Vattenbrist i världen

46 röster
48452 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det är brist på färskvatten i världen.

Det finns inte så mycket vatten på jorden som människan kunde önska. Det är problem med att finna färskvatten i många delar av världen och vattnet räcker inte till det man önskar.

Orsaker
Vattnet faller ojämnt över jorden. På vissa ställen regnar det mycket, på andra ställen är det nästan helt torrt. På vissa ställen kan det dröja flera år mellan regnen, men i Sverige den här hösten har det fallit oerhört mycket regn. Vi har överflöd medan andra har brist på vatten. Alltså kan inte de använda lika mycket vatten som vi. Minst vatten faller det i Kalifornien, Mexiko, Nordafrika, Sydafrika, västra Australien, längs en bit av Sydamerikas västra kust och Arabhalvön.
I en del oljerika arabländer använder man oljan till bränsle då de destillerar vatten, för att få drickbart vatten. Så viktigt är vattnet.

På många platser med vattenbrist bor det så mycket människor att vattnet inte räcker. Vatten behövs till att dricka, att tvätta i, och att vattna sina åkrar med. I regel räcker vattnet till de första två. Däremot så brukar jordbruket göra slut på vattnet. 70% av allt färskvatten i världen går till jordbruk.

Konsekvenser och lokala åtgärder med Kalifornien och Kenya som exempel
Kalifornien var från början ett torrt ställe där inte så mycket växte. En hel del var öken. Men invånarna har lyckats förvandla det soliga landskapet till en trädgård med hjälp av konstbevattning. Mycket apelsiner och vindruvor odlas nu där för export. Vattnet har man tagit från Coloradofloden som då och då torkar ut totalt. Det är förödande för djurlivet runt den torra delen av floden. Vattnet skulle räcka till både människor och djur om invånarna bara odlade för självförsörjning.
Nu har det införts ett vattensparprogram i Kalifornien. Invånarna får inte vattna sina trädgårdar under de torra tiderna på året.

Konsekvenserna i Kenya blir att många barn i delar av landet och även i andra torra, fattiga länder försummar sin skolgång för att de måste vandra många kilometer med stora dunkar på ryggen för att hämta vatten.
Bönderna i trakter där det regnar sällan får då och då sin skörd helt förstörd så att de och deras familjer svälter, för att det inte finns något vatten att vattna åkrarna med.
De fattiga länderna i Afrika har nästan inga ekonomiska möjligheter att göra något åt vattenproblemen. Där kommer svälten då det blir för mycket torka.


Globala åtgärder
Vattenbristen är ett stort globalt problem som nationerna försöker lösa tillsammans. Man skulle kunna transportera vatten från ställen med mycket vatten till ställen med lite vatten. Men det är dyrt och det är inte bra om man behöver flytta vattnet långt.
Man bör sluta använda vatten över sina tillgångar.
Ett sätt är att inte ha fler jordbruk och vattenkrävande industrier än vad vattenmängden tillåter om det ska finnas ett lagom stort överskott kvar. Då blir det problem för många afrikanska bönder som blir arbe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vattenbrist i världen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-03

    G+

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Vattenbrist i världen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1810 [2020-08-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×