Harry Potter och De vises sten

3 röster
14436 visningar
uppladdat: 2003-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att läsa en bok som heter Harry Potter och De vises sten. Det är den första boken i en serie av 4 (i Sverige). Den är skriven av J.K Rowling och handlar om en liten pojke som heter Harry. Tyvärr har hans föräldrar olyckligt nog dött. Nu får han istället bo hos moster Petunia och morbror Vernon, två ohyggligt elaka människor, också kallade mugglare. De har en son som heter Dudley. De är väldigt dumma mot Harry och låter honom inte göra någonting. Familjen bor på Privet drive nr 4, en helt vanlig gata i Little Whinging, Surrey.
Men en dag händer det något mycket mystiskt.

Harry får ett brev, men innan han hinner öppna det, så får morbror Vernon tag i det. Han öppnar det och blir alldeles grön i ansiktet. Likaså Petunia när hon tittar på det. De vägrar att berätta för Harry om vad det står, inte ens Dudley får se det. Vernon bränner upp det direkt, men han förundras över att det stod precis var Harry bodde, Skrymslet under trappan. För det var ju där han bodde, i skrymslet under trappan. Efter en tid kommer tusentals sådana brev adresserade till Harry, och Vernon och Petunia blir så smått galna. De bestämmer sig för att flytta bort ett tag, och reser till ett hotell i Cokeworth. Men även här får Harry brev, skrivna med exakt samma handstil, fast nu adresserat till ”Railview hotel” där de bodde. Vernon bestämde sig genast för att åka någon annanstans. De körde en bra bit och då utropade Vernon:
”Jag har hittat det perfekta stället!”

Långt ute på havet fanns en liten klippa, och dit skulle de bege sig allesammans. Redan nästa dag skulle Harry fylla elva år. Det var en hemsk natt. Det blåste och var mycket kallt. När dagen grydde började han långsamt räkna ned minuterna till hans exakta födelse. Men plötsligt när han kommer till noll hörs ett våldsamt brak….

Det här är vad en liten del av boken handlar om. I den stora helheten handlar boken om Harrys första år på Hogwarts Skola För Häxkonster Och Trolldom. Det är en typisk Fantasy bok, som passar både stora och små. Språket är lätt, även om namn och platser inte är översatta till svenska. Miljön är fantasifull och beskrivande.

Författaren

Joanne Kathleen Rowling heter en helt vanlig människa som har skrivit en otrolig historia. Hon föddes i Skottland och hon växte upp som vilket barn som helst den, som den där lilla flickan med tjocka glasögon, alltid fullt berättande om fantasifulla historier för sina klasskamrater. I vuxen ålder läste hon franska och utbildade sig till sekreterare. Men hon valde att undervisa engelska i Portugal istället. Det här med Harry Potter kom som en blixt för henne. Hon satt på ett tåg mellan Manchester och London år 1990, då hon plötsligt fick en klar bild av en liten pojke vid namn Harry. Hela bokserien såg hon i sitt huvud, alla intriger och alla tankar. Hennes förebild är C.S. Lewis och hans böcker. Joanne skriver som hon själv tyckte om att läsa när hon var yngre och som hon känner än idag.

I sig självt är ”sagan om J.K. Rowling” mycket häpnadsväckande. 31 år är hon och ändå har hon lyckats så väl. Det var på Nicholson’s café i Edinburgh som hon satt och skrev sina böcker. Fattig, arbetslös, nyskild och nyinflyttad i en stad där hon inte kände en människa. Det var så kallt i lägenheten så hon tillbringade den största delen av sin tid på caféet. Dottern var bara 3 månader gammal, och hela tiden skämdes hon. För hon visste ju att hon var tvungen att hitta på något bättre. Hon måste börja försörja sig själv och dottern. Berättelsen om Harry visade hon för en kompis, som tyckte att den var jättebra. Joanne letade upp adressen till agenterna i London på biblioteket och skrev sedan det 80 000 ord långa manuskriptet en gång till eftersom hon inte hade råd att kopiera! Joanne har fått ett flertal priser och böckerna om Harry Potter har översatts till 35 olika språk redan. Fler lär det bli.

Pengar är ju inte längre något problem för Joanne, och hon funderar på att köpa en lägenhet i samma hus som caféet ligger i, så att hon har nära. Det har nämligen blivit som en vana att sitta och skriva där. Joanne har ju skrivit kontrakt på att skriva 7 böcker om Harry Potter.

Jag tycker att det är en mycket bra bok, redan från första meningen fastnar man direkt, och det händer alltid något spännande. Man lär känna persone...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry Potter och De vises sten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-12

    bra jobbat! :)

  • Inactive member 2008-05-18

    bra skrivet, vad fick du för b

  • Inactive member 2008-05-18

    bra skrivet, vad fick du för b

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-02]   Harry Potter och De vises sten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1576 [2020-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×