Leonardo da Vinci

14 röster
29933 visningar
uppladdat: 2003-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Leonardo da Vinci levde mellan 1452 och 1519, det var ungefär då medeltiden gick över till nya tiden. På den tiden var det inte ett land utan, på halvön Italien fanns det många små självständiga stater. De viktigaste av dem var Venedig, Milano, Florens, Kyrkostaten och Neapel. Italien blev inte ett land förrän 1806.

Leonardos liv

Leonardo föddes lördagen den 15 april 1452 i Vinci. Vinci ligger på Monte Albano´s västra sluttning, knappt en mil norr om Empoli. Hans föräldrar hette Piero och Caterina da Vinci. Leonardo´s pappa tog ibland med målningar som Leonardo hade gjort när han var liten och visade dem för sin gode vän Verrochio. Leonardo flyttade hemifrån till Florens när han var 14 år. Där blev han Verrochio´s lärling. På grund av Verrochio´s allsidighet inom konsten var han den perfekta läraren för Leonardo. Verrochio var en mångsidig konstnär, som inte bara målade utan också var skulptör, gravör, musiker och företagsledare som hade många lärlingar. Han åtog sig många beställningsarbeten och lät sedan eleverna utföra arbetet. Det var ofta väldigt detaljerade beskrivningar på hur målningarna skulle se ut, detta hade Leonardo svårt att finna sig i, och därför var det många målningar som han aldrig avslutade. 1472 lämnade Leonardo Verrochio och blev inskriven i målarnas skrå i Florens. Nu hade Leonardo en egen verksamhet, egna lärlingar och en egen ateljé. Leonardo fortsatte ta emot beställningar, men han målade ändå egna tavlor och studerade mycket anatomi, flygteknik och en mängd andra saker. Vid 67 års ålder dog Leonardo da Vinci i Cloux den 2 maj. Han hann bli mycket uppskattad under sin livstid.

Konsten

Renässanskonsten skapades oftast i verkstäder där flera konstnärer arbetade. En målning var nästan alltid ett beställningsverk. Det finns ca. 12 arbeten som Leonardo i huvudsak har gjort själv. Dessutom finns det ytterligare ca. 10 arbeten som Leonardo har gjort tillsammans med andra konstnärer. Förutom konstverken finns det en mängd vetenskapliga studier gjorda av honom. Några av de mest kända konstverken Leonardo da Vinci har gjort är Mona Lisa,
Mona är egentligen en förkortning av madonna så egentligen skulle man kunna kalla målningen för madonna Lisa.

Da Vinci arbetade i 4 år med tavlan, och han tog med sig den när han flyttade från staden Florens i Italien, till Frankrike, Där han sålde tavlan till den franske kungen Frans den 1 som betalade ca 12 000 franc för tavlan. Men nuförtiden så finns den på ett museum i staden Paris i Frankrike.

1911 så stals tavlan men tillslut kom tavlan tillrätta igen. Det var en italiensk måleri arbetare, som var tjuven. Han hade tagit duken och gömt den under tröjan. Han åkte fast när han två år senare försökte sälja tavlan. Konst handlaren som han försökte sälja till slog naturligtvis larm, så nu sitter han bakom lås bom. Det finns bara en nackdel med tavlan och det är att den är så berömd.

Nu förtiden så får man bara titta på den genom en bepansrad glasmonter.
Det här är några andra fast inte lika kända som Mona Lisa.
Nattvarden, Madonnan i grottan, Den heliga Anna själv tredje och Damen med hermelinen. Mina favoriter är nog Autoritratto (sista sidan) och Vetruvian man (framsidan). År 1505 hjälpte Rafael Leonardo med skissen av Mona Lisa, som Leonardo inte började måla på förrän ca. 10 år senare. Leonardo hade talang och kunskap att använda båda händerna till att teckna och skriva med. Hans skrift var ofta spegelvänd, och även när han kladdade ner något som han precis kommit på skrev han fortfarande spegelvänt.

Vetenskapen

Anledningen till att Leonardo var en så framgångsrik vetenskapsman var hans nyfikenhet och hans övertygelse om att vetenskap och konst hör ihop. Hans passion för vetenskapen var lika stor som passionen för konsten. Enligt honom själv var naturen ett perfekt utfört vetenskapligt projekt. Leonardo studerade mycket anatomi, och hans omfattande kunskap om människans anatomi var resultatet av hans oräkneliga experiment. Han tillbringade många nätter på bårhus i olika städer ständigt orolig att någon skulle upptäcka hans ogudaktiga och strängt förbjudna verksamhet.

