Mellankrigstiden

15 röster
32699 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Detta arbete handlar om tiden i Tyskland mellan de båda krigen. Arbetet är indelat i fyra delar. Första delen handlar om Hitler, hur han kom till makten och Tysklands läge 1920-1934 ungefär. De två nästa delarna är tankar från en tysk familj och en tysk-judisk familj och de är språkligt utformade som just tankar. Den sista delen är analysen.
Det glada 20-talet, är ett uttryck som kommer ifrån glädjen över att det var fred igen. Efter jag har gjort det här arbetet har jag nu förstått att, det glada 20-talet, i många fall var raka motsatsen.


Hitlers väg till makten

Adolf Hitler föddes 1889 i Österrike. Han gick i skola i Wien men det gick inte så bra för honom. Han ville bli konstnär, men då han inte antogs till Wiens konsthögskola hamnade han bland de utslagna. Där fick han sin världsbild som han behöll resten av sitt liv. Hitler hade ett starkt revanschbehov och han hatade judar, marxister (kommunister) och zigenare. Han hade herrefolksidéer och var en stor tysk nationalist. Hitler hade en vision om ”det tusenåriga riket” i vilket det ariska tyska folket skulle härska.

När första världskriget kom tog han värvning i armén i München. Där blev Hitler tillfälligt förblindad i en gasattack. Då han låg på ett sjukhus för att återhämta sig, får han höra att Tyskland bett om fred och om det hårda krigsskadeståndet. Då svor han en ed att utplåna dem som han trodde var ansvariga för Tysklands kommande öde. Efter Hitler hade tillfrisknat fortsatte han i armén. Han fick i uppgift att kolla upp olika politiska grupper. En av dem var Tyska Arbetarpartiet. Hitler intresserades av deras idéer och blev medlem i partiet. Han blev snart erbjuden en styrelseplats. Han lyckades bra och blev deras ledare 1921. Då bytte partiet också namn till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. I folkmun kallades de för nazistpartiet.

Det var hög inflation i Tyskland. Till slut sjönk Tysklands mark med 200% i månaden. För att stoppa inflationen började man med en ny valuta som var värd en biljon mark. Underligt nog fungerade det och Tysklands ekonomi blev stabil igen. Under den här tiden utförde Hitler Münchenkuppen. Han försökte, med hjälp av sina SA-styrkor och SS-män ta över makten i München med våld. Hitler lyckades inte utan blev satt i fängelse. Där skrev han boken Mein kampf. Hitler behövde dock inte sitta i fängelse så länge, utan kom snart ut.

Tiden efter kuppförsöket försökte Hitler att få många platser i riksdagen. Nazist partiet sände ut mycket propaganda och så kom Hitler till städer med sina stora imponerande välordnade SA-arméer och talade. Hitler var en duktig talare och kunde få ordets makt över publiken. Alla Hitlers tal var noga skrivna i förväg.
Den stora depressionen kom till Tyskland och många människor förlorade sina jobb. Detta vände Hitler till sin fördel, och ett år senare hade nazisterna 107 platser i riksdagen. 1932 lyckades nazisterna få 230 platser och blev nu störst. Hitler tvingade då igenom fullmaktslagen. Det innebar att nazisterna som största parti fick all makt i regeringen. 1934 undanröjde Hitler sina SA-chefer under en natt för att Hitler skulle få mer makt över militären. Då Hindenburg dog, tog Hitler över hans post och blev statschef och fick total makt. Hitler sägs ha varit neurotisk, kall, hämningslös, och ha haft en stor taktisk skicklighet. Det gav honom förutsättningar till hans framgång. Hitler menade att: "styrkan hos ett folk ligger i första hand inte i dess vapen utan dess vilja och innan man besegrar den yttre fienden måste först den egna inre fienden besegras."


En fattig tysk familjs tankar

Landet hade förlorat. De där männen hade skrivit på. Man hade ju kunnat vinna. Varför skrev de då på? Massa män, städer och hus som förstörts helt i onödan. Och dessutom ett jättestort krigsskadestånd. Men det var kanske bäst i alla fall. Det förfärligaste kriget i mannaminne, eller kanske någonsin, var över.
Fast det var väl rätt onödigt med så stort krigsskadestånd. De hade ju väldigt mycket som hade förstörts, och som man behövde bygga upp igen. Kriget hade varit dyrt, så det fanns inte mycket pengar att bygga upp landet med heller. Det lilla som fanns kvar var de väl tvungna att betala till Frankrike och de där andra länderna.

