Harry Potter och den flammande bägaren

8616 visningar
uppladdat: 2003-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Originaltitel: Harry Potter and the goblet of fire
Författare: J K Rowling
Översättare: Lena Fries – Gedin
Omslagsillustration: Alvaro Tapia
Förlag: Tiden

Till Peter Rowling
Till minnet av Mr Ridley
Och till Susan Sladden
Som hjälpte Harry ut ur hans skrubb

Handling:
Den här boken är den fjärde boken i serien om Harry Potter.
Harry är tretton år och ska börja sitt fjärde år på Hogwarts skola för häxkonst och trolldom. Harry bor hos sin moster och morbror som är mugglare (icke magiskt folk) som hatar allt och alla som har med magi att göra.

En natt i slutet av sommarlovet vaknar Harry upp av att ärret i hans panna brinner som eld. Ärret fick han samma natt som Lord Voldemort dödade Harrys mamma och pappa. Harry hade, som genom ett mirakel, klarat sig. När Voldemort inte klarade av att döda Harry, som bara var ett år gammal, förlorade Voldemort alla sina krafter. Och sen försvann han.
Men Voldemort har kommit tillbaka. Genom att ta överandra levandes kroppar så har han kunnat samla krafter så att han kan planera sin återkomst.

Harry får snart annat att tänka på när världsmästerskapen i Quidditch (den populäraste sporten i trollkarlsvärlden) går av stapeln. Harry ska, med sin bästa vän Ron och hans familj, åka och titta på världsmästerskapen, men när dom är där så händer nåt som ingen väntat sig. Helt plötsligt så lyser Lord Voldemorts märke upp skyn.

När Harry och alla hans vänner återvänder till skolan efter sommarlovet så får dom en tråkig nyhet. Elevhemsmästerskapen i quidditch ska inte äga rum på mHogwarts det här året. Istället så ska Hogwarts och två andra skolor, Durmstrang och Beuxbatons, tävla i en turnering i magisk trekamp. En elev från varje skola ska tävla. Många blir besvikna när dom får reda på att man måste ha fyllt sjutton för att få anmäla sig. Alla är lika spända över vilka namn som ska komma ur den flammande bägaren. Det är dom som får medverka i tävlingen.

”Harry låg utsträckt på rygg och andades häftigt som om han hade sprungit. Han hade vaknat ur en intensiv dröm med händerna tryckta mot hans ansikte.
Det gamla ärret i hans panna, ärret i form av en blixt, brände under fingrarna, som om någon just hade pressat ett vitglödgat järn mot hans hud. Han satte sig upp med ena handen tryckt mot ärret och famlade med den andra handen i mörkret efter sina glasögon på nattduksbordet. Han satte på sig dem och såg nu sitt sovrum tydligare i det svaga, beslöjande brandgula ljuset, som sipprade in genom gardinerna från gatlyktan utanför fönstret.”

Personer:
Harry: Harry är tretton år och är känd i hela trollkarlsvärlden. Han går sitt fjärde år på Hogwarts. Harry är en person som bryr sig om andra och är väldigt social. Han vill inte vara ovän men någon, men när hans bästa vän Ron blir avundsjuk på Harry eftersom att Harry får all uppmärksamhet så blir han kalla och ganska elak mot Ron. Harry har inte speciellt svårt för att bryta regler och det gör han så ofta han behöver, enligt honom själv. Harry största fiende är Draco Malfoy. Ron: Ron är Harrys bästa vän. Han har sex syskon, fem bröder och en syster. Ron har inte haft några problem med att vara vän med Harry även fast Harry fått all uppmärksamhet. Men det blir för mycket i den här boken och de slutar prata med varandra.
Ron har, liksom Harry, inte speciellt svårt att bryta mot regler och tror inte att det kan hända så mycket. Hermione: Hermione är inte alls lik Harry och Ron. Hon tycker att det är väldigt viktigt att göra läxorna och att få högsta betyg och att man inte får bryta mot en endaste regel.
I början av första året på Hogwarts så var Hermione inte alls vän med Harry och Ron utan dom var mer som ovänner. Det ändrades när Harry och Ron räddade Hermione från ett stort och ilsket troll.

Omdöme:
Jag tycker att den hör boken är väldigt bra. Den är den bästa av dom fyra jag har läst. I alla böcker så händer det väldigt mycket men i den här är det något nytt och oväntat hela tiden. Jag har inte läst en enda bok, inom samma kategori, som jag skulle kunna jämföra med den här. Jag tycker att den är väldigt bra skriven och den är väldigt speciell, eftersom att det handlar om en helt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry Potter och den flammande bägaren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-02]   Harry Potter och den flammande bägaren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1574 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×