Robyn Carlsson

1 röster
19363 visningar
uppladdat: 2003-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund

Det hela började redan när jag var, 9-10 år då jag mimade till ”Do you really want me” med Robyn. Då var hon min stora idol. ”Men fatta, det finns ju ingen bättre”, det tyckte jag då. I dagens läge så lyssnar kanske inte så mycket på henne. Jag kanske har vuxit ifrån henne, men jag tycker definitivt inte att hon är dålig.

Tvärtom, men det är inte riktigt min musik stil länge.
Jag kommer ihåg en av dom första gångerna jag hörde hennes låt ”Do you really want me” och kunde rytmen i den på en gång. Jag visste inte varför då, men nu vet jag. ”Skvallerbytta bing bong, ” dom hade tagit ”Skvallerbytta bing bong” och satt bra text på den som alla kunde sjunga med i. Och vilken hit det blev sedan. Varje gång man satte igång radion hörde man ”Do you really want me,” och jag tyckte att radion spelade sönder låten. Än idag kan jag ibland höra ”Do you really want me” på radion, och tänker tillbaka på den dagen jag mimade till Robyn, på småstjärnorna i Undersåker.

Och jag kommer fortfarande ihåg hur väl jag kunde texten, nästan vartenda ord. Men jag var så feg när jag stod på scenen och alla tittade på mig, och jag glömde nästan bort att jag skulle sjunga. Jag vann inte. Men det var just det ögonblicket då jag stod på scenen och skulle sjunga och glömde bort att göra det. Jag kan fortfarande texten utantill, det hör liksom till.
“Do You Really Want Me”…

Jo men hur kom det här musikarbetet med i bilden då? Jo som alla andra nior på våran skola så ska vi skriva ett musikarbete. Jag suckade och tänkte Tomas Ledin. Ja så får det bli. Men efter cirka 2 veckor så tittade jag igenom vad jag hade hittat och såg att jag inte ens visste hur gammal han var. Jag suckade och tänkte ”Vad gör jag nu”? Och då kom mitt enda hopp, min mamma. Hon sa gå och lägg dig en stund och tänkt inte på detta. Jag gjorde som min älskade mamma sa och gick upp på mitt rum satte igång radion och lade mig ner. Låg och tänkte på sommar och sol. Helt plötsligt så spelades låten på radion. ”Do You Really Want Me.” Började såklart sjunga med i texten. Ja nu vet jag! Det får bli Robyn! Jag hoppade ner till köket, sjöng och kramade om min mamma. Mamma blev förvånad och sa

- Vad är det nu jag har gjort?
Och så svarade jag med min gladaste stämma.
- Robyn mamma! Det får bli Robyn!
- Ja, men sätt igång då!
Jag gick och satte mig vid min bärbara dator och började söka. Och det jag hittade det finns med i detta arbete. Så god läsning!


Robyn Carlsson

Den 12 juni 1979 i Stockholm föddes en liten tjej som fick namnet Robin Miriam Carlsson. (Robin bytte till namnet Robyn för att det lät mer feminint och vuxet.) Robyn har två syskon en lille bror Jac och en lillasyster som heter Effie på Robyn´s pappas sida. Robyn´s föräldrar Maria Ericsson som är skådespelare och Wilhelm Carlsson som är regissör. Dom skilde sig efter några år och Robyn började skriva texter om sina känslor, då var Robyn 11 år. Hennes första låt var ”In My Heart” då hon var 11, den låten ser hon som en liten favorit för att det var den första låten hon skrev. Det var en av låtarna som var grunden till Robyn´s första skiva.

Den skivan var på engelska, Robyn tyckte bättre om att skriva på engelska, för hon tyckte att det var ett mer rytmiskt språk än svenska. Men hon har skrivit en låt på svenska och den framförde Cajsa-Lisa Eijemyr, och låten hette "Du gör mej hel" och året var 1997, den låten kom med till Eurovision Song Contest. Nu är det lite osäkert hur Robyn fick skivkontraktet det finns två versioner. Den ena är att Meja ringde till henne och sa att hon hade fixat en ”provsjungning” för skivbolaget BMG/Ariola. För att Meja hade sett henne uppträda i en paus när Legacy Of Sound’s hade konsert. Och de andra alternativen talar för att hon fick ett nummer av Meja till en Peter Swartling, för att Meja hade sett henne i pausen på Legacy Of Sound`s. Robyn ringde till Peter Swatling en gång i veckan i fyra månader och fick tillslut komma och ”provsjunga”.

Hon sa att hon hade inget demo men hon kunde väl sjunga på plats? Hon sjöng låten acapella för Peter Swartling. Peter Swartling ramlade nästan av stolen. Han trodde att Robyn bara var en tjej som ville bli känd. Peter tycket att hon sjöng otroligt bra men det fans ett problem. Robyn´s låga ålder hon var bara 13 år. Peter och Robyn´s mamma Maria och pappa Wilhelm bestämde att Robyn skulle gå två år till i skolan sedan skulle ett skivkontrakt tas i akt. Robyn fyllde 15 och gick ut nian. Sedan så säger hon att hon gick två dagar på gymnasiet. Men hon säger att hon har gått livets skola. Hon säger att hon har varit med om andra saker som är lärolika.