Leonardo hade också en förmåga att omsätta upptäckter i bild, detta gjorde att hans anatomiteckningar inte bara var vetenskapliga utan även fantastiska konstverk. Leonardo var även en utpräglad matematiker som ständigt ville ha vetenskapliga problem att lösa. Ett område som fascinerade honom väldigt mycket var flygkonsten. Han studerade noga fågelns vingslag och flygteknik och gjorde många försök att flyga men misslyckades. Hans studier om fallskärmen är nog en av hans mest kända. Han var även uppfinnare och ingenjör, han gjorde många ritningar över byggnader och olika konstruktioner. Vissa av hans konstruktioner kräver modern teknik för att kunna genomföras. Leonardo skrev en gång: Liksom ett gott dagsverk ger en god sömn, så ger ett väl använt liv en lycklig död. Hans liv var så ofattbart rikt, så verksamt som ingen annans så han hade förtjänat sin vila.

Cykeln

Det finns egentligen mer att säga om Leonardos cykel än vad många tror, och eftersom att jag själv använder den varje dag så kunde ju inte bara utelämna denna fina grej på två hjul.

Man hittade faktiskt Leonardos teckningar föreställande dagens cykel av en ren slump, om man tittar riktigt noga uppe i det högra hörnet på det väldigt lilla papperet så kan man urskilja en cykel som troligen gjordes av Leonardos som väldigt ung.

Hjulens fälgar med åtta ekrar är brunfärgade liksom resten av cykeln för att likna trä. Undre delen på cykeln är helt horisontell med två redskap som håller fast hjulen. Stöden för den stora sadeln fästa mot baknavet. Styret är t-format men det är inte riktigt klart hur han hade tänkt sig att styrningen skulle fungera.

Leonardo hade tänkt på allt som behövs för att göra en cykel utom styrningen som man ej har kommit på hur han hade tänkt sig. Han hade till och med tänkt på kugghjulet med kedja.

Men Leonardo hade ett problem angående denna kedja, kuggarna var fyrkantiga, det blev alltså väldigt hackigt när man trampade. Han funderade mycket på detta och kom sedan fram till en lösning som gick ut på att kugghjul sammankopplade med rundade kuggar drev cykeln framåt utan någon användning av kedja.

Det är alltså Leonardos cykel som är föregångare till dagens cyklar. Jag vill bara tillägga att den cykel som Leonardo gjorde under 1400-talet var bra mycket mer lik den cykel som vi använder idag än den som användes på 1800-talet.

Ångkanonen

Leonardo konstruerade en ovanlig artilleripjäs.
Den bestod av en kanon som var beroende av en plötslig alstring av ånga för att sedan driva projektilen ur loppet. Eldhastigheten var ju inte speciellt hög och var något som man inte brydde sig om just då. Att utnyttja ånga var en stor nyhet på Leonardos tid. Idén var ju faktiskt också genomförbar.

Den bakre delen på kanonen blir upphettad med hjälp av kol, när den är tillräckligt varm så sprutar man ned vatten i kanonpipan. Det bildas då ett tryck som är tillräckligt stort för att avfyra projektilen.

Jag vill bara tillägga att såna här kanoner som drivs på ånga användes i det amerikanska inbördeskriget och till och med i andra världskriget.


Leonardos alla förslag till arbetsgivaren Lodovica Sforca blev tyvärr aldrig genomförda, eftersom de var alldeles för kostsamma och många av hans uppfinningar var på den tiden ogenomförbara vilket även det bevisade att man inte var redo för hans revolutionerande tänkande.

Leonardo da Vinci militäringenjören

I 30 års ålder skrev Leonardo till en man som hette Lodovico Sforca. I brevet er räknade upp sina hittills uppnådda meriter och erbjöd fursten sina tjänster. Han skickade även med i brevet en lista på 36 olika färdigheter. 30 av dessa 36 färdigheter grundar sig på teknik och natur de andra 6 gäller olika konstarter.

Leonardo tjänade 3 furstar som militär rådgivare och han visade ett större intresse för konstruktioner av militära anläggningar och vapen än för slagfältsstrategi. Leonardos vapenkonstruktioner kan delas in i tre huvudgrupper:

- Ballista (katapult)
- Kanon
- Arquebus (musköt)

Leonardo fick mycket av sina mekaniska och militära kunskaper igenom läsning av militär litteratur och genom kontakter med olika militärer som, liksom han själv, var anställda hos olika furstar och hertigar.

Genom sin far Ser Pierdo da Vinci, notarie i det styrande rådet i Florens, hade han kontakter med militärer i denna stora stadsstat. Genom att studera Arkimedes, Platon och speciellt Bitruvius olika arbeten så lärde han sig mycke...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leonardo da Vinci

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-02-07

    mycket bra skrivet

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-17]   Leonardo da Vinci
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1660 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×