Fotboll -historia, regler, Halmstad, Arsenal, Péle, Maradona, Ronaldo

3 röster
30689 visningar
uppladdat: 2003-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fotboll

Historia

De tidigaste anorna från ett spel som liknar fotboll finns i kina. Redan på 200 och 300-talet utövades "cuju" som betyder sparka boll. Men på den tiden fick man även slå bollen med knuten hand.
På medeltiden kom sporten till europa där det i Florens varje år är en fotbollsturnering i samband med karnevalen. I England togs den våldsamma sporten emots med glädje av alla sysslolösa ynglingar. De spelade i trånga gränder i flera stora städer och inga riktiga regler fanns. De som fanns var ofta väldigt lokala och ändrades ofta. Många kungar förbjöd spelet pga de många skadorna. En speciell dag spelades det extra mycket, på fettisdagen, det blev då tradition att spela för att fira en seger över danska vikingar.
På 1700-talet svalnade intresset för sporten och i början av 1800-talet fanns endast sporten kvar i vissa stora städer. Men så, i mitten av 1800-talet, började så fotboll spelas på Engelska internatskolor. De hade dock svårt att enas om reglerna, endel ville att man skulle få använda händerna, andra tyckte inte det. Nu delades de intresserade och de gjorde två sporter, rugby och det som idag kallas fotboll. I rugby är det tillåtet att använda händerna, i fotboll är det inte det.
Nu skulle snart fotbollen komma till Sverige. Ett av de första lagen som uppkom i Sverige var Örgryte IS, bestående av arbetarna på en gardinfabrik i Göteborg. Detta var på 1880-talet.


Svensk fotbollshistoria

1890 spelades den första internationella matchen mellan Halmstads BK och Akademisk Boldclub från köpenhamn.
1896 avgörs den första SM-tävlingen
1907 valdes svenska fotbollsförbundet in i FIFA
1908 Sverige spelar sin första landskamp
1934 sverige deltar för första gången i ett VM slutspel
1946 guldbollen delas ut för första gången
1948 Sverige vinner OS
1949 Gunnar Nordahl blir sveriges första proffsspelare då han går till Milano
1950 Sverige tar brons i VM
1958 Sverige tar silver i VM, förlust i finalen mot Brasilien med 5-2
1962 landslagets första förbundskapten utses
1973 Den första damlandskampen spelas
1982 IFK Göteborg vinner UEFA-cupen
1991 Sveriges damer tar brons i VM
1994 Sverige tar VM brons
2002 Sverige vinner "Dödens grupp" före England, Argentina och Nigeria. Åker ut mot Senegal i åttondelsfinal på "golden goal".


Fotbollsregler

Fotboll är en sport som spelas över hela världen. Planen är 45-90 meter bred och 90-120 meter lång. Man spelar med en luftfylld boll som oftas är svart och vit. Man har 11 spelare fördelade på positionerna målvakt, back, mittfält och forward. Tiden man spelar är 2 gånger 45 minuter. Spelet går ut på att man ska slå bollen i det andra lagets målbur. Man får använda alla kroppsdelar utom armarna under armbågarna. Men även den delen får användas om domaren anser att "bollen som sökte handen" alltså att det var ofrivilligt. Endast en tackling är tillåten och det är tacklingen då man går in med axeln mot motståndarens axel då bollen är inom räckhåll. Vid en "axel mot axel" tackling får inte armarna användas utan ska vara utefter sidorna.
Man kan även glidtackla, men då gäller det att träffa bollen. En glidtackling går ut på att man slänger sig efter bollen så att man ligger ner och koncentrerar all kraft på den fot som försöker nå bollen.
När bollen gått över långsidlinjen ska det laget som inte hade ut den göra ett inkast. Vid ett godkänt inkast ska bollen vara bakom huvudet då den släpps och båda fötterna i marken. Sedan får man testa vad man vill. Endel försöker sig på en variant då man böjer på benen och nästan sitter ner och på tv har vi alla fått följa en allsvensk spelare som gör en volt innan han kastar bollen. Om bollen går ut över kortlinjen ska en hörna läggas, den läggs från hörnet där kortsida och långsida möts och ska slås med foten. Om en spelare gör en otilllåten tackling inom straffområdet så döms straffspark. Spelaren får då lägga bollen på straffpunkten elva meter från målet, medan övriga spelare ställer upp sig bakom straffområdetslinjen. Målvakten måste stå på mållinjen. Spelaren ska nu försöka slå bollen i målet.

