Klappjakten (The present takers)

2 röster
6956 visningar
uppladdat: 2003-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Klappjakten (The present takers), är en ungdomspocket på 168 lättlästa sidor, skriven utav den engelska författaren Aidan Chambers. Trots att boken riktar sig främst till ungdomar, kan den vara läsvärd både för den yngre, och för den äldre.

Boken handlar om 12 åriga Lucy Hall, en helt vanlig, engelsk tjej som bor i en liten stad utanför Gloucester tillsammans med sina föräldrar, Jack och Sarah Hall. Tillsammans bildar de en nästan överdrivet sockersöt familj som inte verkar ha några sociala eller ekonomiska problem alls.
Däremot så har Lucy stora problem i skolan där hon går. Problemet har tyvärr ett namn och en personlighet. Det är den kaxiga och tuffa tjejen Melanie Prosser som mobbar alla i sin väg, tillsammans med sina två plågoandar till kompisar, Sally-Ann Simpson och Vicky Farrant. Tillsammans är de en obräckbar trio som njuter när andra lider.

Lucy har vid ett flertal tillfällen sett hur de dragit med sig den ena efter den andra bakom cykelskjulet, men något sådant skulle väll aldrig kunna hända henne? Men det var just det som hände. En morgon stod de tre vid grindarna till skolan och väntade på henne…

”- Hej Lucy, sa Melanie andlöst översvallande, tog Lucys lediga hand i ett grepp som möjligen hade kunnat se vänligt ut, om man inte vetat bättre.”

Boken är skriven, och utspelar sig under 80-talets England, då just mobbing var ett väldigt aktuellt ämne. Den här boken öppnade en helt ny genre vilken fick läsarna att bli gripna utav det öppna våldet som förekom i skolan och mobbarens förmåga att såra och förnedra den mobbade, allt för egen vinning.

Trots alla de senare mobbingromaner är Klappjakten den bok, som utmärkt sig mest, skriver recensenten Mats Berggren i bokens slutord. Detta tack vare att man får följa mobbarens vardag, och hur dennes familjeförhållanden är. Även bytet av ”huvudperson” sker anmärkningsvärt ofta, vilket resulterar i att miljöerna skiftar. Ett exempel är den scen där vi följer Lucy när hon utsätts för Malanies kränkningar och hot bakom cykelskjulet, för att sedan skifta huvudperson till någon som i samma stund befinner sig i klassrummet. Detta sätt att skriva är relativt ovanligt men det hjälper läsaren att få sig en blick över hur andra personer i boken tänker, agerar o.s.v.

Lägg märke till hur Aidan har skiftat scener mellan olika personer i boken här nedan.

”- Om vi nu tvunget ska vara kompisar, så tvätta åtminstone håret och se till att du får det klippt. Det ser faktiskt förfärligt ut.
Angus lyfte automatiskt upp ena handen till huvudet.
- Ja, just det, sa Lucy, just det där som växer där uppe på knoppen.
Och så gick hon därifrån.

Melanie gick och öppnade. Hon hade bytt om och hade tajta, röda jeans och en åtsittande vit T-shirt där ordet ZAP var tryckt med svarta bokstäver över bröstet.
– Hej, sa hon, skynda dig in, det bor en riktig snokkärring i nästa hus.”

Jag tänkte börja med att berätta lite mera om Lucy vars namn klingar ”det oskyldiga, lilla lammet” vilket hon också tycks vara. Man kan inte säga att Lucy är speciellt lång, men hon är inte heller kort. Hon har axellångt, mörkbrunt hår och klär sig i ordentliga kläder. Ibland kan man märka humörsvängningar i hennes beteende, men det hör ju till när tjejerna är i den åldern. Lucys största intressen är att baka bullar med mamma Sarah och att få böckerna i hennes byrålåda att stå rakt.

I Lucys klass går Angus Burns, killen som ständigt skickar lappar till henne. Det är något som Lucy sedan länge tillbaks tröttnat på, fast hon måste medge att lapparna är måttligt roande ibland.

