Hernan Cortés

66 röster
36903 visningar
uppladdat: 2003-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hernan Cortés var en så kallad conquistador. Det är spanska och betyder erövrare.
Cortés föddes år 1485 i Extremadura i Spanien.

År 1504 åkte Cortés till ön San Domingo i Västindien. Han var då 19 år gammal.
Sju år senare anlände han till Cuba. Det gick mycket bra för honom på Cuba, han blev jordägare och två gånger valdes han till borgmästare i sin hemstad. Men ändå var han inte nöjd. Han drömde om Amerika. Vi den här tiden var det bara en del av Amerikas kuster som var kända av spanjorerna och ingen visste vilka skatter som fanns längre in i landet. Kanske det fanns pyramider?!

När Cortés var 34 år gav han sig iväg, bland annat för att söka sin föregångare Grijalva. Grijalva hade sänts ut av Cortés överordnade Velazquez för att handla med indianerna. Det visade sig nämligen att indianerna gärna bytte guld mot glaspärlor. Både Cortés och Velazquez ville gärna erövra Mexico, men Velazquez hade för låg rang för att utforska och erövra Mexico i sitt eget namn. Men han hade skickat en begäran till kungen om att få den makten. Cortés hade en plan som gick ut på att grunda ett samhälle på Amerikas fastland och sedan gå förbi Velazquez, men Velazquez misstänkte detta och var på väg att stoppa expeditionen. Cortés for därför iväg på sin expedition år 1518, innan den han avbrytas. Därför hade han inte tillräckligt stora förråd med mat och dryck. De måste stanna i hamnstäder och proviantera. På vägen mötte de Grijalvas skepp och Cortés lyckades övertala flera av männen att följa med honom istället för att återvända hem.

År 1519 anlände Cortés till Mexico. Vid Tabascofloden råkade han och hans män i strid med indianerna. Indianerna besegrades och Cortés och hans män fick 20 unga kvinnor som en fredsgåva. Bland dem fanns hövdingadottern Dona Marina. På Mexicos kust grundade Cortés staden Veracruz. Där blev han vald till stadens nya guvernör och högste domare.
Cortés stannade i Veracruz i 4 månader. Han undersökte området och upptäckte att kuststäder och byar lydde under ett mäktigt folk som bodde längre in i landet. Detta folk var aztekerna och de lydde under kungen Montezuma.

Montezuma visste att spanjorerna hade anlänt och han sände sändebud med gåvor till dem, men han sände också spioner. Dessa spioner förklarade spanjorerna ytterst skräckinjagande. Spanjorerna red på hästar som aztekerna trodde var enorma hjortar. Aztekerna hade aldrig sett hästar förut.

Folkstammarna längs kusten lydde under aztekerna. De betalade skatt och var även tvungna att regelbundet skicka folk som aztekerna kunde offra till sina gudar. På altare i templen skars människor upp levande och deras pulserande hjärtan slets ut ur kroppen.
Aztekerna dyrkade solguden. Prästerna i aztekriket var mäktiga. De kunde ge order om krig för att få fångar som de kunde offra till gudarna. Detta gjorde stammarna mycket oeniga.
Hövdingadottern Marina lärde sig snabbt spanska och det var hon som berättade för Cortés hur oeniga stammarna var. Marina blev Cortés tolk.

Cortés hade hört talas om staden Tlaxcala. Den staden hade ännu inte erövrats av aztekerna. I augusti 1519 gav han marschorder. De klättrade över bergskedjan Sierra Madre med hjälp av indianer från kusten. De fick undvika vissa bergspass så att de inte skulle upptäckas och det ledde till att de fick klättra på nästan 3000 meters höjd. Efter flera dagar nådde de Tlaxcala. Det blev strid och spanjorerna vann. De började förhandla och Tlaxcalas ledare gick med på att sända soldater för att angripa aztekerna. Nu tågade de mot Cholula. Där välkomnades de. Plötsligt började tlaxcalaindianer att anfalla de obeväpnade hövdingarna och stadsborna. Tusentals människor dödades. Nyheten om Cholula-massakern gjorde att ingen anföll spanjorerna när de tågade vidare mot aztekriket.

