Avund

1 röster
9156 visningar
uppladdat: 2003-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför var avund en dödssynd?
Antagligen för att adeln skulle kunna leva och må bra utan att de lägre stående i samhället skulle opponera sig mot det. För om det vore acceptabelt att vara avundsjuk skulle de också sträva efter att leva likvärdigt och det skulle resultera i att det som hade det bättre skulle bli tvungna att dela med sig eller behöva bruka strängare metoder för att hålla dem kuvade.
För att överklassen skulle kunna hållas så måste det ju även finnas en grupp som i princip arbetar gratis och lever under all kritik utan mod eller makt att förändra situationen.
Och det bästa sättet att få folk att hålla sig på mattan var att skrämma dem med konsekvenser som dem inte kunde motbevisa på något sätt. Som just att hamna i helvetet efter man har avlidigt.

Är då avund en dödssynd även idag?
Fortfarande lever den kvar som synd. Mest hos dem troende förstås, som tror på ett liv efter detta. Men ateisterna och exentiallisterna är nog de som har det bäst. Dem behöver inte bekymra sig om konsekvenserna i livet efter detta...

Själv anser jag inte avund som nån synd. Det är snarare ett tecken till en själv at man har fler mål att nå i livet, mål som kommer att göra en lyckligare än man är idag. Det är ju snarare en inspirationskälla att själv ta tag i sitt liv och förändra sin tillvaro eller självbild.
Avundsjuka uppfattas mest som negativt när den framförs fel och när det handlar om missunnsamhet från den andres sida. Men samtidigt är det ju också en komplimang. Det bevisar ju att den andra har något som man själv vill ha eller vill uppleva. Varför skulle det vara fel att erkänna det?
Samtidigt kan avundsjuka vara förödande och göra en blind. Man ser inte vad man själv har för goda ting omkring sig utan bara det som andra har som man själv önskar man hade. Förtryckt och maskerad avvundsjuka kan nog utveckla sig till stark och farlig känsla. Den kan bland annat bryta ner ens egen självkänsla.

Reklammakarna är medvetna om just dem egenskaperna hos människan.
Att vi vill vara och se ut på ett visst sätt. Detta utnyttjar dem givetvis till sin egen fördel. Dem presenterar en person med just dem egenskaperna och visar oss en produkt som ska leda oss dit. Och vi köper produkten med förhoppningen att den åtminstone ska ta oss en bit på vägen till framgången, lyckan och det perfekta utseendet. Och när vi inser att den inte gör det så provar vi bara nån annan produkt eller till och med en nyare variant av samma produkt. Som dem presenterar som "nya, ännu mer förbättrade..."


Men sanningen är den att det är fortfarande tabu att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Avund

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-17]   Avund
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1643 [2018-12-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×