Popkonst

43 röster
74049 visningar
uppladdat: 2003-02-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
-Typiskt för Popkonst
Kännetecknet för popkonst är att motivet på bilden ser tillsynes totalt likgiltigt ut för konstnären. Popkonst strävar efter att betraktaren inte ska märka av konstnären bakom konstverket, inga av dennes värderingar syns heller, utan motivet framställs på ett neutralt sätt.
De flesta motiven är hämtade direkt ur vardagsmiljö. Vardagsföremål, nutida affischer och serier, ibland omgjorda och ibland helt trogen originalet, får betraktaren att se objektet med nya ögon.
Typiskt för popkonst är också suddiga gränser mellan konst och verklighet, genom att konstnären använt sig av olika tekniker. Urklipp ur tidningar blandas med tryck och målade ytor.

-Historia
Popkonsten uppstod under 1950-talet i England. Det kom som en reaktion mot att konsten hade blivit allt för kommersiell och orealistisk. Popkonstnärerna gjorde istället tvärtom, och framställde motiven på ett högst realistiskt sätt, ibland nästan helt oförändrad mot verkligheten.
Popkonsten spred sig till USA där den fick sin storhetsperiod i 1960-talets New York. Det var också där som de berömda mest popkonstnärerna verkade. Konstnärer som Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg har betytt mycket för popkonstens utveckling. Under 60-talets USA var det inte bara konstverken som blev uppmärksammade, popkonstnärernas inställning till konst och samhället gick inte att ta miste på. Genom sina bilder deltog de i samhällsdebatten, även om konstnärerna själva säger att deras bilder inte betyder något.
Amerikansk popkonst skiljer sig en del från brittisk, i sin strävan att uppnå total estetisk och moralisk tomhet. Brittiska popkonstnärer lägger mer kommentarer till motivet i sina bilder.

-Popkonstnärer
Marcel Duchamp
En av föregångarna till popkonsten var Marcel Duchamp. Han brukar normalt inte räknas till popkonstnärerna, men hans konst skulle komma att inspirera de kommande popkonstnärerna på 50- och 60-talet.
Duchamp hade den revolutionerande tanken att konst inte behövde vara skapande av något nytt objekt, utan kunde vara urval av vardagliga föremål. En av hans mest berömda verk är en urinoar som Duchamp helt enkelt hade signerat med det påhittade namnet R. Mutt och ställt ut. Med det ville han visa att det inte var konstnärens berömmelse eller motivet som var viktigt, utan idén och hur det framställs.

Roy Lichtenstein
Roy Lichtenstein levde mellan 1923-1997. Han var och är en av dom mest omtalade amerikanska popkonstnärerna.
Innan Lichtenstein slog igenom på 60-talet använde han sig av olika stilar för att skapa sin konst. Det skiftade från allvar till skämt, tecknat till otecknat och från levande till döda. Han använde sig mycket av tidningar och serier. Dessa verk står idag på Guggenheims museum i New York.
Lichstenstein skapade även en serie som var basead på andra kända konstnärers målningar som t.ex Pablo Piccaso, Henri Matisse, Claud Monet. Ett år innan han dog skapade han en liknande serie på kinesiska landskapstavlor (1996)

Andy Warhol
Andrew Warhola som också kallas Andy Warhol föddes den 6 augusti 1928.
Han var en av popkonstens mest betydelsefulla konstnärer och uppmärksammade konstnärer.
Han använde sig av dåtidens mest berömda kändisar och varumärken i sina bilder, såsom Elvis, Elisabeth Taylor, Jackie Kennedy, Campbell´s Soup Can, Coca Cola, m.m. Warhol gjorde upprepade ofta sina bilder, efter varandra eller på olika dukar i en serie. Han var den förste som skapade massproducerad konst.
Förutom sin konst höll Warhol regisserade och medverkade i filmer och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Popkonst

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-01-19

    Tänkte bara säga att gruppen h

  • Inactive member 2009-04-21

    Oh, tackar! ;D detta hjälpte mig rätt mkt ( :

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-15]   Popkonst
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1631 [2019-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×