Deras pengar var ingenting värda. Familjen hade sparat en lite summa, så mycket de kunde varje månad och hade fått ihop en så pass bra summa att de hade kunnat bo i en lite större lägenhet. Men nu, kunde de inte ens köpa mat för en vecka för sina pengar. Det var kapitalisternas fel. Om de där kapitalisterna tog jobben ifrån dem, hur skulle de då kunna köpa mat och kläder. Bönderna klagade på att det inte fanns nån som ville köpa. Oh, vad de ville köpa mat, men de hade ju inte råd. Ja, alltihop var de där kapitalisternas fel. Eller var det som den där Hitler sa? Det var kanske de där elaka och vidriga judarna, de där förrädarna! Det skulle inte förvåna dem. Hitler hade försökt ta makten över München, men misslyckats. Frun var tacksam över att varken hennes man eller son hade varit med under kuppen.

På radion fick de höra att Tyskland skulle få låna pengar av USA. Livet skulle bli bättre. Familjen fick mat igen. I några år gick det bra i alla fall. Tills den där dagen 1929. Där borta i Amerika hade något hänt. Det hade blivit ett börsras. Flera företag och banker hade behövt stänga. Underligt nog drabbade det även dem trots att de bodde på en annan kontinent, i en lägenhet i München. Herrn blev av med jobbet. Det var nästan 6 miljoner andra som blev det också, så han var inte särfall. Nu blev det knapert igen. Även om frun fortfarande hade kvar sitt arbete i fabriken, så gav inte det någon stor inkomst. Men herr Hitler hade i alla fall kommit ut ur fängelset efter Münchenkuppen igen.

Det var nog bäst att vara misstänksam emot kommunisterna också. De ville ta ifrån en allt vad man äger. De skulle till och med ta ifrån arbetarna det lilla som de ägde, om de nu ägde något överhuvudtaget. Även om herr Hitler inte blev president vid valet, så skulle nog Tyskland klara sig. Hindenburg blev det men han verkade rätt bra ändå. Han gav ju herr Hitler platsen som rikskansler.

Man kunde se planscherna överallt med alla de fula judarna och de kraftfulla ariska männen på bilderna. De skulle minsann få Tyskland att bli ett stort och rikt land igen. Hitler skulle bygga upp landet. Tillsammans skulle de bygga upp landet. De skulle få ordning igen. Precis lika fin ordning som i Hitlers parader. Hitler skulle rensa bort allt fult folk, judarna och zigenarna, och göra Tyskland till ett stort mäktigt rike. Då judar och annat löst folk var borta eller togs omhand i arbetsläger skulle Tyskland slippa alla problemen. SA-männen hade redan börjat. De hade krossat en mängd butiker som tillhörde judesvinen. Och de där lömska judeungarna gick som tur var inte kvar i de ariska barnens skola, så de kunde inte påverka de godtrogna barnen till sattyg längre. Det var väl för väl att Herr Hitler hade blivit Führier. Nu skulle Tyskland vinna igen.


En judiskt tysk familjs tankar

Det var väll väl att Herr Mendelsohn hade investerat så klokt. Alldeles efter kriget hade ju pengarnas värde bara sjunkit. Efter ett tag hade man fått låna pengar av USA, men nu hade valutan sjunkit igen eftersom hela USAs ekonomi hade fallit i botten. Allt skulle nog gå bra ändå, eftersom familjen inte hade investerat i pengar eller aktier. De var ju inte rika, men de hade det tämligen gott ställt och skulle nog inte behöva lida så mycket ändå. Herr Mendelsohn var journalist på en av Kölns största tidningar. Frun var arbetslös och hemma, men sonen arbetade som bud i konditoriet och bageriet på hörnet. Det var svårt för alla, men det skulle nog gå bra ändå. Maten var dyr. Sonen hade sålt bröd för summor som hade varit en förmögenhet innan kriget. Bakelser och tårtor såldes inte alls längre. Fast nu var det nog slut med det. Bagarn hade inte råd med bud längre. Det hade inte kunderna heller.