Än en gång fick Cortés armé ge sig upp i bergen. Montezuma hade fått rådet att öppna sina portar för spanjorerna och det gjorde att Cortés snart var inne i huvudstaden Tenochtitlán.
Tenochtitlán var byggt på öar och staden var full av kanaler. Det fanns mycket rikedomar och Cortés krävde Montezuma på guld. Kungens och stadens skattkammare tömdes. Cortés kidnappade Montezuma och förde honom till spanjorernas läger. Cortés räknade med att göra kungen till en lydig tjänare.

Ungefär vid samma tid landsteg en annan spansk styrka i Mexico. Den var utsänd av Velazquez. Han var trött på Cortés och planerade att gripa honom. Men Cortés utnyttjade sin skicklighet och lyckades få de flesta av nykomlingarna på sin sida. Han använde sig av mutor, löften och styrka.

I Tenochtitlán hade Cortés lämnat över befälet till Pedro de Alvarado. Under en av aztekernas heliga ceremonier gick spanjorerna plötsligt till anfall. 600 azteker dödades, men endast sju spanjorer dog. När Cortés återvände till staden blev han överfallen. Han tvingade då Montezuma att tala till sitt folk, men kungen möttes av stenar och pilar och föll ihop. En stund senare meddelades det att han var död. Om han dog av stenarna och pilarna eller om Cortés mördade honom är det ingen som vet.

Det blev krig och Cortés var tvungen att slå sig ut ur staden. Sedan började färden tillbaka till Tlaxcala. Cortés och hans män brände ner varenda hus de såg, de försökte förstöra templen och de dödade alla som kom i deras väg. De lastade på sig guld och dyrbarheter och en del var så överlastade att de drunknade i kanalerna. Det rann blod i gränderna och på gatorna och händelsen kallas ”den sorgliga natten”.

När de till slut nådde Tlaxcala hade de inget guld kvar. De hade tvingats lämna det efter sig. Nu var Cortés enda val att inta Tenochtitlán. Om han inte gjorde detta riskerade han att bli avrättad. Han hade ju trotsat guvernören på Cuba. Cortés belägrade Tenochtitlán. Han skar av vattenförsörjningen och matleveranserna till staden. Spanjorerna hade fört med sig smittkoppor och dessa härjade nu i staden. De svältande invånarna var snart besegrade. Montezumas efterträdare dödades. Där Tenochtitlán hade legat växte Mexico City upp.

Mexico kom att kallas Nya Spanien och hit kom tusentals spanjorer: soldater, munkar och tjänstemän. Den spanska kyrkan ville frälsa indianerna. År 1522 blev Cortés Mexicos guvernör. Samma år fick han även fullmakt att utforska regionen. Han gjorde flera expeditioner, bl.a. till Guatemala, Nicaragua och Kalifornien. Cortés letade efter ett sund. Han hoppades på att finna en väg till Kina och Indien, precis som Columbus hade försökt. Men det lyckades inte.

Cortés lyckades också kartlägga en del av södra Kalifornien men det började gå dåligt för honom. Han råkade i gräl med några spanjorer som nyss anlänt till Mexico. Hans tjänster behövdes inte längre. Spanska tjänstemän började trakassera honom.
Cortés blev anklagad för att inte ha lämnat över alla rikedomar han erövrat till den spanska kungen. Han återvände då till Spanien och där försökte han få träffa Karl V, men han stoppades. Han fick inget tillstånd för att återvända till Mexico och dog år 1547, 62 år gammal.

Erövringen av Mexico hade stor betydelse för Spanien. Den gjorde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hernan Cortés

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-01-20

  detta arbete är en avskrift fr

 • Inactive member 2007-12-06

  Mycket bra egna åsikter! A+

 • Inactive member 2010-10-14

  huhu ^^ nice ^^

 • Inactive member 2014-06-04

  detta är en väldigt bra text hjälpte mig att hitta mycket fakta

 • Sa Joon 2015-11-12

  källor?

 • Sa Joon 2015-11-12

  källor?

 • Inactive member 2015-11-26

  Cool!!

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-17]   Hernan Cortés
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1656 [2020-07-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×