Sumererna

9510 visningar
uppladdat: 2003-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under denna tid växte ett nytt samhälle upp det skilde sig från de gamla samhällena. Därför brukar de sumeriska samhällena kallas den första civilsationen eller högkulturen de sumeriska samhällena fanns inte bara jordbruk utan också stora städer som ex. Uruk.Den bördiga jorden mellan floderna Eufrat och Tigris och deras köpmän handlade med keramik, smycken och andra varor. Dom byggde några av världens största städer ex. Uruk. Alla de sumeriska städerna styrdes av varsin kung och varsin egen stadsgud.

Från toppen av templena kunde man se stjärnorna och bli duktiga på astronomi. Sumererna bodde i små hus utan fönster för att skydda sig mot soldater. Sumererna bodde i stora samhällen med murar runt också för att skydda sig mot soldater krig. Prästerna dyrkades av folket som gudar det var endast prästerna som fick gå till gudens boning dit ledde en bred trappa. Sumerernas land erövrades av främmande folk. Sumererna bodde mest uppe i bergstrakterna för att där regnade det mycket så dom kunde odla. Det fanns också sumer som inte bodde i bergen så dom fick använda sig av konstbevattning. Första konstbevattningen började 3 000 år före Kr. vad man vet än så länge. Sumererna födde upp djur. Djuren hjälpte till på åkrarna. En del slaktade man för att få i sig kött. De odlade den bördiga jorden och köpmännen handlade med keramik, smycken och andra varor. Dom odlade vete, havre och frön av olika slag.

Sumererna kom på hjulet och tegelstenen, sextiosekunders minuter, Allt uppfanns ungefär 5 000 år före Kr. De allra första skrivtecknena kommer från Sumererna, för ca 5500 år sedan. Mesopotamien är världens äldsta kultur landskap. Mesopotamien som betyder landet mellan floderna på grekiska. Men allt slutade när den amoritiske kungen Hammurabi år 1800 f Kr erövrade hela Mesopotamien.

Sen år 1792 f Kr gjorde han staden Babylon till huvudstad i sitt rike. Sumererna var de som tog de första steget in i böckernas värld. Eftersom sumererna bodde vid floderna Tigris och Eufrat så var transporten på vatten viktig. Det har stått i texter att Sumererna även seglade på vatten. Hjulen som Sumererna tillverkade var först stora och klumpiga, men de vart mindre och smidigare med tiderna. Hjulen blev lättare eftersom man fick ekrar det var vart lättare att komma fram om man skulle gå med släp långa vägar för att dra döda djur med mer det kunde vara odlingar och liknande. Man kunde också med hjälp av hjulet så kunde man göra pansar vagnar.

Dom mesta gick i sandaler eller så gick man barfota Eftersom det var så varmt så hade man inte likadana skor som i Sverige. Sumererna var de som tog de första steget in i böckernas värld. Sumererna var de första som började använda bronset. Alltså kan man säga att det var Sumererna som startade bronsåldern. Sumererna gjorde också fina lergods och ler statyetter för hand. Statyetterna var oftast nakna kvinnor, och var väldigt välgjorda och verkliga. Så började de med Bildskriften. Och 3 000 år ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sumererna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-06-01

    Jag hittade denna uppsats när

  • Inactive member 2008-03-14

    tack såmkt hade användning a

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-18]   Sumererna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1662 [2019-06-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×