”Det var säkert ännu ett av Angus meddelanden. Hon var både trött och road av dem. Varenda dag de senaste två veckorna hade hon fått ett av honom. Det första hade hon hittat instoppat i sina skor efter en gymnastiklektion. Det andra hade han satt fast i botten på hennes pennfodral med en liten bit tuggummi. Det tredje hade kommit hem till henne: med stora röda bokstäver stod det utanpå kuvertet:”

HEMLIGT OCH PRIVAT OCH KONFIDENTIELT

Angus försöker alltid vara där Lucy är, och han strävar hela tiden efter att få flickans uppmärksamhet, vilket han också får, både på gott och på ont. Han kommer även ständigt med nya planer och idéer om hur man ska sätta stopp för Prosser och hennes gäng.
Angus klädstil är inget som man direkt berömmer då han oftast klär sig i trasiga jeans och nersmutsade tröjor. En klippning skulle även behövas eftersom Angus långa, blonda hår hänger ner som två gardiner vilket resulterar i att ansiktet skyms helt.
I klassen går även Mary Gardiner, den ambitiösa tjejen som inte drar sig för att säga vad hon tycker. Hon är klassens mest verksamma och engagerade person och är vanligen upptagen med att ställa sig in hos fröken.

Den tjocka flickan Clare Tonks, eller ”Tanken Tonks” som hon även kallas, är raka motsatsen till Mary. Man kan inte undgå att se henne om man syftar på storleken, fast ingen verkar riktigt se till hennes inre. Hon är en av de där personer som inte riktigt vågar säga som hon tycker och tänker.

Klappjakten är en välskriven och verklighetstrogen bok. Ändå så känns konceptet väldigt torrt och det går segt när man läser sig igenom boken. En annan tråkig sak är de typiska rollerna som vi lär känna under läsningens gång. Ett exempel är Lucys familj. Deras sockersöta tillvaro är så överdriven att det hela känns väldigt löjligt. Jag syftar främst på de ansvarstagande föräldrarna. Jack är den gode maken och fadern då han på ett exemplariskt vis, skjutsar sin dotter till skolan varenda morgon för att sedan åka till sin affär där han jobbar under dagen. Sarah är den goda modern som förstår sig på, och vet hur en flicka i Lucys ålder tycker och tänker. Hon bakar bullar som om hon aldrig gjort något annat i hela sitt liv, och att vinka av sin dotter när hon åker iväg till skolan är en självklarhet. Ja, även om huvudpersonen Lucy är det svårt att säga något annat. Hon är som jag tidigare sa, ”det oskyldiga lilla lammet” som aldrig skulle göra en fluga förnär. Läsaren ska verkligen hoppas på att inget ont händer detta perfekta underbarn. Men när det händer, så ska man hata personen som har skadat lammet.
Ett annat exempel på en typisk roll är Melanie Prosser, problembarnet från familjen där ingen av föräldrarna vill ta sitt ansvar för att prata ut med henne. Mr och Mrs Prosser är ständigt ute och festar på någon såsig nattklubb inne i centrum, allt medan Melanie blir kvarlämnad hemma utan någon uppsyn.

Alla dessa typiska roller får boken att kännas så vanlig och det finns knappt en enda rad i boken som riktigt drar läsarens uppmärksamhet. Aidan har verkligen försökt att få en så verklighetstrogen bild av mobbingen som möjligt, och kanske var det just denna äkthet som var så uppskattad av läsarna när boken kom ut, 1983. Så som jag själv tror och tycker, så har mobbingen förändrats en hel del på de tjugo åren som har gått sedan boken kom ut. Scenerna där Lucy utsätts för den meningslösa mobbingen av sina klasskamrater, kan jag fullt troligt tänka mig ansågs c...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Klappjakten (The present takers)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-24

    Väldigt tråkig bok

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-17]   Klappjakten (The present takers)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1658 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×