Andra världskriget

16 röster
31949 visningar
uppladdat: 2003-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Efter det första världskriget ville man ha fred i Europa, och man sade att ett sådant krig som det första fick aldrig hända igen. Men som det är, så vad människan än säger, så måste det motbevisas, för det andra världskriget bröt ut i alla fall.

I Tyskland efter Versailles freden följde fattigdom och misär. Den ekonomiska depressionen slog hårt mot landet, eftersom den tyska industrin hade byggts upp med stora lån från utlandet. Arbetslösheten växte och demokratin förlorade vinning. Det nationalsocialistiska partiet, som förespråkade våld och hat, stärktes. De vann aldrig majoritet i den tyska riksdagen, men eftersom de saboterade allt arbete i riksdagen så tog de över ändå.

Adolf Hitler blev rikskansler genom att gå i allians med den tyska högern i januari 1933. En brand i det tyska riksdagshuset följde, men Hitler skyllde branden på kommunisterna. Han utfärdade undantagstillstånd och i skydd av dessa lyckades de rasera den tyska demokratin.

I mars 1939 stod Tjeckoslovakien i centrum igen. Slovakiska nationalister ville förklara sig självständiga, och Hitler sa åt dem att ta steget. När landet sedan var splittrat hotade Hitler att gå in i den tjeckiska delen och bomba Prag om landet inte anslöt sig till Tyskland som protektorat. Tjeckerna tvingades gå med på det. Redan här började förtrycket av judar – av de som behandlades sämst av tyskarna var 350 000 judar.

Tyskland började snart ställa krav på Polen. Då utfärdade Englands och Frankrikes premiärministrar en garanti för Polens självständighet. Om Tyskland gick till angrepp mot Polen skulle England och Frankrike vara i krig.

England och Frankrike ville ha med även Sovjetunionen i sin allians, men lyckades inte komma överens. Istället anslöt Sovjetunionen sig till Tyskland. Hitler och Stalin undertecknade en ickeaggressionspakt. Hitler lovade att Stalin skulle få halva Polen, samt få fria händer i Baltikum, allt på villkor att Sovjetunionen inte hindrade de tyska styrkorna.

Den första september 1939 gick Hitlers grupper över gränsen till Polen. England och Frankrike förklarade krig mot Tyskland. Tyskland var dock starkare än man trott, och efter en vecka var utgången given. Sex veckor efter ingången hade allt motstånd upphört. Sovjetiska trupper gick sedan in och ockuperade landets östra delar.

En kort tid efter Hitlers intåg i Tyskland började nazisterna bedriva terror mot den polska nationalbefolkningen. Tusentals människor fördes till koncentrationsläger. Omkring 50 000 barn med ”arkiskt” utseende kidnappas från Polen och sätts i tyska fosterhem. Många av dessa barn anses dock inte möjliga att ”förtyska”, och de hamnade istället i barnläger som härjades av svält och sjukdomar.

I oktober gasas de första människorna till döds i skåpvagnar. Då använde man koloxid. Handikappade, utvecklingsstörda och arbetsöförmögna mördas. Samma sak börjar hända i Tyskland, med ”Aktion T4”.

I november tvingar man alla judar över 10 år att bära gula stjärnor utanpå kläderna, för att man lätt ska se vem som är vad. Andra förföljda folkgrupper får också bära symboler på sina kläder. Gul stjärna för jude, röd triangel för politisk fånge, grön triangel för kriminella, ljusblå för emigranter, mörkblå triangel för religiösa avvikare (som Jehovas Vittnen), rosa triangel för homosexuella och svart triangel för ”asociala”. De skickas till koncentrationsläger. Judar, homosexuella och zigenare behandlas ofta sämst.

Den nionde april 1940 ockuperade Tyskland Danmark och Norge. Den tionde maj invaderade Tyskland Frankrike, Belgien, Holland och Luxemburg. Efter fem dagar kapitulerade den holländska regeringe. Två veckor senare gjorde den belgiska likadant, och snart även Frankrike. Paris föll den 14 juni 1940.

Den sjunde oktober invaderade Tyskland Rumänien, och judar och zigenare där utsattes för terror. I januari följande år hetsade nazisterna till massmord på judar. Rumänien ville dock inte vara en tysk satellitstat, och vägrar deportera judarna. Trots det dödades minst 2000 judar.

Sedan följer Bulgarien, Jugoslavien och Sovjet. I Sovjet startade man omedelbart sin ”utrensning”. En insatsgrupp kallad Einsatzgruppen bildades för att operera bakom stridslinjerna. Mellan 1941 och 1942 mördade gruppen drygt 800 000 människor.

Sommaren 1940 var England det enda landet som fortfarande stod emot Hitlertyskland. Winston Churchill tog över som ledare för det konservativa partiet, och han lyckade intala kampvilja i befolkningen. ”Blod, möda, svett och tårar,” var vad premiärministern lovade folket. När Hitler hade lagt under sig det europeiska fastlandet vände han blicken mot England.

