Rymden

6315 visningar
uppladdat: 2003-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Just det, rymden är det, det kallas. Det oändliga, som kanske har ett slut, kanske inte. Det finns många teorier om vad som finns där ute, men en hel del är inte bara teorier utan vetenskapligt bevisat och utforskat.
Bland annat har vi kometen, meteoren, meteoriten, stjärnfallet, Arizonakratern och ljusåret. Jag hade tänkt att du skulle få veta lite mer om de här olika fenomenen. Vi börjar med kometen:

Kometen
Kometen kan vara liten eller stor. Det kan dröja mellan några timmar till många år innan man ser en igen. Kometen består till det mesta av is men också andra frusna gaser. Den typiska kometen är oftast bara en avlång isklump som i genomsnitt är ungefär 8-15 km i diameter. Den mest kända kometen är ”Halleys komet”.
Den visade sig på den svarta himlen år 1986 och beräknas lysa upp himlen än en gång år 2026. Jag har själv sett en komet (vad den hette kommer jag inte ihåg). Den lyste upp himlen som en starkt lysande fullmåne med svans.

Meteoren
Meteoren är en stor sten. En typisk meteorsten faller snabbt mot jorden och kan komma upp i mellan 70 000-250 000 km/tim. Det förklarar deras korta ”blinkning”. De börjar lysa på 120 km höjd eftersom de blir tillräckligt upphettade för att gå över till flytande form och slocknar sedan på 70-80 km höjd Där de har blivit tillräckligt upphettade för att förgasas och bli till stoft. Meteorer kommer nästan alltid i svärmar. Det är ytterst ovanligt att de kommer en och en. Meteorsvärmarna kan bestå av 10 st meteorer som regnar in i atmosfären under 1 timme.
Här är namnen på några större meteorsvärmar:
Kvadrantiderna, Draconiderna och Geminiderna.

Stjärnfall
Stjärnfall uppstår när en meteoroid faller genom Jordens atmosfär. Först upphettas den (precis som meteoren) på en höjd där luftens friktion mot meteoroiden är tillräcklig för att få den i flytande form. Sedan slocknar den när den har kommit så långt att den brunnit upp.

Meteoriten
Meteoriten är material som faller ner från rymden. 94% är stenar resten (6%) består av nickelhaltigt järn och en lite mindre del
Sten-järnblandningar.

Ljusår
1 ljusår är ett stort längdmått, närmare bestämt 9.46 biljoner km. T. ex våran galax har en diameter av 100 000 ljusår och en bredd av 1000 ljusår. Medelavståndet mellan galaxerna är igenomsnitt
6 000 000 ljusår, 56 760 000 000 000 000 000 km och
5 676 000 000 000 000 000 mil. Det skulle ta 4 år att åka 4 ljusår om man åker med ljusets hastighet, vilket inte är möjligt i dagsläget.

Arizonakratern
Arizonakratern är den mest tydliga kratern på Jorden (Tellus). Den bildades när en jättelik meteor slog ner på Jorden (Tellus) yta för
25 000 år sedan. Den finns i den Amerikanska delstaten Arizona. Den har en diameter av 1300 m och ett djup av 175 m. Try...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rymden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-06]   Rymden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1596 [2020-07-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×