Det fanns många politiska planscher ute nu. Det brukade det visserligen vara innan valen, men nu var det väldigt många. En del av dem var rent ut sagt kränkande. Det var planscherna från nazistpartiet som var antisemitiska. Det stod så mycket hemska lögner att inte nån i familjen ville tänka på det. De gick bra för Nationalsocialistiska arbetarpartiet, nazisterna. De fick 107 röster i valet. Herr Mendelsohn började bli orolig. Hitler verkade ha en stark antisemitisk åsikt som han inte backade för. Det kunde hända att Hitlers budskap skulle göra det svårare att vara jude i Tyskland. Frun skulle kanske få det svårare att få jobb då det blev bättre tider. Som tur var lyckades Hitler inte bli president, utan det blev Herr Hindenburg som inte var judefientlig.

Herr Mendelsohn fick en dag ett telefonsamtal från sin chef. Han fick sparken. Tidningen kunde "tyvärr" inte ha kvar några judiska journalister. Bagarn på hörnet fick sitt butiksfönster krossat en natt. Efter en annan natt stod det ”Judesvin” över hans ingång. Herr Mendelsohns gode vän skulle flytta till Frankrike. Var inte det att ta i lite? Att lämna sitt hemland?

Hitler hade blivit rikskansler och han hade fått total makt över regeringen. Det var inte bra. Herr Mendelsohn skickade efter ett inresetillstånd från Amerika. Även om det säkert skulle gå bra att bo kvar i Tyskland, så skulle det nog bli jobbigt att göra det. Han ville inte låta sin son växa upp i ett samhälle där de styrande ogillade judar.
Hitler hade nu röjt bort sina egna män, SA-cheferna, för att få mer makt. Om han gjorde så vad skulle han inte då göra mot judar som han hatade? Sonen hade inte ens fått gå kvar i samma skola, utan han hade fått börja i en annan skola i en gammal källarlokal.

Det var svårt att få inresetillstånd till Amerika. Herr Mendelsohns vän hade fått det men han ansökte tidigare. Nu då Hitler hade blivit president efter Herr Hindenburg, fick judar inte resa utomlands hur som helst utan oerhört många pappar. Vad ska de med så många papper till? De ville bara göra det besvärligt. Herr Mendelsohn och hans fru och son bestämde sig för att åka utomlands. En lätt semesterresa skulle göra gott. De hade i och för sig tänkt att stanna utomlands tills nazistpartiet förlorade makten, om de någonsin skulle göra det de vill säga. Nu hade de knappast någon användning av de klokt investerade pengarna, för man fick inte ta med sig så mycket pengar då man åkte utomlands. Att åka på semester och lämna sitt hemland för att kanske aldrig mer återvända kändes fruktansvärt men det var nog ändå den enda lösningen.


Analys

Hitler hade en hög taktisk skicklighet och var en duktig talare. Tyskland befann sig i ett dåligt läge; de hade just förlorat ett krig och hade fått en enorm krigsskuld och deras ekonomi låg i botten. Det fanns allmänna tankar om rashygien bland folk och forskare, även i Sverige; Svaga människors gener borde inte få leva vidare. Enligt Hitler hade judar mycket dåliga gener. Ett förakt för judar finns länge att spåra i historien, som nog bottnar i att det var judar som dödade Jesus. Då kom Hitler med dittills oprövade idéer och han hade en klar och tydlig syndabock: judarna. Hitler lovade guld och gröna skogar åt det svultna folket. Eller i alla fall att Tyskland skulle bli ett stort och mäktigt land, och att alla tyskar skulle få det så bra att de kunde äga en bil. Hitler höll vissa löften. Han ryckte upp Tyskland ur sitt bedrövliga skick och gav folk arbete och mer pengar, samtidigt som han planerade nästa steg för att utveckla sin dröm om det tusenåriga riket där det ariska folket med honom själv i spetsen skulle styra. Hitler använde mycket propaganda och imponerande inslag och blev väldigt populär bland mån...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mellankrigstiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-10-22

  bra arbete! tack för hjälpen.

 • Inactive member 2005-07-21

  mkt bra arbete. !

 • Inactive member 2005-08-09

  Du skrev att "För att stoppa i

 • Inactive member 2008-03-24

  Om människorna inte lär sig av

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Mellankrigstiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1809 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×