Det tyska flygvapnet lyckades göra stora materiella skador i England, men slutresultatet blev ändå en vinst för engelsmännen. I augusti hade tyskarnas invasionsplaner stoppats.

Den tolfte juli 1941 ingick Storbritannien och Sovjetunionen en allians.

Senare samma år, den sjunde december, anföll Japan – utan krigsförklaring – den amerikanska basen Pearl Harbor på Hawaii. I och med denna händelse gick in i kriget, på den allierade sidan.

Den andre januari erövrade Japan Filipinernas huvudstad Manila. Därefter föll också Singapore, Java och Burma i japanernas händer.

Under sommaren hejdas den tysk-italienska offensiven i Nordafrika.

Den tredje september testades Zyklon B för massmord i Auschwitz. Fram till december 1942 skedde gasningar.

Den 15 september tvingade nazisterna alla judar i det stortyska riket att bära gula stjärnor på sina kläder. Två dagar senare inleddes den stora deportationen av judar. Den 29 september avrättades 33 771 judar från Kievområdet i ravinen Babij Jar. Judarna fick ställa sig vid kanten av ravinen och sedan avrättades de med ett skott i nacken.

I januari 1942 lade nazisterna upp planerna på ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan i Europa”, vilket troligen betydde utrotning. Nazisterna använde många kodord för att deras språkbruk skulle vara så vagt som möjligt. ”Transport österut” betydde deportation och ”specialbehandling” betydde likvidation, eller mord.

Under våren 1942 började man också använda koncentrationslägerfångarna i experiment. Man testade hur länge fångarna överlevde i isvatten, och tvingade dem att dricka saltvatten. Andra plågsamma experiment involverade senapsgas och tyfussmitta.

Under 1942 och -43 öppnades fler koncentrationsläger. Ett koncentrationsläger – Sobibor i Polen, stängdes. 250 000 personer dödades där. Endast ett tiotal överlevde till krigsslutet. Alla spår efter lägret avlägsnades under oktober 1943, och träd planterades.

Den tionde juli 1943 landsteg brittiska och amerikanska soldater på Siciliens syd- och sydöstkust. Drygt två veckor senare störtas Italiens diktator Mussolini. Den 17 augusti erövrades Sicilien. När den italienska regeringen kapitulerade tog Tyskland över.

Den 19 mars 1944 ockuperades Ungern. Där hade man länge motsatt sig deporteringar, men i och med Tysklands ockupation kunde de inte längre stå emot. På sju veckor deporterades 400 000 ungerska judar till Auschwitz-Birkenau.

Den femte juni erövrade de allierade Rom. Dagen därpå var ”Dagen D”, då de allierade landsteg i Normandie i Frankrike. Den 25 augusti befriades Paris.

I juni 1944 ökades mordfrekvensen i Auschwitz-Birkenau. Upp till 9 000 personer dog varje dag i gaskamrarna.

Den 24 juli 1944 befriade Sovjettrupper fångarna i koncentrationslägret Majdanek. Man beräknar att ungefär 60 000 judar gasades ihjäl i lägret. Med befrielsen av fångarna i Majdanek blir nyheten om vad som pågått i lägret känt, och det kablas ut i världspressen.

I september nådde amerikanska förband Tysklands gräns från väster, och den 19 oktober nådde den sovjetiska Röda armén den tyska östgränsen. Den 25 april 1945 är Berlin omringat.

Den 25 november gav Himmler ger Grawitz, chef för SS-läkarna, order om att förstöra gaskamrarna i Auschwitz för att det inte skulle finnas några bevis kvar för eftervärlden.

I januari började dödsmarscherna. Nazisterna tog med lägerfångarna ut på marscher för att bege sig väster ut, för att undvika den sovjetiska armén. En stor del av fångarna dog.

Den 27 januari befriades Auschwitz. Det dog över en miljon människor i lägret. När de sovjetiska soldaterna nådde lägret hittade de endast några tusen överlevande fångar som blivit kvarlämnade.

I Bergen-Belsen lägret befriades den 15 april dryg 40 000 fångar. Där fanns många av fångarna från dödsmarscherna, som trängts ihop i lägret. Det rådde svår hungersnöd.

Den 30 april begick Hitler självmord. Eva Braun, kvinnan han gift sig med dagen innan, dör med honom i en bunker.

Den 8 maj, 1945 – Fredsdagen. Den sjunde maj, dagen innan, hade Tyskland kapitulerat. Till slut var det fred i Europa igen. Tusentals barn har dock förlorat sina föräldrar i kriget, och miljoner människor har förlorat livet. Sammanlagt mördades sex miljoner ju...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-30

    Jag tyckte att det var väldigt

  • Inactive member 2011-12-05

    keff

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-23]   Andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1869 [2019-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×