Hawaii

10 röster
29888 visningar
uppladdat: 2003-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När man pratar om Hawaii kommer man direkt att tänka på vita sandstränder, ljusblått vatten, palmer och tjejer klädda i kokosnötbikini. Hawaii har blivit ett populärt resmål för folk från hela världen.

Ögruppen Hawaii ligger i Stilla havet, norr om ekvatorn, 320 mil väster om Kalifornien. Den löper i en båge från nordväst mot sydost. Ögruppen består av åtta större öar och över hundra mindre. De åtta största öarna är: Hawaii (som ofta kallas för Big Island), Maui, Oahu, Kauai, Molokai, Lanai, Niihau och Kahoolawe. Det är endast de sju förstnämnda öarna som är bebodda.
Ögruppen bildades av en vulkankedja som växte upp ur havet och dess lava.
År 1959 blev Hawaii den femtionde delstaten i USA.

Hawaii (Big Island): Hawaii är störst och yngst bland öarna. Det är den enda ön som fortfarande har aktiva vulkaner; här ligger vulkanerna Mauna Loa, Kilauea med sin berömda lavasjö Halemaumau och den slocknade Mauna Kea som reser sig 4200 meter över havet och som är ögruppens högsta punkt. Ön är känd för sina kontraster i naturen. Här finns både svarta och vita stränder, snöklädda vulkaner, stora områden täckta av lava och grönskande dalar.
Maui: Maui är den näst största ön. Här finns den vilande vulkanen Halekala.
Oahu: Oahu är den tredje största ön. Här ligger huvudstaden Honolulu som är en viktig knytpunkt för sjöfart och flygtrafik.

Oahu betyder samlingsplats och förr i tiden var ön en mötesplats för ögruppens konungar. Idag är Honolulu en samlingsplats för turister, det är till Oahu de flesta turisterna kommer. I Honolulu finns den berömda stranden Waikiki Beach som är 500 meter lång.
Det är på Oahu som flottbasen Pearl Harbor ligger.
Kauai: Den fjärde största ön – Kauai – är naturälskarnas favorit. Den kallas för ”den gröna ön” och har grönskande branta berg och dalar, enorma vattenfall och långa sandstränder.


I Hawaii är det behagliga temperaturer året runt, tack vare öarnas tropiska havsklimat. Det skiljer bara några grader mellan sommar och vinter. Nederbörden däremot, växlar starkt. På bergens östsidor faller det som mest 10 000 mm per år medan det i Honolulu bara faller i genomsnitt 600 mm per år.

Hawaii har ca 1,2 miljoner invånare, drygt 2/3 bor på ön Oahu, med huvudstaden Honolulu. Befolkningen är blandad, men största delen är av asiatiskt ursprung (mest från Japan och Filippinerna med även från Kina och Korea). Drygt en tredjedel är vita och ca 10% är polynesier, det vill säga de härstammar från urbefolkningen.

Polynesierna var de första som kom till Hawaii, de första polynesierna kom redan på 400-talet. De grundade hövdingedömen och byggde stora stentempel som fortfarande idag finns kvar på Hawaii.
När James Cook 1778 landsteg på Hawaiiöarna(av honom kallade Sandwichöarna) fanns det flera småriken på Hawaii. Dessa enades 1795 av kung Kamehameha I. Hans ätt regerade i hundra år.
På 1800-talet var Hawaii en viktigt valfångarstation och USA, Storbritannien och Frankrike slogs om makten över öarna. USA vann och år 1898 tog de Hawaii och inrättade militära anläggningar där.
Under andra världskriget attackerade japanerna den amerikanske flottbasen Pearl Harbor (som ligger på ön Oahu i Hawaii). Attacken var helt oväntad och flera tusen människor dog. Detta var anledningen till USA:s inträde i kriget.

Växt –och djurvärlden på Hawaii bestod ursprungligen endast av inhemska arter. Men senare började öarna invaderas av utländska arter och de inhemska arterna trängdes undan och många arter kom att utrotad helt.
På Hawaii lever idag bland annat grodor, sköldpaddor och gråfladdermöss. Det finns även en känd fågel som heter Hawaiifink. Fågelns fjädrar brukar urbefolkningen använda till utsmyckning av bland annat mantlar.

Hawaiis främsta näringsgren är turismen. Även jordbruket är en mycket betydelsefull näringsgren. På Hawaiis numera högt mekaniserade plantagejordbruk odlas det främst sockerrör och ananas. Dessa bereds till stor del inom industrin innan de säljs till den amerikanska marknaden.
För övrigt har Hawaii en ganska begränsad industri (oljeraffinaderier, stål-, cement-, och aluminiumindustri). Landet saknar helt mineraltillgångar.
Fiske är också en betydande näringsgren. Man fiskar främst tonfisk.
Hawaii exporterar socker, konserverad ananas och fisk, juice och blommor.
Man importerar olja, bilar, livsmedel och industriprodukter.

Pearl Harbor

Attacken mot Pearl Harbor var Japans första steg i deras plan att ta över hela Sydostasien. Detta var ett försök som nästan lyckades. USA var det enda hindret för Japans seger.
Japan planerade att först slå ut den amerikanska flottan, vilket skulle göra USA näst intill ofarligt, för att sedan invadera hela Sydostasien med anfall mot Thailand, Burma, Malackahalvön, Singapore, Filippinerna och de nederländska ostindiska öarna.

Den 7 december 1941 kom anfallet mot Pearl Harbor. Anfallet leddes av amiralen Isoroku Yamamoto. Det var söndag och klockan var knappt 8 på morgonen när de första planen kom. Det var endast vaktpersonal ombord på fartygen eftersom största delen av amerikanerna hade permission över helgen.
Klockan 10 på förmiddagen var attacken över. 2406 amerikaner hade dött , 65 flygplan förstörts, 2 slaggskepp sänkts och ytterligare 6 sattes ur stridbart skick.
Men skadorna blev inte så allvarliga som Yamamoto hade hoppats. De 3 hangarfartygen hade inte legat i hamn och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hawaii

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-18]   Hawaii
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1663 [2021-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×