Orsaken till första världskriget?!

42 röster
56018 visningar
uppladdat: 2003-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 28 juni klockan 10 på morgonen 1914 besökte Frans Ferdinand och hans hustru Sofie staden Sarajevo. Då den 20-åriga serbiska nationallisten Gavrilo Princip avlossade 2 skott som dödade Frans och Sofie. Strax därefter greps Gavrilo. Man säger att Gavrilo är början till det första världskriget. Frans och Sofie är dom två första offren som skulle kosta ca 12 miljoner människors liv.

Men att det här skulle vara den enda anledningen till att första världskrigets början tycker inte jag är särskilt troligt. Man skulle kunna säga att det var droppen som fick vattnet i bägaren att rinna över kanten.

Det var under dom varma sommardagarna i augusti som det största kriget bröt ut. Det här kriget kom att förändra världen. Ur det växte nationella massrörelser som fascism och nazism fram.

Det var mycket som talade för fred i början av 1900 talet. De flesta människorna mådde bra, bodde bra och hade fina kläder. Men i Europa pågick en utveckling som ledde till ett nytt stort krig. Mellan 1871-1914 hade Europas stormakter byggt upp imperier med kolonier i andra världsdelar. Ingen var stark nog att besegra dom andra länderna som samarbetade ensamma. Starkast var England. Men två länder var aldrig på samma sida. Frankrike och Tyskland var två stora rivaler. Fransmännen kunde inte glömma att dom förlorade i kriget mot Tyskland 1870-71. Det blev inte bättre när förlorade de rika landskapen Alsace och Lorraine. Tyskland växte sig allt starkare och befolkningen ökade medan Frankrike låg kvar på 40 miljoner invånare.


1914 hade Europas stormakter organiserat sig i två allianser. Medlemmar av ententen var Storbritannien, Frankrike och Ryssland. Medlemmar av trippelalliansen var Tyskland, Österrike- Ungern och Italien.


Men varför blev det egentligen ett första världskrig. Nu har jag beskrivit några händelser som kan ha varit anledningen till att ett krig bröt ut. Men själv tror jag inte att det var skottet i Sarajevo som utlöste det hela. Det var nog det mordet som fick det att gå över gränsen. Man säger att det var skottet i Sarajevo som utlöste kriget i kombination med många andra militärallianser. Om ett land förklarade krig drogs dom flesta andra länder med som fallande dominobrickor. De flesta stora länder var in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Orsaken till första världskriget?!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-01-12

    kulan var en ursäkt från avundsjuka tyskarna för att bli av med judarna det kanske därför dem säger att det är det som är orsaken men i verkliga livet det så fortfarande t ex varför tror du dök upp sverigedemokraterna? dem är avundsjuka på att invandrare kom på en massa saker dem inte gjorde för, att invandrare städar deras hem mycket snyggare, ta hand omd eras gamla, ta ahnd omsina egna barn mycket bättre och många länder hade större civilation förut mycket före sverige t ex quinoa i bolivia åt man sen deras begynnelse men nu i sverige den kom sen 2008 som ett ny sorts mode eko mat det skulle itne förvånamig om sverige demokraterna gör ngot galet som tyskarna gjorde orsaken är hat, avundsjuka, och rädsla som göra att människan skadar andra och sig själv

  • Inactive member 2015-03-29

    Bra sagt där , Cecilia Chavarria, håller absolut med dig:))

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-19]   Orsaken till första världskriget?!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1687 [2020-08-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×