Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

3 röster
16177 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken handlar om två pojkars sommarlov som till en början är helt underbart som slutar i en tragedi. Boken är skriven i jag-form och det är huvudpersonen Erik han själv som berättar. Det är som sagt sommarlov och Erik och hans ”kompis” Edmund blir ”tvingade” att bo ihop under sommarens på Eriks sommarställe Genesaret. Edmund och Erik kände inte varandra så bra innan de fick reda på att skulle spendera lovet ihop. Det var deras pappor som bestämt det tillsammans. Erik var tvungen att lämna staden för hans pappa skulle ta hand om Eriks mamma som insjuknat i cancer. Pappan säger att det kommer bli en hård sommar och att det är bäst att Erik åker iväg med sin bror Henry och Edmund till Genesaret. Henry, Eriks bror är åtta år äldre och kör som en riktig man i sin ”killer”(som hans bil kallas).

Boken utspelar sig i början på 1960-talet, mestadels på deras lantställe Gensesaret. Det är lugn plats där det finns få grannar. Ofta utnyttjas båten för att man ska ta sig någonstans.
I början av lovet är allt frid och fröjd, Erik och Edmund finner varandra närmare och blir bara bättre vänner för var dag. Man får aldrig någon riktig uppfattning av hur Erik ser ut men jag uppfattar han som mindre än sin kompis Edmund.
Edmund har glasögon och hade tolv tår när han föddes med opererade bort dom senare. Hans pappa hade problem och brukade slå honom, och modern som för övrigt är alkis har skilts sig från honom och skaffat en ny man nu. Både Erik och Edmund är lik varandra på att de är väldigt tankspridda.

Erik som är huvudpersonen i boken är 14år gammal när berättelsen börjar. Han många djupa tankar för att vara i sin ålder, väldigt smarta och mogna resonemang. Det flesta verkar han snappat upp från andra. Vad beträffar hans tankar och åsikter så det svårt att tyda dom för det är väldigt mycket han grubblar över. Han har däremot något som han alltid använder när det är nåt som går dåligt: Cancer – Treblinka – kärlek – knulla – döden.

Eriks brorsa Henry träffar en ny tjej under vistelsen vid Gensaret. Denna tjej visar sig vara Eriks vikarie från skolan. Han var den vikarien som alla pratade om, alla vart som ”ljus” när hon kom in på skolgården i sin vespa. Hon var då ihop med Berra. Berra var stadens mest hårdskjutande handbollslirare, som många hyste stor respekt för.
Men nu var hon ihop med Henry, Eriks ”skolkärlek”. För övrigt så gör inte Henry så mycket ljud av sig i Genesaret, Erik och Edmund får mestadels klara sig själv. Dom gånger Henry är hemma så skriver han på sin bok och röker Lucky.
Efter några veckor sker ett mord på deras parkering, berättelsen fortsätter efter det att handla om detta mord.

Det vara Berra som vart mördad på Gensesaret parkering. Det är här boken dilemma kommer in, vem mördade Berra? Alla i boken framställs som misstänksamma. Efter mordet blir det en del förhör av kommissarie Lindström, men dock utan framgång.

Jag tyckte boken var bra. Det var väldigt bra att lämnade detta öppna slut, det gör liksom att boken lever vidare...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1834 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×