Sedan som avtalat fick hon sitt skivkontrat med BMG/Ariola. Och då lanserades den först skivan ”Robyn Is Here”. De hit-singlarna som gjordes var ”You Got That Something”, ”Do You Really Want Me” och “Show Me Love”. ”Do You Really Want Me” och “Do You Know (What It Takes)” såldes i en halv miljon exemplar. Sedan 4 år senare alltså 1999 lanserade hon “My Truth” där hit-singeln blev “Electric”. Den släpptes i Europa men inte USA, RCA (Robyns amerikanska skivbolag) vägrade att släppa den i USA för att den var för krånglig och utan hitlåtar. Och detta år blev hon också barnambassadör för Unicef (Fn:s barnfond.)

Hon agerade i detta i två års tid. Samtidigt som hon skrev texter. Hennes uppdrag på Unicef gick ut på att dra uppmärksamhet till Unicef och vad barnfonden försöker göra världen över. Just nu har dom en ide som går ut på att skicka ett sms till ett nummer och då dras det automatiskt bort 15 kr från refillkortet eller på räkningen. Detta tror man ska locka mera ungdomar.

Robyn sa senare i tidningen ”Elle” att först kändes det jätte bra, men sedan kände hon sig bara som en ”välgörenhets tant”. Hon tror också att mycket av hennes identitet försvann då hon jobbade åt Unicef. Nu tillbaka till hennes lanseringar. Efter tre år så bytte hon skivbolag från BMG/Ariola till Jive (Backstreet Boys, Britney Spears och N`Sync skivbolag.) Så lanserades “Don´t Stop The Music” där en av hit-singlarna blev “Keep This Fire Burning”. När skivan lanserades var hon med på en interljuv för tidningen ”Vecko Revyn” där dom frågade en fråga, men den frågan innehöll a Tio svar. Och frågan löd Tio saker du vill hinna göra innan du fyller trettio. Jag tog med de intressanta svaren (enligt mig.) Hon vill ha lanserat tre skivor till.

Skaffa barn, Robyn vill ha många barn. Träffa Robin som bor i Australien (hon är döpt efter henne) vilket är en kompis till hennes mormor. Lära sig spela ett instrument, piano eller gitarr så det blir underlättar att skriva texter. Väldigt många av Robyns texter skriver hon själv. Hon har fått sin inspiration av Prince, Miles Davis, Stevie Wonder och Edith Piaf. Jag kan ju säga att jag inte känner igen något av namnen som nämndes, har hört namnen Stevie Wonder och Prince förut men inte så jag kan placera dom på direkten. Men hon måste ju ha sett/hört något om dom som jag inte sett/hört om. Någon annan som Robyn gärna ser på är hennes pojkvän, han heter Olof. Och enligt Robyn är han jätte snäll, målar och brottas.

Dom har varit tillsammans sedan i somras alltså 6 månader, hon säger att han är en helt vanlig svensk kille. Robyn bor för tillfället i sin våning på söder i Stockholm. Och den står i nästan tomt. Hon säger att hon inte vill möblera om eftersom förra lägenheten blev ett så kallat ”Ikea hem”. Hon hade ingen tid för inredning och åkte till Ikea och köpte allt. Sedan efter 2 år så hatade hon lägenheten. Så därför vill hon inte förhasta sig med att inreda sin lägenhet. Robyn har också köpt ett lantställe. Hon säger att det är nyttigt att ha en trädgård som aldrig blir färdig. Och då syftar hon på att det finns alltid ogräs. När man drar bort det så kommer det alltid nytt efter ett tag.


Det är som trolleri det kommer alltid nytt. Jag lyssnade på radio här om dagen och då var det en interljuv med Robyn.
Dom frågade
- Kan du trolla?
Robyn svarade:
- Ja jag tror alla kan trolla.
- Vad kan du för trolleri då?
- Jag kan en massa trolleritrick, jag kan få folk att må jättebra genom min musik. Det tycker jag är magi. Fast det står jag nog inte för helt själv. För det är inte bara jag som gör så att musiken låter.

Ja jag tycker att Robyn kan trolla. För att hon sjunger bra, skriver underbara texter och är klämkäck! Många säger att hon är lik kronprinsessan Victoria och en annan säger Alice Bah. Robyn säger själv att det är för att hon respekterar andra människor. Men det kan väl inte räcka så långt? Men tydligen, jag tror inte det finns någon som kan klaga på henne.


Avslutningsdel

Jag är inte är särskilt nöjd med mitt arbete. Trodde att det fanns mera att hämta, tydligen är det nog bara jag och några ensamma själar som vill veta något mer om henne. Jag gick in på www.mimersbrunn.se (där elever får skicka in sina arbeten) och där fanns ingenting om Robyn, så jag ska skicka in mitt arbete, så fler får veta mer om henne.

Tillslut lyckades jag efter många om och men att få ihop lite grann. Något som jag tycker är bra med Robyn är att hon har väldigt många vettiga åsikter. En sak som inte är en åsikt men som jag tycker hon gjorde bra var att vara barnambassadör för Unicef. Strongt gjort av en tjej som Robyn. Något som inte bara jag tycker, kanske många andra tjejer i Sverige, och kanske inte bara Sverige, kanske också Norden. Hon är en stor tonårsidol hon står för vad hon gör och säger, sjunger bra, älskar sin familj och hon har inser att hon inte har tid med djur (för att jag kom in med det där om djur så är det för att jag tycker det är djurplågeri att h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Robyn Carlsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-29

    Bra arbete, jag har tagit en d

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-18]   Robyn Carlsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1670 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×