Lag

När jag började fundera på vilka lag jag skulle skriva om så kom jag fram till att jag skulle vilja skriva om Arsenal och Halmstad, de är två väldigt olika lag och jag gillar de båda. Jag tyckte att det skulle vara intressant att ta reda på mer information om dem.

Halmstad

Allt började med att några ynglingar började sparka lite boll på Karl den XI:s väg och stenvinkelgatan. Året var 1909.
På ängsmarken sattes två provisoriska mål upp och med tiden försvann gräset från ängen efter flitigt spelande. De kallade sig BK Wasa, planen fick heta Wasa planen. Men med tiden splitrades gänget och försvann åt olika håll. Andra började spela där och hade klubbnamnet Viking. Vikingarna ville ha en riktig klubb, 1913 samlades de så till ett möte och bestämnde sig för att kalla sig Halmstad Bollklubb. De tillsatte en styrelse och sökte inträde i riksidrottsförbundet. 1914 var det så klart, nu var de medlemar i en riktig klubb. Men det är ingen dans på rosor för klubben i början, deras serie består bara av tre lag och de första två åren kom de sist. Andra året med bara ett gjort mål. Men tredje året börjar det gå bättre, de kniper en tredjeplats och året efter kommer de tvåa i DM.
Under 20-talet kom klubben igång ordentligt med flera DM segrar. 1926 vann de sydsvenskan och fick kvala till allsvenskan, men Elfsborg vann matchen.
1933 vinner klubben division 2 och får för första gången komma upp i divition 1. Det går bra och de tar brons.
Tyvärr åkte laget snart ur ettan och de hade det tungt under krigsåren, 1940 gick laget runt på 29 spelare. Efter det var det många år en karusell med höga plaseringar i tvåan eller låga i ettan.
1955 var ett stort år då Halmstad tog silver i allsvenskan, många stora namn var med den gången. Men efter det så går det dåligt under hela början av 60-talet. Laget ligger och gnatar i divition 2. 1965 blev de till och med nedflyttade till 3:an för första gången någonsin. Men 1968 lyckas de komma tillbaka till tvåan. De arbetar sig uppåt igen för att 1973 bla spela 20 matcher utan förlust med den egensinnige tränaren Sven Agne Larsson. Nu gick det uppåt med två SM-guld 1976 och 79. Så ligger laget stadigt på 6,7 och 8:de paltser i flera år för att sedan 1987 dala neråt i divitionerna efter 14 år i allsvenskan. Men Halmstad kom tillbaka för att 1997 ta SM-guld.
År 2000 hände det igen, nu har klubben vunnit allsvenskan fyra gånger. Just nu går det lite knaggligt för laget, men det lär ju gå bättre igen. Det har det ju gjort förrut.

Arsenal

Klubben bildades redan 1886 av arbetare vid den kungliga arsenalen i stadsdelen Woolwich i södra London. Nu har dock fotbollsklubben sitt centrum i Londons norra delar. Klubben blev professionell år 1891. Från början hette klubben Dial Square. De gick upp i högsta divisionen redan år 1904. På svenska kallas de kanonjärerna, på engelska the Gunners. Ända sedan 1913 har klubben haft Highbury Stadium som hemarena. De har haft många framgångar och bla vunnit den engelska ligan ett stort antal gånger. Numera spelar den svenska stjärnan Fredrik Ljungberg med i Arsenal och har gjort sig ett namn i England.
Andra spelare i Arsenal är;
Jeremie Aliadiere ,en lovande ung spelare från frankrike, Dennis Bergkamp, Hollänsk spelare köpt från Milan 1995, Sol Campbell, stenhård back, Ashley Cole, även han en skicklig back.
Andra kända namn är Thierry Henry, stor stjärna i det Franska landslaget, Nwankwo Kanu, lagkapten i det Nigrianske landslaget, Robert Pires, var med i franska landslaget som tog VM-guld 1998 och David Seaman, Arsenals erkände målvakt. Som du märker så finns det många kända namn med i Arsenals trupp. Inte undra på att de till och med kom före Manchester United i Engelska ligan förra året.

