Pop och rock under 1970-talet

8 röster
27156 visningar
uppladdat: 2003-02-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pop och rock är egentligen ganska svåra att skilja åt. Jag ska försöka förklara. De flesta skulle nog svara 1955 som det år popen (eller rockmusiken) föddes. Anledningen till det var att ”Bill Haley and His Comets” framträdde. Deras största framgång var låten ”Rock around the clock”. En annan anledning var att det ekonomiska välståndet i Sverige (och övriga världen) växte under 50- och 60-talet, och i stort sett hade nu varje hem en radio och/eller en grammofon. Lite senare fick även hemmen bandspelare, vilket gjorde att folk hellre ville lyssna på musik än vad de gjort tidigare. Ungdomen var den största gruppen som köpte skivor, så hela musikindustrin riktade sig till dem. Om bluesen var popen/rockens egentliga grund, så förändrades den otroligt mycket efter andra världskriget. Från början var ju bluesen de svartas country-blues men nu växte även den lite mer moderna citybluesen upp. Den nyare bluesen blev snabbt populär, och den spelades med el-förstärkta instrument. Joe Turner och Ray Brown var stora förebilder.
Under slutet av 60-talet etablerades protestsången och folkrocken. Det kallades protestsånger för att texterna oftast handlade om rasdiskriminering, krig eller sociala orättvisor. Sådant som ungdomar och andra protesterade mot.

Rock
På 1970-talet fanns det en hel del olika stilar inom rocken. De två populäraste var dock att antingen göra konstnärlig eller tillkrånglad musik. Även rocken riktades mot ungdomarna, eftersom det var de som mest lyssnade till den här sortens musik. Jazzrocken var förebilden till den tillkrånglade musiken och ”tuggummipopen” stod som föredöme för den lite mer konstnärliga musiken. Men den allra viktigaste stilen var ändå hårdrocken. Två helt nya stilar dök upp under 70-talet, Reggaen och punken. Båda förändrade rocken på sitt sätt. Reggaen blev internationellt populär i mitten av 70-talet, medan punken gjorde sitt mycket stora genombrott år 1977.
På 1960-talet var det framförallt ungdomens rock. ”Rolling stones” och ”Beatles” var stora föredömen. Under 70-talet blev det mer lite ”äldre” rock och det fanns många olika genrer att välja bland, dock inte alla inom rock. För att bara nämna några:
Symfonisk rock, jazzrock, pub rock, disco, funk, hårdrock, progressiv rock, reggae, new wave, punk, revival rock….
Dock höll de flesta artister sig snällt till en och samma genre, men det fanns en del utstickande som Frank Zappa och David Bowie. Det blir ganska oöverskådligt och svårt att skilja dem åt.

Jazzrock
Kring 1970 möttes jazzen och rocken. Detta gav upphov till flera olika slags jazzrock. Tillexempel kunde det röra sig om rockgrupper med jazzinstrument (”Chicago”) Deras grund var framförallt rock, men ibland lades lite jazzinslag in. Fusion var också en slags jazzrock, och denna musikstil finns än idag. Fusion är baserad på stora jazz- och rocktraditioner. Fusion började med Miles Davis kring 1970. Jazzrockens stildrag är speciellt tydliga hos grupper som ”Chicago” och ”Blood, sweat and tears”.

Konstrock (Symfonisk rock)
Detta var en av många trender. Vid 60-talets slut använde grupper som ”Beatles”, ”Procal Harum” och ”The Nice” klassisk musik inslängd i deras rock. Valthorn, stråkar och fullständiga symfoniorkestrar var vanligt att ha med. Den symfoniska rocken utvecklades hela tiden, från att bara ha använt lite pianoklink, till att ha hela orkestrar i bakgrunden. Den symfoniska rocken blev allt mer populär. Strax efter 1970 var den symfoniska rocken helt utvecklad. De ledande grupperna kom från England. En del blandar lätt ihop symfoniorkestrar med symfonisk rock. Alltså att de båda har något samband. Det stämmer inte. Det hela handlar istället om formtänkande, typiska stildrag för både rock och orkester. Solona blev allt längre och texterna blir mer och mer svårbegripliga. Symfonirock var dock bara en engelsk företeelse, och den var inte så populär i resten av världen även om en del grupper försökte att efterlikna de engelska vännerna. När punken då lite senare slog igenom (1977) blev ju inte den symfoniska rocken så populär längre. Men den symfoniska rocken var inte bortglömd. Då och då under 80-talet dök det upp få grupper med stilen.


Fördjupning David Bowie

David Bowie (David Jones) föddes 1947 i Brixton, utanför London. Han var brittisk rocksångare, kompositör och skådespelare. Under 1970 talet hade han rockmusikens starkaste image, eftersom han ständigt bytte utseende. Han har ända sedan början av sin karriär varit väl medveten om utseendets betydelse för framgång inom musikbranschen. Det fanns dock folk som tyckte väldigt mycket om detta, och så blev han populär. Hans första hit hette ”Space Oddity”. David spelade oftast melodisk pop eller soul/disco musik. Han var en av dem som inte kunde hålla...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pop och rock under 1970-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-03

    Hej du :) de var ett fint arbe

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-12]   Pop och rock under 1970-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1628 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×