Greta Garbo

1 röster
13966 visningar
uppladdat: 2003-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Greta Garbo

Vem har inte hört talas om Greta Garbo? Hon är tveklöst Sveriges genom tiderna största internationella skådespelerskor.

Men vad gjorde då en enkel flicka som Greta Garbo, eller Gustavsson som hennes riktiga namn var, så speciell? Hon var inte bara vacker och hade en mörk förtrollande röst, hon var till personligheten en mycket gåtfull person. Publiken fängslades av hennes mystiska framtoning.
Både under och efter Gretas storhetstid spekulerades det mycket om hennes privatliv. Vem var hon egentligen? Det tycktes inte heller som någon kom henne nära inpå livet. Själv säger Greta att det var hennes eget val. Hon var en enkel flicka som bara lät vännerna komma henne nära. Hon vägrade att utelämna sig till pressen, som enligt henne, överdrev.

Vad vet vi då om Greta?
Hon föddes en septembermorgon 1905 på Blekingegatan 22 på Söder i Stockholm. Familjen var fattig och bodde i ett rum och kök. Hon var det yngsta barnet med hade två äldre syskon.
Gretas far jobbade som latrinbärare. Alla dagar utom söndag bar han bort tunnor med avföring från husen på söder. Gretas mor var hemmafru men extraknäckte som sömmerska när familjen behövde extra pengar.

Som barn var Greta tystlåten och blyg. Hon hade även svag hälsa vilket gjorde att det var svårt för henne att leka med de andra barnen.

När Greta lekte för sig själv brukade hon måla ansiktet med färgkritor. När hon gjorde det blev hon som en annan människa. Hon blev glad och pratsam och uppträdde med sång och dans utan att skämmas.

I skolan var hon mest ointresserad och satt mest och dagdrömde. Det enda som intresserande henne var historia om Sveriges kungar och drottningar. Greta drömde om glamour och pengar. Hon ville leva som kungligheterna och hennes framtidsplaner var att bli skådespelerska eller prinsessa.

När fadern dog började Greta jobba för att försörja familjen. Hennes uppgift blev att tvåla in herrarnas hakor och kinder innan de skulle rakas. En av hennes kunder var chef för varuhuset PUB. Genom honom fick hon jobb som hattförsäljerska. Gretas skönhet uppmärksammades snart och hon fick börja spela in reklamfilmer för PUB. Hon var även mannekäng och visade kläder på visningar.

Gretas filmkarriär
På 1920-talet introducerades filmen i Sverige och stora pengar satsades i filmindustrin. Greta såg sin chans att uppfylla sin dröm och började hänga på ateljéerna i Solna där hon skaffade en del kontakter med filmfolket. Några gånger fick hon jobba som statist men några större roller blev hon inte erbjuden, hon saknade ju utbildning.

På våren 1923 sökte Greta tillsammans med 50 andra ungdomar till kungliga Dramatens elevskola. Det var den finaste utbildningen i Sverige för skådespelare. Greta var en av de fem som antogs till skolan. Där lärde hon sig att använda sin djupa trollbindande röst, sin kropp och hur man lär sig repliker. På scenskolan trivdes hon väldigt bra, hon tycke om att jobba hårt och det gav utdelning.

Mauritz Stiller, en av 1920-talets bästa regissörer, besökte ofta scen skolan. Han såg genast Gretas talang som skådespelare. Han gav henne en roll i sin nyaste film, Gösta Berlings saga. Gösta Berlings saga, som var en stumfilm, blev Gretas genombrott i Sverige. Stiller bestämde sig för att lansera Greta i filmens Mecka, Hollywood. Han bytte hennes svenska efternamn Gustavsson mot Garbo som lät mer spännande och internationellt.
1925 kom Greta till USA. Till en början trivdes inte Greta i USA, hon fick inga filmroller och hon förstod inte språket. Men så småningom fick Greta en roll i filmen Virveln och hon blev genast populär hos publiken som blev imponerade av hennes skönhet och karisma.
Greta var lång och hade breda axlar. Hennes ansikte hade regelbundna drag och hennes ögon var mörkblå, blicken djup och allvarlig. Hon beskrevs som en klassisk staty eller en vacker målning. Fotografer tyckte att hon var fantastisk, hon var ju perfekt i alla vinklar och en del kallade henne den gudomliga.
Hon blev eftertraktad hos pressen som lade stor vikt på att uppmärksamma hennes klädstil.
Hon tyckte om att klä sig i långbyxor, polotröja och platta skor. Håret var klippt i en enkel, rak page frisyr. Gretas stil blev mode för kvinnorna som beundrade hennes självständighet och intelligens. Hon var helt enkelt en modern kvinna.
Första gången publiken fick höra Gretas röst i talfilmen Anna Christie blev de hänförda. I följande filmer fick Greta ofta spela utländska, spännande kvinnor som Mata Hari, Kameliadamen och Anna Karenina. Tack vare att de flesta av Gretas rollfigurer dog i slutet av filmerna såg publiken även Greta som en sorgsen person.
Hennes första motgång som skådespelerska kom med filmen Tvillingarna. Den blev ett fiasko. Greta tog motgångarna mycket hårt. Efter Tvillingarna slutade hon som skådespelerska, 36 år gammal.
Publiken väntade på en come back, men förgäves. Greta tackade nej till alla filmroller hon blev erbjuden. Hon ville hellre tillbringa tid med sina bekanta.
Greta flyttade aldrig tillbaka till Sverige. Hon dog på ett sjukhus i New York 85 år gammal. Askan fördes till Sverige där hon ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Gretas filmer

Luffarpetter (Stumfilm) Filmpremiär: 1924
Gösta Berlings saga (Stumfilm) Filmpremiär: 1925
Den glädjelösa gatan (Die freundlose Gasse) (Stumfilm).
The Torrent (Stumfilm) Filmpremiär: 1926
Fresterskan (The Temptress) (Stumfilm) Filmpremiär: 1927
Åtrå (Flesh and the Devil) (Stumfilm) Filmpremiär: 1927
Anna Kerinina (Love) (Stumfilm) Filmpremiär: 1928
En gudomlig kvinna (The Divine Woman) (Stumfilm) Filmpremiär: 1928
Den Mystiska kvinnan (The Mysterious Lady) (Stumfilm) Filmpremiär: 1929
Gröna Hatten (A Woman of Affairs) (Stumfilm) Filmpremiär: 1929
Vilda Orkidéer (Wild Orhids) (Stumfilm) Filmpremiär: 1929
En kvinnas moral (The Single Standard) (Stumfilm) Filmpremiär: 1929
Kyssen (The Kiss) (Stumfilm) Filmpremiär: 1930
Anna Christie Filmpremiär: 1930
Romantik (Romance) Filmpremiär: 1931
Inspiration Filmpremiär: 1931
Susan Lenox (Susan Lenox: Her Fall and Rise) Filmpremiär: 1931
Mata Hari Filmpremiär: 1932

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Greta Garbo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-21]   Greta Garbo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1549 [2020-09-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×