Nervimpuls

5 röster
40860 visningar
uppladdat: 2003-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nervimpuls är det sammansatta elektrokemiska fenomen i en nervtråd som följer på signalöverföringen i en synaps. Nervimpulsen förflyttar sig längs nervtråden med en hastighet av 0,5-150m/s.

Vilopotential:
Insidan av en nervcell är negativt laddad och utsidan är positivt laddad. Det är svårt för joner att tränga igenom en nervcell och utjämna laddningsskillnaden då dess cellmembran är i vilotillstånd. Därför finns en elektrisk potentialskillnad mellan insidan och utsidan, en vilopotential. Natrium –och kaliumjonerna är viktiga för impulsens rörelse. På utsidan av membranet finns det mycket natriumjoner och på insidan mycket kaliumjoner.

Aktionspotential:
När en nervcell retas förändras cellmembranens genomsläpplighet, vilket för natriumjoner varar ca en halv millisekund, varefter natriumkanalerna stängs. Under tiden ökar genomsläppligheten för kaliumjoner, och dessa strömmar ut ur cellen genom speciella kaliumkanaler för att bli av med den positiva laddningen inuti cellen. Utflödet av kaliumjoner kompenserar sålunda det tidigare inflödet av natriumjoner, och vilopotentialen återbildas snabbt efter att aktionspotentialen har passerat. Senare måste jonerna pumpas tillbaka till sitt ursprungliga läge (Na+ ut och K+ in) innan en ny impuls kan uppstå. Under den tid som kallas refraktärperioden kan inte anoxen ta emot någon ny impuls.

Synapserna:
Nervcellens axon slutar oftast i flera förgreningar med förstorade ändar. Impulsen som kommer genom axonen förflyttar sig över synapsmellanrummet på kemisk väg. På grund av impulsen utsöndras en signalsubstans, ett transmittorämne, från de små synapsblåsorna i axonens ände. Detta ämne påverkar receptorer i cellen på andra sidan syn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nervimpuls

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-11]   Nervimpuls
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1619 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×