Stolthet och fördom

12 röster
32196 visningar
uppladdat: 2000-08-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Stolthet och fördom
Jane Austen
Åhlén och Åkerlunds Boktr., Stockholm 1953
Översättning av Gösta Olzon

Jane Austen är en författare som på senare tid uppmärksammats mycket. De flesta av hennes verk har filmatiserats och ”Stolthet och fördom” är inget undantag. Jane Austen, född 1775 och död 1817, levde ett ganska kort liv då hon ganska tidigt i livet drabbades av sjukdom. Hon föddes i en prästgård i Hampshire och levde hela sitt liv ute på den engelska landsbygden. Jane Austen gifte sig aldrig och lämnade därför aldrig sin plats som hemmadotter med sina andra ogifta systrar och deras mor. Hennes liv var inte särskilt händelserikt utan bestod mest av hushållsarbete, visiter, kanske någon bal och självklart av författarskap. ”Stolthet och fördom” var Jane Austens första fullbordade verk, som dock refuserades i sin första version. 1813 publicerades ”Stolthet och fördom” i aktuellt skick.

”Stolthet och fördom” handlar om familjen Bennet, som består av mr och mrs Bennet och deras fem döttrar. Familjen lever ett stillsamt liv på Englands landsbygd. Bokens handling bygger till största del på moderns hysteri över att få sina döttrar gifta och allt som sker omkring detta.

Liknande Jane Austens eget liv håller sig bokens handling till största del till det på utsidan ganska stillsamma livet som medelklassfamilj ute på Englands landsbygd under 1800-talet. Vad som fångar läsaren är inte att det händer så otroligt mycket saker, utan snarare hur väl och skarpsynt författaren lyckas fånga karaktärerna i boken. De olika karaktärerna har alla sina egna sidor och personligheter. Många karaktärer kan snabbt tolkas som misslyckade och är lätta att både tycka synd om och samtidigt skratta åt. Att författaren sedan dessutom behandlar dessa med ett sådant ironiskt synsätt gör boken oerhört humoristisk och lättsam.

Under Jane Austens levnadstid var inte kvinnan av stort värde. En kvinnas uppgift var att föda barn, sköta hushållet och vara en god fru. En kvinna skulle varken studera eller arbeta. Därför var hennes enda val att gifta sig. Detta var något alla medelklassflickor strävade efter att få göra, och deras föräldrars enda hopp om för att bli av med dem. Just detta scenario är vad som speglas i boken. Modern är ständigt hysterisk över hur hon ska lyckas gifta bort sina döttrar och de yngre döttrarna drömmer ständigt om att få gifta sig. Fadern tar det dock med ro, något som syns här nedan då mr och mrs Bennet diskuterar om sina döttrars framtid.

”- Är han gift eller ogift?
- Ja, kan du tänka dig, ogift! En ogift, mycket förmögen man; fyra eller fem tusen pund om året. Vilka härliga utsikter för våra flickor!
- Hur så? Vad angår det dem?
- Kära du, svarade hans hustru, nu är du verkligen dum! Du förstår väl, att jag tänker på att han skall gifta sig med en av dem.”(sid 9-10)

Jane Austen driver genom hela boken med flickornas behov av och krav på giftermål. Hon såg sin tids hysteri över giftermål som en slags äktenskapsmarknad. Själv ansåg hon att kärlek skulle vara anledningen till äktenskap. Med boken försöker hon påvisa hur fånig 1800-talets inställning till giftermål var och att det som egentligen skulle ha betydelse vid äktenskap var kärleken.

Jane Austens synsätt om att giftermål skulle bygga på kärlek var något nytt och revolutionerande för hennes tid. I boken beskrivs kärleken å ena sidan som något fånigt och onödigt och å andra sidan som något otroligt viktigt. Att den beskrivs som både och beror på att de båda åsikterna var så tydligt skilda från varandra. Hon visar både samhällets åsikter och sina egna för att jämföra dem och påskina hur mycket bättre hennes egna är. Förståndets och förnuftets äktenskap är de som förlorar medan kärlekens äktenskap går ut som segrare.

”Stolthet och fördom” innehåller många spännande kärleksintriger och för den som tycker om att läsa om kärlek och relati...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stolthet och fördom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-30]   Stolthet och fördom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=158 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×