Folkpartiet - framgångarnas förklaring

2 röster
7068 visningar
uppladdat: 2003-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Folkpartiet liberalerna gjorde i år sitt bästa val sedan 1985 och blev med 13,3 % (en ökning med 8,7 % sedan 1998) av rösterna det tredje största partiet i Sverige. Skolan och integrationen är folkpartiets hjärtefrågor och det råder ingen tvekan om att de har varit en tillgång i valet. Dessa framgångar hade de inte i sin vildaste fantasi kunnat ana innan valet.

Folkpartiet hade inte bara framgångar i riksdagsvalet utan även i kommunvalen runt om i Sverige. I vissa kommuner hade de faktiskt inte ens tillräckligt med folk som ville sitta i kommunfullmäktige! I början av augusti fick folkpartiet 4,9 % i en av de många opinionsmätningar som gjordes innan valet. 6 veckor senare hade alltså folkpartiet ökat med 8,4 %, siffror som är häpnadsväckande. Vad kan ligga bakom dessa radikala förbättringar och var kan dessa röster ha kommit ifrån?
Jag skulle vilja säga att framgångarna beror på följande punkter.

• Moderaternas tillbakagång där folkpartiet ”värvade” många väljare
• Uttalandet om obligatoriskt språktest och integrationspolitiken
• En tuffare och rakare Leijonborg i debatter
• Konkreta förslag inom skolpolitiken


INTEGRATIONEN

Många har anklagat partiledaren Lars Leijonborg för att ha fiskat väljare bland personer med främlingsfientliga åsikter. Anklagelser som uppkom efter att Leijonborg lagt fram förslaget om obligatoriskt språktest för invandrare. Förslaget tog emellertid Leijonborg tillbaka veckor innan valet med motiveringen att det måste satsas mer pengar på skolundervisningen i första hand. Leijonborg insåg att han lovat för mkt ur ekonomisk synvinkel och tyckte inte att man skulle äventyra Sveriges ekonomi i onödan, men stod fortfarande fast vid språktestet.

När detta förslag kom fram började många människor engagera sig och folkpartiet fick mycket uppmärksamhet i media. Diskussionen var igång och här vann folkpartiet säkerligen många röster.
De som anser att folkpartiet bedriver en främlingsfientlig politik tycker jag personligen är helt fel ute. Folkpartiet är ett av få partier som öppet vågar ta diskussionen med främlingsfientliga partier och tror jag är det enda sättet att bekämpa den smygrasism som bevisligen finns hos många svenskar idag. Leijonborg tog debatten med Sverigedemokraten och förre moderaten Sten Andersson redan i våras och tog också samma debatt med Pia Kjaersgaard, ledare för danska motsvarigheten till folkpartiet.

Det många andra partier gör idag är att de skakar på huvudet och säger att det är fruktansvärt med rasism och den måste genast brytas ner och bekämpas, men sedan vill de inte ta strid för det utan hoppas på att allt ska lösa sig med tiden. Något måste göras åt att invandrarna inte kommer in i det svenska samhället, där har socialdemokraterna varit alldeles för tama under de åren de suttit vid makten i Sverige enligt min mening. Gudrun Schyman var väldigt snabb på att döma ut och kritisera folkpartiets förslag om språktest, men vad istället borde lägga energi på är att göra något kreativt själva (den misslyckade) integrationspolitiken.


SKOLPOLITIKEN

Folkpartiet har under hela valkampanjen lagt fram konkreta förslag om förändringar i skolan, förändringar som leder till det bättre. De har ”pratat klarspråk” för att använda deras egna ord i valmanifestet. Alla partier säger att man måste satsa mer pengar på skolan, men alltför få går in på vad som ska göras rent konkret och vad pengarna ska gå till. På den punkten har folkpartiet pratat klarspråk. Det har visserligen varit självklara ståndpunkter som att tjejer inte ska kallas hora, att man ska ha med sig böcker till lektionerna osv. Men dessa självklara saker hamnar ofta i skymundan i debatten om skatter och privatisering och det tycker jag är negativt. Folkpartiet pratar gärna om skolan och detta tror jag har gjort att många unga första och andragångsväljare har valt folkpartiet, liksom lärarna. Folkpartiet är som bekant det största partiet bland lärare i Sverige.

Moderaternas tillbakagång i valet tror jag definitivt har gynnat folkpartiet. Många av de väljare som svikit moderaterna har istället lagt sin röst på folkpartiet. Leijonborg har hela tiden sagt att han inte ville sätta sig i en regering med ett parti som vill ha 130 miljarder i skattesänkningar. Där har de andra borgerliga partierna inte varit lika tydliga, och detta tror jag har gynnat folkpartiet. Moderaternas största anledning till de förlorade väljarna tror jag är den skattepolitik Bo Lundgren har drivit.

Folkpartiet var det enda av de borgerliga partierna som tydligt tog avstånd från det, och det har de vunnit väljare på och där tror ja nyckeln till de andra borgerligas uteblivna större framgångar ligger. Det är också anledningen till att det inte blev någon borgerlig regering. Jag tycker för övrigt tanken om en ”mittenregering” med socialdemokraterna, centerpartiet och folkpartiet i alla fall är värd att diskuteras. Folkpartiet för idag en politik som är lätt att förstå och som är väldigt rak. Leijonborg har fått mycket beröm för sina tv-framträdanden och det tror jag beror ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Folkpartiet - framgångarnas förklaring

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-19]   Folkpartiet - framgångarnas förklaring
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1846 [2019-10-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×