligt utmärkt och alla avgudar honom. Det är som om hela ön väcks ur någon slags sömn och vaknar till liv igen. Med sin enorma charm och utstrålning lyckas Carlsson övertyga änkan att hyra ut rum till några rika stadsbor om sommaren och Carlsson möter den stora kärleken i sitt liv. Den unga, vackra Ida från Stockholm. Men Carlsson är inte tillräckligt fin för Ida och först när han blivit riktig bonde skulle hon kunna tänka sig att gifta sig med honom. Då tar Carlsson sitt livs chans och lyckas övertyga madam Flood om att gifta sig med honom i stället. Då Carlsson blir bonde på gården och Ida kan acceptera honom.
Miljön i Hemsöborna är mycket detaljerat beskriven. De små intriger som finns på små orter är naturligtvis också med. Tisslandet och tasslandet om: såg du vad han gjorde, och nu har hon sagt, de å han e väl en riktig fyllegubbe, som jag kan känna igen lite eftersom jag bor på en ö är det extra intressant och roligt att läsa om.

Skulle man jämföra Hemsöborna med dagens verk är det nog såpoperan Makt & begär eller Glamour som ligger närmast. Där alla intriger, falskhet, fåfänga och fientlig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hemsöborna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-10-03

    Bra arbetat...

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-25]   Hemsöborna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1874 [2020-05-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×