Vasco da Gama

10 röster
19025 visningar
uppladdat: 2003-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Redan under forntiden gick det I Europa rykten om Indiens sagoland. Rikedomarna som fanns där var omätliga. Det var rikedomar av alla de slag; bl.a guld, ädelstenar och siden. Under upptäckternas tisålder var Spanien och Portugal de viktigaste sjömakterna. Det var också de som utsände och bekostade dåtidens upptäcktsfärder. Det uppkom givetvis stridigheter om de nyupptäckta länderna och dess äganderätt. För att förhindra detta så bestämde Påven att alla länder som upptäcktes i den ena hälften av världen tillhörde Spanien och den andra tillhörde Portugal. Året var då 1493 och man visste inte att jorden var rund.

Det bedrevs redan på denna tid handel med Indien, men alla dyrbara varor måste fraktas på land genom månadslånga färder över Persien och Arabiens karavanvägar.
Nackdelen var att det fanns en hel del riken att passera genom och alla dess furstar tog skatt för att få passera. Även rövare kunde man råka ut för och de nöjde sig inte med en del av varorna, utan de tog allt. Följden blev att priserna blev skyhöga. Man ville komma ifrån det där och föra varorna från Indien; sjövägen till Europa. Många sjöfarare hade förgäves sjövägen till Indien, men ingen hade lyckats hittills.

År 1488 nådde Portugisen Bartalomeuz Diaz, Afrikas sydspets. Han vände om efter att ha kommit dit. Hemma döptes sydspetsen till Godahoppsudden. Direkt efter hans hemkomst började en ny expedition planläggas för att finna sjövägen till Indien. Konungens nya val av befälhavare blev den 28-årige adelsmannen Vasco Da Gama. Han fick 4 skepp till sitt förfogande. Det största var på 120 ton. Besättningen var på 160 man varav 12 st var dödsdömda förbrytare som skulle användas till att lämna kvar på öar där det fanns människoätare och om infödingarna misstänktes vilja döda främlingarna.

Vasco Da Gama hade med sig skrivelser och presenter från den Portugisiske konungen till de Indiska furstarna. Vasco lämnade portugal den 8 Juli 1497 och färden gick genom Kanarieöarna och Kap Verde öarna, där man tog in färskt kött, vatten och ved. De seglade längsefter Afrikas kust och gick in land i en liten bukt norr om Kap. De kom i strid med Infödingarna och Vasco Da Gama skadades av ett spjutsting. I mitten av november 1497 nådde de Godahoppsudden. De stannade där i 14 dagar och fyllde på proviantförråden bl.a.

Det dröjde inte länge innan sjöfararna fick se människor på stranden, ungefär 90 st dök upp.
Vasco och kaptenerna på de andra skeppen for i land och med sig hade de beväpnade matroser. Infödingarna kom utan rädsla fram till Da Gama och han gav de klockor och röda hattar i present, Tillbaks fick de ringar av elfenben. Följande morgon kom 200 st infödingar till stranden och med sig hade de ett dussin oxar och kor och några får. När Portugiserna såg de gick de i land. Infödingarna började spela flöjt och dansa. Da Gama gav order att även de skulle spela trumpet och dansa. När de hade slutat så köpte de en oxe för tre armband och åt upp den samma dag. De umgicks med infödingarna i många dar men av okänd anledning blev infödingarna fientligt stämda mot Portugiserna.

Vasco skickade en trupp matroser i land som skrämde iväg de och lämnade kvar sina ägodelar.. Vasco tog de, fyllde på vattenförrådet, satte upp ett tecken på att landet togs i besittning och seglade iväg.. Innan de hann segla iväg såg de hur 10-12 st infödingar slog sönder korset och stenpelaren med Portugals landsmärke på.

De seglade vidare längs havet men när sötvattnet tog slut var de tvungen att söka sig inåt land igen. Den elfte januari siktade de in en liten flod. De kastade ankar och tog sina små båtar och rodde. De upptäckte en grupp negrer (infödingar) på stranden och som tur var hade de med sig sin tolk som kunde göra sig förstådd med de och negrerna mottog de vänligt. En negerhövding befann sig på stranden och Da Gama utlämnade en gåva till honom. Gåvan var en rock, ett par röda byxor, en mössa och ett armband. Hövdingen gillade dessa och meddelade att de skulle få allt de ville ha av platsens produkter. De stannade där ett tag och fortsatte sen färden. Efter ett tag svängde de in i en av Sambesiflodens mynningsarmar. Där stannade de i 32 dagar för att reparera skeppen och bota en del av besättningen som hade skörbjugg.
De reste även här en vapenpelare. Sedan de lämnat denna plats var nästa stopp Mosambik, vilket de kastade ankar den 2 mars.

Människorna som bodde här var välklädda och rena. De berättade att allt som de hade skulle Portugiserna finna i det land de var på väg till. Färden gick vidare till Mombasa där härskaren gav gåvor till Da Gama i form av frukt. Han fick även en ring som tecken på att de kunde känna sig säkra. De blev utsatta för spionage och bovstreck i hamnen om nätterna men de var på sin vakt.
Färden fortsatte till Melinde på Afrikas ostkust, där de ankrade den 14 april 1498. Här bemöttes de ungefär samma som på de andra ställena de hade stannat på tidigare och de lämnade Melinde den 24 april. Deras färd gynnades nu av den regelbundna vind, sydvästmonsunen, som på sommaren blåser i rikting mot Indien. Efter 23 dagars segling nådde de den främre Indiens kust.

Den 20 Maj kastade de ankar i Calicut. Sjövägen till Indien var nu funnen.
Calicut var bebott av kristna. Folket var även här vänligt och godmodigt.
När en vecka hade gått efter deras ankomst, var landets furste beredd att ta emot Vasco Da Gama. Ett följe på 30 man följde med han in i landet. Vid inträdet i furstens rum hälsade Vasco efter landets sed. Da Gama talade väl om Portugals kung för fursten och överförde 2 brev från kungen till fursten.

Fursten sade att han betraktade kungen som sin vän och broder och att han skulle skicka ett sändebud till honom vid återfärden. Men vistelsen i Indien blev inte lätt då de utsattes för anfall av araber, som dessutom hade intalat fursten att de hade onda avsikter. Vid ett tillfälle var det nära att Vasco Da Gama blev tillfångatagen.

När de hade fått tag på al...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vasco da Gama

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-17]   Vasco da Gama
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1657 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×