Spelare

Jag har skrivit lite om några kända fotbollsspelare. Jag har valt dessa spelare för att de är en del av fotbollshistorien och för att jag tycker att de är bra. Jag har skrivit om spelare från olika tidpunkter, för det är inte idag som de största spelarna spelar.

7.1 Pelé

Han heter egentligen Edson Arantes do Nascimento men alla vet vem man menar om man kort och gott säger Pelé. Han föddes den 23 oktober 1940 i Tres Coracoes, en liten stad i Brasilien.
Hans pappa var även han profissionell fotbollsspelare. Fadern var känd som en mycket bra huvudspelare, men tvingades sluta pga en skada. Hans första jobb var att putsa skor, men det var alltid fotbollen som var hans stora dröm. Péle spelade i flera små klubbar tills han var 11 år, då upptäcktes hans talang av en fd landslagsspelare och han tog honom med så att Péle fick börja spela i hans lag. När Péle var 15 år fick han provspela för den profissionella klubben Santos Futebol Clube (SFC). Den gamla landslagsspelaren sa den dagen till klubbens tränare;
"Det här kommer bli den största fotbollsspelaren i världen."
Det upptäcktes snart att Péle sparkade bollen mycket hårt och att han var en mycket bra strategiker och passningsspelare. 1956 började han spela för Santos fotbollsklubb. Han gjorde mål redan i sin första match och senare skulle målvakten bli berömd för att ha blivit den första som Snatos gjorde mål på. Redan 1957, 16 år gamal spelade han för det Brasilanska landslaget och gjorde mål.1961 fick han sitt smeknamn, "the king".
och 1962 ledde han laget till VM för klubblag.
Han är den enda spelaren som har varit med och tagit tre VM-titlar, då han var med när Brasilien vann 1958, 1962 och 1970. 1970 hade han gjort 1000 mål, han hade då gjort flest mål i hela fotbollshistorien. 1972 hade han gjort 1200 mål på 1253 matcher. Från 1975 till 1977 spelade han med New York Cosmos och de vann då ligan. Han var då den mest välbetalda spelaren i världen just då. Han slutade spela och blev internationell fotbollsambassadör och han arbetar nu för att göra fredliga och lyckade cuper. Han var med och arrangerade VM i somras. Och som den kända Brasilanska poeten Carlos Drummond de Andrade beskrev det;
"Scoring 1,000 goals like Pelé is not that difficult, but scoring one goal like Pelé is."
Och Péle själv sa så här;
"Pelé will never die."
Och det tror inte jag heller.

Maradona

Maradona. En liten figur med otrolig talang. En saga om en pojke från en förort. En fattig pojke som skulle komma att få den mest gudomliga teknik. Han skulle komma att ta världen med storm. Men han var inte alltid den högt sedde fotbollstjärnan.
Sagan börjar i Argentina 1960 med att den kommande stjärnan födds.
Han fick sin första boll som tre åring och blev direkt helt förälskad i den. Det var den minsta som finns, en 1:a. Det sägs att han sov med sin boll om nätterna. Som fyra åring brukade han och hans kompisar spela på gatan. Det var alltid Maradona som kom ut med bollen från den kaotiska närkamperna. Han brukade säga;
"En dag kommer jag att ta VM-guld med Argentina:" Då brukade hans pappa bara skratta.
Men man såg snart att en stjärna var född. Som åtta:åring var han stjärnan i sitt lag, Estrella roja Red star. I början ville han vara libero och styra allt, men så blev han irriterad över att kamraterna inte gjorde något. Han sprang upp och gjorde målen istället. Snart fann han sin plats på innermittfältet. Där kunde han styra spelet och ändå följa med upp.
En dag frågade Maradonas vän Goyo om inte Maradona ville hänga med honom och provspela för Argentina Juniors.
Maradona blev lite tyst och mummlade att han skulle prata med sin pappa om saken.
Han visste att pappan skulle vara med på det men ville inte slösa bort familjens få pengar på bensin och busspengar.
Det var en hård vardag för familjen med sex barn. Pappan fick jobba över så gott som varje dag. När han äntligen hade råd att köpa nya skor till Maradona så hade han sönder dem. Det hände ofta att Maradonas pappa slog honom. Men Maradona tycker idag inte illa om sina föräldrar. Han säger att han älskar dem och skulle göra precis vad som helst för dem, till och med plocka ner himlen till dem.
Men Maradona vågade inte fråga sin pappa, det fick hans äldre bror göra. Och visst fick Maradona provspela.
De två och en till kille blev uttagna och fick börja spela i Argentia Juniors. Det var många som hade provspelat men bara tre som fick vara med.
Snart upptäcktes han av Francisco Cornejo som höll i laget "Argentina Juniors scout". Så här sa han om 8:åringen;
"Han kom från en annan planet. Det såg ut som om han kunde göra precis vad han ville med bollen. Han dribblade bättre än dem andra och visade prov på fin kontroll när han vände eller stannade. Han kunde också hålla bollen på huvudet eller på sin vänstra fot hur länge som helst."
Han gjorde sin första match för sitt nya lag som 9:åring. De han spelade mot var då 13:år. Han spelade då med sin vän Goyo och ingen annan fick låna bollen. Motståndarlagets tränare trodde inte på att Maradona kunde vara nio år utan trodde i sitt stilla sinne att Maradona måste vara dvärg.
Som nioåring bildade Maradona och hans kompisar laget "Little Onions", de blev så bra att Argentina Junior tog över laget och gjorde det till en del av sin ungdomssektion.
Media började filma Maradona när han som 10:åring jonglerade med bollen med sin vänsta fot, vid samma tidpunkt fick han börja vara bollkalle på Argentina Juniors A-lags matcher. I halvtid slängde hans tränare till honom en boll och han började jonglera. Han var en otrolig begåvning som använde fötterna, låren, klacken, huvudet, höger och vänster fot, axlarna och ryggen om vartannat. Tränaren lockade ut honom till mittcirkeln och alla började applodera. När halvtidspausen var slut skrek alla;
"Stanna kvar, stanna kvar!" Efter det blev det traditon på att Maradona underhöll publiken i halvtid.
En gång när Argentina Juniors förlorade en viktig match så började Maradona gråta. Det andra lagets tränares son kom då fram till honom och sa;
"Gråt inte, broder, du kommer att bli världens bästa spelare."
Och så erbjöd han Maradona sin guldmedalj. Men Maradona tog inte emot den. Han tyckte att det skulle kännas fel.
Så, den 20 october 1976, när han var 15 år, tio dagar innan han skulle fylla 16, fick äntligen Maradona spela med Argentina Juniors A-lag. Argentina Junior var ett lag som låg ungefär i mitten i den Argentinska ligan. Tränaren tog Maradona åt sidan och sa;
"Kom igen nu Diego, spela som du kan... och om det går gör en tunnel."
Maradona gick ut på planen och det första han gjorde var en tunnel.
Maradona hade alltid haft en dröm att få spela med Boca Juniors. Men det var ett problem. En klubb som hette Rica River Plate hade redan börjat förhandla om att få köpa honom. Men efter att ha blivit utbuad av deras supportrar på en match så vägrade Maradona att gå dit. Han gick ut i pressen och sa att han skulle gå till Boca, utan att ens ha pratat med dem. Deras president ringde honom och de gjorde upp om att han skulle gå över. Men eftersom Boca inte hade några pengar att få loss Maradona med så fick de ge fyra spelare för honom. Strax efteråt blev han med i Argentinas ungdomslandslag och var med och vann VM med dem.
Året efter kom han med i landslaget. Men han var inte redo för VM 1978 och fick vänta tills 1982 då han var 22 år. Men hans motståndare visste vad han gick för och lät honom inte komma fram. De fick skarpa tillsägelser att inte släppa den talangfulla lilla argentinaren med blicken. Maradona blev frustrerad av den hårda markeringen och drog på sig rött kort i matchen mot Brasilien som Argentina förlorade, de åkte därmed ur VM. Samma år försvann den lovande talangen utomlands, till Spaninen och Barcelona.
Fyra år senare så får Maradona äntligen visa vad han går för. Han blir en legend i och med det VM:et. Ett av dessa mål som han gör har folk tittat på sedan dess och förundrats efter. Maradona dribblar förbi sju försvarare och sedan målvakten för att sedan själv göra mål.
Han gör flera snygga mål och visar också att han kan göra bra passningar.
Men Maradona fick utstå prövningar. Han började bråka med både presedenten och tränaren och mitt i alltihop så bröt han benet. Doktorn sa att det skulle gå sex månader innan han skulle kuna spela igen. Men när Maradona kunde gå igen efter en vecka så tog läkaren av gipset och sa att han bara skulle behöva vara borta i tre månader. Inget ben kunde läka så snabbt av sig själv. Maradona hade dopat sig. Ingen vet om han hade dopat sig före, själv säger han att det var då, när allt var så svårt, som han började.
Året efteråt blev det ännu svårare, detta var under VM 1986 i mexico, då fick han bollen på handen i en duell med målvakten och blev efter det hatad i hela England då Argentina vann pga det målet.
Maradona hade många fiender och kanske bidrog det till att hans drogproblem blev större. Till och med påven hade han bråkat med. Han blev inbjuden till påven och påven sa;
"Vi måste tänka på de fattiga barnen, vi måste göra något"
Då blev Maradona arg och hävde ur sig;
"Sälj taket för fan om du tänker på de fattiga barnen" De satt nämligen i ett rum med guldtak.

Ronaldo

Ronaldo räcknas som en av världens bästa spelare just nu. En otrolig talang som var uttagen i VM-truppen redan som 17:åring och har redan nu, som 25:åring varit med vid tre VM.
Han växte upp i en av Rios fattiga förorter, i ett kvarter där det är förfallet och skräp ligger i högar vid sidan av utbrända bilvrak. Hans första klubb var Valqueire TC i Vila Valqueire. Han bodde bara några gator ifrån platsen där man kunde träna. Hans kusin, Simone, som bodde i näheten berättar;
“Han var verkligen fanatisk för fotboll. Han fick ofta smörj för att han ville spela fotboll i stället för att gå i skolan”
I skolan var Ronaldo blyg och lugn, men han slutade i sjunde klass för att sattsa allt på fotbollen. Han brukade spela inomhusfotboll i Valqueire. Det är vanligt att man gör det i Brasilien. Vid inomhusfotboll krävs bra teknik. Först vill Ronaldo stå i mål, men snart blev han forward. En gång mötte Valquerire Vasco, som var en stor klubb. En talangscout såg Ronaldo och erbjöd honom att gå över till laget “Social Ramos”. Men Rronaldo tvekade, han sa att han inte visste vad hans mamma skulle säga. Ramos var en farlig stadsdel och hans mamma vågade inte låta den 11:åriga sonen åka buss dit varje gång det var träning. Men tränaren erbjöd sig att skjusa den unga talangen till träningen. 1989 så gick Ronaldo över till São Cristóvão. Han fick åka tåg till träningarna eller försöka få lift. Hans familj var ju så fattig. Han stannade där i tre år. Kklubben lever på att få fram stjärnor, men de fick inga större pengar för Ronaldo, bara 7500 dollar. En vän till Ronaldo var Alexandre Santos. De var båda medvetna om vad de vill.
”Ibland såg vi en flott bil och då brukade vi säga att ”en dag skulle vi ha en likadan” Berättar Santos.
1993 flyttade Ronaldo till storklubben Cruzeiro och snart kom hans vän efter.
De är fortfarande vänner även om Alexandre Santos karriär slutade där.
1994 åkte så Ronaldo utomlands till Holland och började spela...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fotboll -historia, regler, Halmstad, Arsenal, Péle, Maradona, Ronaldo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-21

    sån jävla rysande text om mara

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-25]   Fotboll -historia, regler, Halmstad, Arsenal, Péle, Maradona, Ronaldo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1747 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×